Сачева: Няма възможност за преизчисляване на пенсиите

Работодатели виждат обезсмисляне на осигуряването върху реални доходи
20 окт 2020 21:08, Петя Славова
52

С 5% по-високи пенсии от юли догодина. Това решия надзорният съвет на Националния осигурителен институт, като одобри проекта за размера на пенсиите през 2021, предаде Bulgaria ON AIR.

Донка Симеонова е на 86 години. Работила е дълги години като касиер. А сега пенсията ѝ е 300 лв.

Според нея  първо трябва да се помисли за възрастните хора с най-ниски пенсии.

Още по темата

След няколко различни идеи за това как да се осъвременят пенсиите в крайна сметка беше предложено догодина те да бъдат увеличени с еднакъв процент. А социалният министър Деница Сачева обясни, че през следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства.

Според част от работодателите рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи. От НОИ подкрепят идеята на социалния министър да има допълнително социално подпомагане за най-нуждаещите се.

Синдикатите от своя страна настояват в бюджета за 2021 минималното обезщетение за безработица да бъде променено на нивото на минималната работна заплата.

Социалният министър коментира, че майчинството през втората година няма да се променя, за да може родителите по-бързо да се върнат на работа, тъй като и без това у нас отсъствието за гледане на дете било най-дълго.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Краси преди 3 години
А за безумен "турски поток" 3.3 милиарда лева има пари?Кмунистът-милиционер-мутра Боко Тиквата е вреден за РБ!
34
1
 
9
 
! Отговори
пенсия преди 3 години
Извод - всичко под масата. Никакви осигуровки над 650 лв - това са пари за директно крадене.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
37 нека стане. Минималната трябва да стане 800 ама Евра, като в Гърция.Обаче нали Тиквата тръбеше навсякъде да го изберем, та да не сме като в Гърция.И го избраха.И това са резултатите - в Гърция минимална 720 Евро а при нас е ясно как ни наредиха, включително доброзорния "втори стълб" от който ще получим дупката на геврека за втора пенсия. (няма такъв узаконен грабеж никъде по света, като "втория стълб" в България)
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата не разполагала с такива средства?!?А за "златните" 70 годишни самолети от САЩ - 8 + 8 броя, които може и никога да не видим, но платихме предвалително държавата се оказа, че разполага с такива средства.А за всекидневните екскурзии на Борисов по света и в страната има средства?И това правителство сключи договор за концесия на златна мина, срещо 0,5% за България и останалото за коцесионера. Същото и мината в Челопеч - срещу 1% за нас, ни изпомпват националното богатство, затова и няма
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този вирус ще ни вдигне пенсиитена пролет половената пенсионери няма да ги има:)
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пенсията да стане 800лв. минималната
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма пари разбира се,щом става въпрос за пенсии, но за асфалт по 10 милиона на километър винаги има!Бойко не случайно е казал че от пари дадени за пенсии нищо не може да се открадне, а от асфалта 50% отиват в шкафчето.Защо тази фурнаджий ска лопата Дачева не каже защо от 2,1 млн пенсионери само 1,3 мм са по стаж и възраст,другите 800 млн какви са?
28
1
 
10
 
! Отговори
Сачева на яхния преди 3 години
Сачева най-добре да стане на яхния - както сама поиска.тлъстачкa e - ще нахрани много пенсионери.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП Масларова Беше против правилната формула 10% до 370 лв. 5% над
26
1
 
13
 
! Отговори
бг преди 3 години
постепенно пенсиите за трудов стаж се изравняват със социалнит пенсии .Така беше и при социализма -майка ми с 37 години стаж получаваше пенсия колкото съседката с нито един ден работа.
25
0
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Как познатата ти е имала 25 г. стаж, а цял живот била седяла вкъщи и си гледала децата и живота?При новата формула от 2000 г. точно стажът намали пенсиите на пенсиониралите се по старата формула.Па и като ти гледам писането, мисленето не е силната ти страна.Че има разлики в пенсиите на хора с еднакъв стаж и коефициент - има я, но идва от разликата в СОД в годините на пенсиониране.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ква стана? "Тука има, тука нема"! Ба сии тапирите!
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-ЖО САЧЕВА КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ НА ТОВА КОЕТО ЩЕ ВИ ПИТАМ :ИМАМ 45 ГОДИНИ СТАЖ ПОЛУЧИХ МАЛКА ПЕНСИЯ ЗАЩОТО ТОЧНО ТОГАВА БЯХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ ПОСЛЕ ГИ НАПРАВИХА ЧЕ МОЖЕ ДА СИ ИЗБЕРЕШ ТРИ ГОДИНИ НО ЗА МЕН ВЕЧЕ КЪСНО И СЕГА ПОЛУЧАВАМ МАЛКА ПЕНСИЯ НА ТЕЗИ 45 ГОДИНИ ОСИГУРЯВАНЕ МОЯ ПОЗНАТА ИМА 25 ГОДИНИ СТАЖ ЦЯЛ ЖИВОТ СТОЕШЕ В КЪЩИ И СИ ГЛЕДАШЕ ДЕЦАТА И ЖИВОТА КОГАТО ПЕНСИИТЕ СТАНАХА 250 АЗ ПОЛУЧАВАМ С 3 ЛЕВА ПОВЕЧЕ ОТ НЕЯ СЕГА КОГАТО СТАНАТ 300 ЛЕВА ПАК ЩЕ Е СЪЩОТО-ПРАВИЛНО ЛИ Е ТОВА?
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прехвърлиха горещия картоф на следващото правителство,а за още 8 f16 имате пари.И докога ще вдигат пенсиите с проценти,което е порочно,защото за един 5 лв.,а за друг се получава 50.Ама нали по върховете са все с високи пенсии и искат да са облажат от процентното увеличение.Просто всичко за увеличението в един кюп и се раздават по равно на всички пенсионери,като се запазва първоначалната разлика при отпускането на пенсиите.Така няма да я има тази още по-голяма ножица между ниските и високите пенс
21
0
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До ДДРонег 23 Как да няма държава бе ? Я виж Слави цяла партия направи " Има такава държава ".
20
4
 
14
 
! Отговори
Пиян - залян преди 3 години
Има пари само за презареждане на чекмеджето на Тиквеника !
19
2
 
22
 
! Отговори
valdes преди 3 години
А за някакви си излишни самолети има пари....На тази бедна държава отвсякъде опоскана това нещо необходимо ли е ....Истината е простичка - преследване и реализиране на нечии ИНТЕРЕСИ....Задайте си въпроса - КОЛКО ИЗЛИШНИ ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ ИМА....- 256 общини и толкова общински съвети...Всичко това е на държавна хранилка... Участване в 2 заседания за месец и получаваш една солидна сума....- Здравеопазване - пълен хаос -над 400 болници. Лъжат като за световно. Касата се точи безогледно...
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май по-добре заплатка в плик. Иначе парите ви отиват за издръжка на шаандалите и за угояване на Сачева и сие.
17
4
 
14
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Докато герб и другите партии крадат парите ни, няма много смисъл да се плащат данъци !!!Данъците може да са основата на държавата, но то в България държава няма !!!
16
13
 
3
 
! Отговори
Само се чудя преди 3 години
Парите,който хвърлят на алоизмамата,от пенсии ли са или от други доходи на бедния пенсионер?