Тонове мъртва риба изплува в реката в Златарица

Жителите на протест, подозират мандра за бедствието
26
Тонове мъртва риба изплува в реката в Златарица
Снимка: БГНЕС

Жители на Златарица сигнализират, че водата в реката, която преминава през града им, е замърсена. Открити са тонове мъртва риба, съобщи БНТ.

Според тях причината затова е нерегламентирано изхвърляне на отпадни води от мандрата в град Елена. Жителите се събраха тази сутрин, за да изразят недоволството си.

В Затарица няма пречиствателна станция, по думите на протестиращите и проблемът е от години. Па време на протеста тази сутрин гражданите обясниха, че настоват за чиста вода. Те са на мнение, че чистата вода ще привлече повече туристи в Златарица.

По бреговете на р. Златаришка само за 1 месец два пъти изпулва мъртва риба, оплакаха се протестиращи. Има и силна миризма, идваща от реката. Като причина за това хората посочват промишленото замърсяване от мандрата в Елена. Според тях от там се изпускат нерегламентирано суровини.

Управителят на предприятието Стефан Васлев заяви, че не мисли, че проблемът е при тях. В момента правят промени, така че да се увелии капацитетът на пречиствателната станция на мандрата, обясни той.

Екип от експерти еколози е установил, че няма химическо замърсяване на реката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм ходил за риба страшно много пъти по тази река и знам какво ставаше в нея и от какво се случиха тия неща. Мандрата не спираше да изхвърля *** постоянно реката беше с друг цвят на водата и миришеше отвратително. Аз съм намирал мъртви риби в реката но бяха единични бройки. Но сега вече чашата преля.
16
0
 
4
 
! Отговори
До До 14 преди 3 години
Казваш: "...Много ме съмнява мандра да отделя опасни химикали във водата, по-скоро си мисля че причината е намалено количество кислород."====Ето ти нещо за размисъл:Изхвърленият млечен цвик е богат на ензими, белтътци, вода, мазнини и т.н. суров непреработен материал и като всяко биологично вещество с времето в него настъпват гнилостни процеси. В мандрата суроватката се обработва и стабилизира до някакво млечно изделие, в реката започва да гние на воля при което се отнема кислорода от водат
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
екип от експерти еколози е установил, че няма химическо замърсяване на рекатаДа си имаме и експертите, рибата се самоубила, не и се живее в българските реки
14
1
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Точно в този участък река Златаришка, нито е бързотечаща, нито бистра, но няма да споря с теб, очевидно ти не възприемаш нищо, вместо това търсиш на кой да си изкараш яда. А това за соц времената и контрола, трябва да е някаква шега.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам и едни мъртви пласмасови бутилки са изплували, май не само мандрата излива отпадъци в тая река....
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 14Абе това са планински реки,бистри и бързотечащи,каква липса на кислород те го гони пък тебе?Аз израстнах покрай такава река,която минаваше и през вилата ни и през града ни,в близост до къщата ни,НИКОГА не е имало мъртви риби,раци или жаби през соца,защото имаше строг контрол,забранено е дори да ползваш *** да си измиеш ръцете или прах във водата.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази река върви и към язовир с питейна водаДа правят всяка седмица,ако трябва и всеки ден проверки и когато установят източника на замърсяването веднага да бъде затворен и докато не направят пречиствателна станция,да ги вардят ако трябва с охранители денонощно да не допуснат замърсявания, дори и мутри да са,те също трябва да спазват законите в страната в която живеят, защото всички живеем в тази страна и сме засегнати!Няма да оставите жива риба,рак,жаба или мида в реките,ще имате мъртви реки!
10
5
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Ето точно това мислене е опасно за обществото ни! Има много причини риба за измира, в това число много естествени причини, а дори рибата да е умряла това не значи че има опастност за хората. Така че преди да се пишат такива статии, да се раздухват слухове, да се всява паника, да се организира лов на вещици, трябва да се направи анализ. Много ме съмнява мандра да отделя опасни химикали във водата, по-скоро си мисля че причината е намалено количество кислород.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рибата е мъртва, няма замърсяване. Нещо неясно, добре. Продължавайте.
8
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типичния похват на зелената мафия - спретват си някакъв протест уж от 10 местни хора, всъщност докарани от някъде, плаща се медиите да те отразят мега протеста, обвинява се някоя фирма и се започва рекета.
7
1
 
7
 
! Отговори
пак аз преди 3 години
Навсякъде е същото.От години реката около мандрата в с. Сарая между Габрово и Дряново смърди и е публична тайна, че се замърсява от мандрата, но мерки не се взимат. Явно е платено на когото трябва и като гледам на къде отиват нещата - няма и да се вземат мерки скоро.
6
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Промяната на радеФ е факт
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След тия "тонове", добихме представа колко и какви са ви преувеличените новини за всичко, в това число и за страшния вирус!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая рекичка като океан - тонове!?!
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако излизащи от мандра убива риба, представете си от какво правят сирене и кашкавал.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви "тонове", бе?
1
6
 
5
 
! Отговори
а стига бе преди 3 години
"тонове"?