Рекордно ниски лихви на жилищните кредити

Лихвите - по-ниски с 0,11 процентни пункта, спрямо месеца за 2019 г.
29 окт 2020 12:35, Петя Славова
17
Рекордно ниски лихви на жилищните кредити
Снимка: БГНЕС

Лихвите по ипотечните кредити у нас паднаха до рекордно ниски нива от под 3%. През септември средният лихвен процент по отпуснатите заеми в левове за покупка на жилище е бил 2,87 на сто, става ясно от данни на Българската народна банка.

Спрямо същия месец на миналата година лихвите са намалели с 0,11 процентни пункта, предава "Монитор". Сходен годишен спад (0,10 процентни пункта) има и при лихвите по жилищните кредити, отпуснати в евро. Към края на септември средният им размер е бил 3,35%.

Още по темата

При потребителските кредити в левове обаче има леко повишение на лихвите през септември. Спрямо август те нарастват с 0,16 процентни пункта и средният им размер става 7,87%. Доста по-ниски са лихвите по отпуснатите миналия месец заеми за потребление в евро – средно 3,66%. Те също се увеличават спрямо август, когато средният размер на олихвяването е бил 3,1 на сто. В сравнение с преди година (септември 2019 г.) обаче лихвите по потребителските кредити и в левове, и в евро намаляват – съответно с 0,37 и 0,85 процентни пункта.

Продължават да падат и лихвите по влоговете. При фирмените депозити те са дори отрицателни – т.е. предприятията трябва да плащат на банките, за това че държат парите си при тях. Средният лихвен процент на депозитите на фирмите в левове през септември е минус 0,09%. Това е спад с 0,15 процентни пункта в сравнение с преди година година, когато лихвата е била символична, но все пак положителна - +0,06%. Средната лихва по фирмените депозити в евро през септември пък е минус 0,03%.

Депозитите на домакинствата в банките все още им носят доходност, макар и минимална. Средната лихва на влоговете и в левове, и в евро през септември е 0,11%. При левовите депозити той дори леко се покачва спрямо август – с 0,01 процентни пункта. В сравнение с преди година обаче лихвите продължават да намаляват – с 0,03 процентни пункта за влоговете в левове и с 0,05 при тези в евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
1
 
! Отговори
GG1989 преди 3 години
В аутсорсинг компания съм и при добър доход от около 3000+ средно за служител от над 100 човека поне 75 са с ипотечен кредит.Пробвах аз лично сондиране за дребен бизнес, но ГРОБ и компания така са хванали всичко, че пари в бизнес е безмислено, ако нямаш ДС рода или приятели на подходящия пост за гръб.Земеделската земя е неоправдано висока и като опция за инвестиция остават покупка на апартамент или акции, благородни метали и т.н.Смятам, че 15% от дохода за злато и 35% е ок.1500 ми остават.
16
1
 
7
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тя лихвата не е паднала много. Преди апартамент за 60000 го вземаш с 5% лихва. Сега същият апартамент струва 120000 при 3% лихва. Къде е кяра?
15
0
 
8
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Колко куха лейка трябва да си за да купиш сега и то с кредит.
14
1
 
3
 
! Отговори
До брокерите преди 3 години
Може да ми позвъните по IP-то на VPN-а.
13
0
 
4
 
! Отговори
Инвеститор преди 3 години
Смятам да купя в комплексите 5-6 апартамента с тия ниски цени и отрицателни лихви по ипотечните кредити и да ги давам на ейрбиенби или скиори от Англия. Само се търся брокери...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последният кредит който теглих беше 500 лева от онези пари на които, на двулевката имаше гроздоберачка.
11
0
 
3
 
! Отговори
Предава преди 3 години
,, Монитор(Пеевски) ,,!!, и спирам да чета
10
1
 
8
 
! Отговори
Юруш преди 3 години
на ипотеките и после вдигане на лихвите и накрая пак на улицара и работа на ЧСИ.
9
0
 
4
 
! Отговори
Син карабинер преди 3 години
Не толкова важен лихвения процент, а търсене на банкови услуги. Когато няма търсене, лихвите по кредитите, а после и по депозитите тръгват надолу. Не винаги е така, дори понякога първо лихвите по депозитите, а после тези на кредиторите тръгват надолу. Това не е никак добър показател като цяло, защото често пъти е показател за доверието в икономическия модел. Когато няма доверие, това тласка банките да търсят по-ниска цена за своите услуги, при условие, че не липсва достатъчно капитал.
8
2
 
2
 
! Отговори
туск преди 3 години
до 7 е то е така в цял свят ти кво очакваш.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България трябва да се гледа общата стойност на кредита, а не стойността на лихвените проценти.Тук лихвата е ниска, но към нея се калкулират най-различни "приятни" изненади, напр.: такса усвояване, такса управление, такса обработка, задължителна застраховка при точно определена компания на цена многократно по-висока от пазарната и пр. Накрая Стойността на ипотечния кредит става 4-5%.
6
11
 
8
 
! Отговори
туск преди 3 години
1 Жилище се купува като са ниски лихвите, а не когато цената е ниска 2 Лихвата като ти е 3 % инфацията също е толкова буквално ти я стопява до нула щото парите дето връщаш на банката губят стойност Тя получава една тоалетна хартия3 като взимам кредит и купувам имоти един път наема избива ипотеката втори път росте като стойност имота трети път използвам вашите пари от депозите четвърти път си пазя парите от инфлация пети път стовам независим от шефчета ама съм финансово грамотен
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормализирането на лихва при нас се води рекорд , българска ни работа на печалбарство всъщност има доста накъде да я свалят най вече основната лихва, но трудна работа защото не можеш да почешеш егото на банкерите, че успешно ограбват народа , а по скоро ще имат чувството ,че предлагат услуга която е полезна на хората но това означава, че ще имат повече работа за скромна печалба.Гадна идея , трябва малко работа ,много печалба.
4
1
 
15
 
! Отговори
panelen chovek преди 3 години
Докато лихвите падат, балона ще се надува. В момента, в който това се обърне балона се пука и пак сме в криза.
3
0
 
27
 
! Отговори
ФалитИнвестБанк преди 3 години
Ако 7-8% лихва по кредит се смята за малка... 3% лихва по ипотечен кредит в ?, също е достатъчно висока, при положение, че никой не желае да инвестира в имоти, а тези които вече са закупени, са обявени за продажба, особено от чужденци.Заеми в момента тегли само тиквеното правителство, защото те ще си ги харчат, а вие ще ги плащате.
2
7
 
7
 
! Отговори
По добре недейте преди 3 години
Купувате си жилище на кредит, ами ако съседа ви се окаже член на Пернишката секта за тихи убийства, това означава тотална дискретитация, фалит и следва самоубийство на 95%!
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно казано, лихви никога не гледам, защото кредит за повече от 3 години не взимам. Последният ми 80 000лв. го взех да си ремонтирам вилата, която взехме пролетта и го взех точно за 36 месеца. Е, факт, че преди години нямах такива възможности, като днес и взех ипотечен кредит, който изплащах 12 години. Да кажем, при ипотеката има значение лихвата, защото масово хората взимат за много години и това влияе. Особено, ако искаш предсрочно да го погасиш и първоначално си плащал по-скоро лихви.