БЛС: PCR тестовете по преценка на лекар, а не на пациент

Направлението ще се издава само при клинични прояви
21 окт 2020 13:29, Петя Славова
10
 БЛС: PCR тестовете по преценка на лекар, а не на пациент
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Личните лекари вече ще имат право да издават направление за PCR тестове като това ще става онлайн. "Нещата са от наша страна приготвенти даже имаме нещо като демо версия. Предстоят разговори с представители на Министерство на здравеопазването, както и с представители на Информационно обслужване. Надявам се скоро да бъде факт", каза пред БНТ зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Още по темата

По думите му, към този момент цялата борба с ковид епидемията се води с бюджета на НЗОК, обясни той. "В момента даже има и средства в резерва ва бюджета. Допълнителни средства могат да се осигурят от фонове за борба с коронавируса, както и от дарения.", уточни той.

"Тестването, лечението на пациенти на всички нива изисква финансов ресурс", каза лекарят.

Предложенито е направление да се издава само при клинични прояви на симптоми на болестта не на котактни или други пациенти, които просто желаят да си направят тест. Той припомни, че всяко направление се издава по преценка на лекаря, а не по искане на пациента.

Има искане да се заплаща на личните лекари по 70 лева на пациент, ако е под карантина и по 5 лева за всяка консултация - по телефона или на живо. Д-р Брънзалов смята това предложение за достатъчно аргументирано, защото тази стойност е съизмерима с цената на три трамвайни билета. Той припомни, че 30% от починалите медици от коронавируса са лични лекари.

"Ние също страдаме от липса на кадри в нашата система. Наши колеги са заболели, техните заместници са заболели и ние нямаме алтернатива. Има пациенти, които няма кой да поеме", обясни докторът.

"Предложенията ни са базирани на хората, които реално говорят с пациенти, заболели от ковид, защото това е големият процент. 15% са в болница, а останалите кой ги лекува?", попита той.

Д-р Брънзалов уточни, че е прегледал много хора с варицела, но там има траен имунитет, докато тук ситуацията не е такава.

Намаляването на карантината от 14 на 10 дена той определи като правилно решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Ти видя ли да съм написал, че съм бил с леки симптоми? Според теб, за да се тествам и то лятото, когато всички бяха по морето и никой не мислеше за воруса, колко ли леки са били? Не съм искал да ме цунка по челото, а да ми предпише антибиотик, антикоагуланти, още повече, че съм хипертоник. Накрая чрез познат на познати лекар от ВМА разбрах какво да пия и не стигнах до Бърза помощ за щастие. А ако бях умрял на никой нямаше да му дреме, нищо че съм на 30...
8
1
 
1
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
До AМи такова е поведението по алгоритъм, кво искаш да те прави личния, да те цунка по челцето ли? Да не ти е майка, че да ти звъни през час!? Като си с леки симптоми, лечението е като за всяка вирусна инфекция - симптоматично. Като се влошиш - в болница.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А като не вдига телефона колко лева да получи????
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямат наядане алчни и нагли спешната да им върши работата а те да вземат само пари
5
3
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Тебе не те ли е срам?!
4
2
 
8
 
! Отговори
A преди 3 години
Не ви ли е срам! Аз изкарах вируса лятото, знаете ли колко пъти ме провери личния лекар? Нула! Аз му звънях два пъти - първият като проявих симптомите и той ми каза да се тествам, вторият като излезе положителния резултат, за да питам какво да пия - отговорът беше Парацетамол. А на питането ми ако се влоша какво да правя ми каза да звъня на Бърза помощ. Толкова ми беше помощта от личния ми лекар! Не ме провери нито веднъж след това да види жив ли съм, умрял ли съм. И 5 лв. не заслужава!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Питам-----------------------------Много е ясно даже-по преценка на лекаря-отиваш и си плащаш теста. Ако не-оперираш се сам.
2
0
 
13
 
! Отговори
Питам преди 3 години
Почти всички болници за планов прием искат изследване за вируса.Това по чия преценка е , че не става ясно ?
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не си го насмъцафръцат там дето Слънце не огрява? Особено здравния министър - карантината 10 дена, ама ще носим маски. Нямало да правим PCR тесотве ей така, ама ще сложим КПП-та. Ай у лево бе, резба.