Д-р Спасков за COVID-19: Не е особено опасен, да не изпадаме в паника

Проблемът е в липсата на лекари, смята бившият шеф на "Пирогов"
21 окт 2020 17:45, Анисия Иванова
115
Д-р Спасков за COVID-19: Не е особено опасен, да не изпадаме в паника

Коронавирусът не е особено опасна инфекция и трябва да спрем да нагнетяваме обстановката. Това заяви д-р Спас Спасков, бивш директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът обясни, че е нормално сега заболеваемостта да се повиши, тъй като навлизаме в сезона на грипа и изследванията, които се правят сега, невинаги дават конкретен резултат.

"В предишните дни се получи изкривяване на данните заради увеличения брой на изследванията, но тези данни скоро ще се нормализират“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него въпреки че днес има голям скок на заразените, не трябва да се забравя, че са направени и рекорден брой тестове. "Следващите дни също ще има голям брой изследвания и процентът на новооткритите случаи ще се нормализира", каза той.

Според Спасков увеличението в броя на приетите в болница е свързано със страха сред обществото. По-важно е колко хора попадат в реанимация и броят на починалите, въпреки че при вторите трябва да се отчетат възрастта и съпътстващите заболявания, смята гостът.

Още по темата

"Мисля, че все още не бива да изпадаме в паника“, каза докторът.

Според него по-точен показател за това как се развива инфекцията е колко от пациентите попадат в реанимация и броят на починалите лица.

Относно запълнения капацитет на някой болници Спасков заяви, че това се дължи на недостатъчно гъвкавото реорганизиране на легла. Според него властите трябва да подпомагат този тип решения, за да се случват те по-бързо.

"Що се отнася до проблема с персонала сега започваме да събираме плодовете на това непрекъснато плашене колко медицински персонал се е заразил, защото се създава проблем с набирането на персонал, който да работи в Covid отделения“, каза още лекарят.

Според него трябва да проумеем, че не става дума за особено опасна инфекция, въпреки че всички мерки, които се предприемат в България и Европа в момента, са като за такава. По думите на госта това, че изследванията и опитите за ваксината се провеждат върху доброволци показва, че Covid-19 не е особено опасна инфекция.

"Но ние продължаваме да нагнетяваме обстановката и това е деформация, която трябва да променим“, категоричен е бившият шеф на "Пирогов".

По отношение на носенето на маски на открито Спасков заяви, че това има здравословен и дисциплиниращ ефект, тъй като напомня на хората, че трябва да спазват хигиенните правила и им помага да се предпазват и от друг тип болести.

Той определи изискването като "мека мярка".

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д-р Спасков е абсолютно прав- трябва да се гледат настанените в интензивни отделения - а те за над 3 пъри повече от преди.Трябва да се гледат починалите,а те са вече всеки ден двицуфрено число,а преди бяха по няколко човека през ден,когато имаше мерки и малко след това. Трябва да се гледат придружаващите заболявания. Вчера са починали 29 човека от Ковид 19, потвърдена диагноза и 4 от тяха са били без никакво друго заболяване. Над 10 % от починалите са без никакви заболявания,а единствено Ковид19
98
1
 
4
 
! Отговори
Светлозар преди 3 години
До лекар Абсолютно сте прав!
97
0
 
13
 
! Отговори
Уважение преди 3 години
Уважение към професора конкретно и към всички лекари които много добре знаят за какво става въпрос.
96
0
 
21
 
! Отговори
лекар преди 3 години
НАЙ-НАКРАЯ КОЛЕГАТА СПАСКОВ КАЗА АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА КОЯТО НИЕ,ЛЕКАРИТЕ ОТДАВНА Я ЗНАЕМ!!!ТАЗИ ПАНИКА И НАСАЖДАНЕ НА СТРАХ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ ЗАЩОТО ОТ ТОЗИ ЕЖЕДНЕВЕН СТРЕС ПАДА,И БЕЗ ТОВА СЛАБАТА НА ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ ИМУННА СИСТЕМА И ГИ ПРАВИ ОЩЕ ПО-УЯЗВИМИ ЗА ВИРУСИТЕ!!!БРАВО НА НЕГО!!!А НА ПЛАТЕНИТЕ СПИСВАЩИ НЕ ИМ ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ.ТЕ СА 4-5 С РАЗЛИЧНИ НИКОВЕ И ВСЕКИ ВЕЧЕ ГИ РАЗПОЗНАВА.ДАНО ДО ЖИВОТ ТАКА ДА СИ ИЗКАРВАТ ХЛЯБА!!!ЯВНО ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТ!!!
95
0
 
0
 
! Отговори
да де преди 3 години
До Анонимен100Особенно от към дръжката
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старите умират най-много. Факт.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, ясно беше че ножът е дървен.
92
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обявените мерки не се спазват!", "В училищата е пълно с болни деца!", "Крият информация за реалния брой на заразените в училищата. А този ГЛУПОСТИ ще и говори
91
12
 
6
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Айде и тоя тръгна да замазва калинковата профанщина! Като не е толкова опасен вируса, нека т.н. доктор да иде в интензивно отделение със заразени с ковид, да извади една тръба за обдишване на пациент и да започне да вдишва и издишва през тръбата, ама да го прави бавно и спокойно, като се успокоява с мисълта, че ковид не бил толкова опасен.
90
8
 
7
 
! Отговори
Алабала преди 3 години
В Белгия така говореха преди 3 седмици. Сега са най заразени в Европа. По 55 хил теста правят и по 12 000 положителни. По 300 в болница на ден. По 35 на ден си отиват. Включително млад мъж на 36 години, здрав прав си отиде. Беше топ новина оня ден.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 95Цитирай независими източници.
88
3
 
9
 
! Отговори
Тролчо преди 3 години
По повод Швеция - от седмица има карантина в Стокхолм, Упсала и още 2 области. Не вярвам нито на БСП, нито на ГЕРБ. Лекарите не разбират какво става, опипват инстиктивно какво става, какво е Ковид, стига с конспирации.
87
11
 
2
 
! Отговори
име преди 3 години
Напишете за връзката на д-р Спасков и БСП и много от причинно-следствените връзки ще се изяснят и на най-продънените мозъци!
86
8
 
11
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Като не е особено опасна инфекция - защо смъртността от ковид е поне 4 пъти по - висока от обикновения грип??? Ковид протича различно и пневмонията му не се лекува успешно за разлика от грипната пневмония.
85
5
 
7
 
! Отговори
Драган преди 3 години
Много точно казано. Имало и нормални хора в нашата мила страна.
84
3
 
5
 
! Отговори
до Вуйчо Ваньо преди 3 години
То световния елит пари си има, не ги мисли тях. Но такива като нас им пречат на тази земя - излишни сме им вече. Затова вирусче се изобретява и населението се намалява. Много по-хитро и ефективно. И докато конспираторите се наконспирират 4% от населението умира. После ще пуснат нещо друго и така.
83
11
 
13
 
! Отговори
Пациент преди 3 години
на Мангъров - ходил съм при него за детето. Човекът си е сбъркал професията - трябвало е да е философ - или ще се оправи или не... Така че правете си изводите. Консултацията му е 100тарка....
82
14
 
17
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ако Мангъров и Спасов работят 1 седмица в Ковид отделение без защитни средства и вечер се прибират и спокойно прегръщат близките си, тогава ще повярвам на това , което казват , а не на това , което се случва в Европа
81
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, страхливите умират първи.
80
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушайте Мангъров и следвайте пътя на Швеция !