Дянков: Мерките при бизнеса да не са само социално ориентирани

Няма нужда от опити, а план за действие при следваща вълна, каза той
30 окт 2020 17:30, Петя Славова
13
Дянков: Мерките при бизнеса да не са само социално ориентирани
Снимка: БГНЕС

Как да се справи бизнеса по време на пандемията от коронавирус си остава един от най-сложните въпроси не само у нас. Според бившия финансов министър мерките не трябва да бъдат само социално ориентирани.

"Ако заговорим за новия български бюджет, дават се доста пари, не съм против това, но според мен следващите две години ще са дефицитни. Въпросът е как ще помагаме на бизнеса, защото много от мерките са социално ориентирани", заяви бившият финансов министър Симеон Дянков  пред Нова тв.

Още по темата

Той е на мнение, че сега не трябва да се правят опити за помощ, а да има план как ще се действа при следваща вълна. Според него обаче в България това не е така и даде за пример мярката 60/40, за която правителството е отделило 4 месеца, за да я въведе.

"Добре е да има социални мерки, но нито децата, нито пенсионерите произвеждат национален продукт. Това го прави бизнесът. И ако не му се помогне сега, ще е твърде трудно след това", смята Дянков.

Бившият финансов министър е на мнение, че светът не е бил подготвен за коронавируса и е изчаквал излишно.

"За съжаление тепърва се научаваме. Дори големи държави като САЩ тръгват лошо и се учат в движение. Тук мерките не са падали и почти всичко е затворено. Всички стоят вкъщи вече 7 месеца, а големите организации планират да отворят чак след година", каза Дянков.

Той добави, че в САЩ е имало подценяване на вируса и от президентската администрация, за разлика от Европа. Според него по този начин кризата се е задълбочила и страната се е изправила бързо пред няколко вълни.

"Ако затворим отново, голяма част от секторите няма да могат да излязат от кризата. Икономиката е динамична, но много от бизнесите ще изчезнат. Може и други да се създадат, но това ще стане бавно", обясни Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Расист! Мразиш хората на етнис и вероизповедание! Зло, долно и гадно човешко същество!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социални-моцялни!Бизнесът няма никаква отговорност към социалните схеми! Нали затова го таксуват! Държавата се оправя с тях!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цайс,то хубаво че децата и пенсионерите не произвеждат национален продукт ама същите го потребяват и така колелото се завърта отново!А с твоят призив да оставим хората гладни даваш ли си сметка какво ще се случи на така нареченият "бизнес"???
9
0
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Тоа когиз жа върне парътъ които изтегли навремето от здравната каса?
8
1
 
7
 
! Отговори
и тоя преди 3 години
е евреин окраде пенсионерите
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дянковците, каролевците, нейковците не са против държавната помощ, но искат държавната помощ да я получават богатите.Богатите имат нужда от държавна помощ, за да не фалират, свикнали са да харчат много пари, децата им харат много за дрога, екскурзии, коли.Дянков иска много държавни субсидии, държавна помощ, държавни помощи за богати. Той е против държавна помощ за обикновения човек. Той ще изхаби парите за евтини неща.
6
1
 
4
 
! Отговори
Тоя какво преди 3 години
Е постигнал в живота, че раздава мнения,а да не отиде на погребението на баща си. Това всеки не може да го свърши .Явно в нещо го бива.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един от най-слабите финансови министри пак тръгна да се изказва. Заради него хората се самозапалваха. Сигурно мисли, че това се забрави и пак е тръгнал да преподава икономика.
4
1
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
щом и този изпълзя от дупката си, краденете ще е яко!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До2. Това в строго секретно не отговаря за него. А за един друг. Освен това в строго секретно се подбират за печат. Защото ако им кажа и аз нещо секретно няма да го побликуват.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Постната пица ,се изказа!Вижте в "Строго секретно" каква статия има за този и откраднататите пари от България.
1
0
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
опа,пицаря са иклимиса..