На улицата с маска, а в бара - без, какво мислят специалистите?

Препоръката на здравния министър раздели експерти и хора
21 окт 2020 10:34, Петя Славова
184

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това е препоръката на експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести към министерството на здравеопазването, а по-късно и здравният министър обяви, че ще пусне заповед. Но новината предизвика коментари за и против.

Очакванията са тази мярка, както и спазването на останалите, досега известни, да намалят с 30 на сто заболеваемостта от коронавирус. На преден план обаче излиза въпросът каква маска да ползваме, за да се пазим.

Още по темата

"Да се стандартизира един тип маска и да се знае, че тя дава най-високия клас на успеваемост. Маските, за които е доказано, че имат ефект от заразяване, те са със специален тип обозначение", подчерта пред Bulgaria ON AIR началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Васил Каракостов.

Именно и това е една от причините, по думите му, за толкова заразени медици. А еднократните хирургически маски обаче пазят в операционната, но не и в тази ситуация.

"Голяма част от лекарите са със стандартните хирургически маски, които нямат функцията да предпазват. Те имат функцията да предпазват оперативното поле, пациента. От пренасяне на бактериална инфекция", обясни още доц. Каракостов.

Лабораторният лекар от Русе д-р Георги Тодоров е убеден, че маските на открито, а и на закрито, са излишни.

"Маските са безсмислени. Техните пори са толкова големи, че могат да пропуснат не един, а 800 вируса едновременно. Това е все едно да си легнете с презерватив и да няма жена до вас. Въздушно капковата инфекция не може да бъде спряна с нищо", смята д-р Тодоров.

"Изкарал съм Ковид-19 и имам много антитела. Няма да нося маски на открито. Ако ме глобят маскопроверяващите искам глобата да се плати от бюджета на Министерския съвет", заяви икономистът Владимир Каролев.

Във всеки случай обаче всички са категорични - маските, носени в чантата или в джоба, са безсмислени. Мярката за носенето им на открито засега ще е в сила до края на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се на хора в 21 век на които само "рашки"и комунисти им са в главата?Набор 2015 вече правят пари,а те още взривяват влакове.
167
4
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Сондата на НАСА кацна и взе проба от астероида Бену, която ще се върне на земята 2023г.В Рашата още мислят новата Волга :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
166
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
А ся, на протеста с маски :)))))))) Тримата руски г л у п а ц и в ступор :))))))))))))))))А американците прехвърлят Втори бронетанков полк от Hермания в България :))))))))))))))))) Ай честито на всички червеноармейци :)))))))))))))))))))))))))))))))))
165
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обявените мерки не се спазват!", "В училищата е пълно с болни деца!", "Крият информация за реалния брой на заразените в училищата. Първо затворете дискотеки, барове и училищата
164
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чл 63 ал.4 от Закона за здравето казва,че средствата за защита се осигуряват със средства от държавния или от общинските бюджети. Така че,ако искат да се носят маски, трябва да осигурят такива безплатно за всеки гражданин.Санкциите за неносене падат в съда.
163
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Пу.тарник ***, от катастрофи умират на половина по-малко от корона вируса!!! И то при положение че вируса е тук само от 7месеца, а не от цяла година!!!!
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 169Защото няма как някой да се зарази от теб, само защото е бил на близко разстояние, с инфаркт, инсулт или рак.За колите няма изобщо защо някой да ти отговаря.
161
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Точно обратното е правилно - на открито никой не трябв да носи маска освен ако има други хора наблизо а вътре в заведение с много гхора наблизо е желателно всчики да носят маска както да предпазаят околните така и себеси! Но корумпираните политици не са загрижени истински за здравето на хората а само за паите и властта си защото тякива мерки само ще доведат до повече глоби не до помалко болни! Явно целта е да напълнят хазаната и своите джобове не да намалят заразентите!
160
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 137Аз пък ще те питам защо не плачете за хилядите здрави и прави убити в катастрофи.Да забраним колите!Щото са опасни!Ама той живота като цяло е опасен бе, всеки момент можеш да умреш, затова я спри да живееш, че да не вземеш да умреш!Смешници жалки! Живота не може да спре заради някакъв скапан грип.Хора умират всеки ден от инфаркт, инсулт, рак! За тях що не се тревожи никой?
159
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всеки знае какво се случва когато натягаш нещо твърде много нали ?
158
3
 
5
 
! Отговори
kiro преди 3 години
Пушачите ще ни спукат от глоби.Освен ако не пуснат маски с отвор за цигара.Това което ме притеснява е че следващата стъпка е да ни закичат с противогази. Ще заприличаме на някои от индивидите в Междузвездни Войни.Как се промени света само.
157
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До татулИ защо да се затварят барове и ресторанти? В цяла Европа заведенията работят като можеш да си вземеш храна за в къщи или в някои държави при голяма дистанция можеш да се храниш и на място.Значи нормалното е всеки да си прецени дали иска да яде на ресторант, дали иска да носи маска, скафандър, шлем, джедайски меч или тапа в задзника, да си стои в къщи или да ходи навън, но да ме принуждава някой аз да правя нещо, за моето здраве... ами да го ду*ха!!!И въобще ****оти*иите нямат край!
156
1
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Няма отърваване от италианския сценарии.С маски и без, Бог да ни е на помощ.
155
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Натягайте, натягайте - скоро ще се пръснете от пренатягане!
154
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да мислят и специалистите, и всички нормални мислещи хора?Тулупщини! Нищо по-различно от всичкото им останало!
153
3
 
10
 
! Отговори
татул преди 3 години
Зная, че сега ще изреват Бай ***, но първото нещо което трябва да се направи е да се затворят ресторанти, барове, театри и кина, въобще местата където се събират много хора. Защото се доказа, че няма съзнание у нас и никой не спазва елементарна хигиена. На открито маските няма нужда да се слагат от здрави хора. Само, че на правителството не им стиска да направят това. Уплашиха се от простотията.
152
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
До Анонимен160отдавна вече е късно. не беше късно март месец, но тогава беше важно да не се поддадем на провокации и страх
151
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските няма да променят много, пълен локдаун докато не е станало късно вече.
150
0
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
До наблюдателоще неа отворил, къде икиндия ше нападаме
149
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все си мислех, че сме *** народ, ама уви...оказа се,че сме МЕГА прости! Самият факт, че 10 месеца след началото на пандемията, още спорим какви да са маските, трябва ли да се носят, не трябва ли, къде, защо и т.н. Българинът не го е грижа за себе си и за околните, единствената му грижа е как да мине между правилата!