Хотелиери убедени: Ски сезонът е възможен

Тази зима Пампорово ще разчита на български туристи
30 окт 2020 15:18, Анисия Иванова
27
Хотелиери убедени: Ски сезонът е възможен
Снимка: БГНЕС

При продължаващата епидемия, прогнозите за ски сезона в Родопите са изключително условни и зависят от предпочитанията на българските туристи, категорични са хотелиери от курортните зони в област Смолян.

Повишеният туристически поток към дестинациите за селски туризъм в областта през лятото показа, че родните туристи преоткриват Родопите, ограничавайки се от пътувания в чужбина, според Снежана Орлова, планински водач и преподавател по туризъм.

Според нея отмяната на ваканционните планове по време на пандемия променя поведението на българския турист, завръщайки се към курорти в страната и по-активни форми на почивка сред природата. Резервациите вече са преобладаващо в последната минута, а около 90 процента от туристите организират ваканциите си без посредничеството на туроператори, обяснява Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Хотелите в Пампорово, Чепеларе и планинската област очакват за Коледа и Нова Година главно български туристи. Оптимистичните прогнози са, че в ски курортите ни ще се насочат онези българи, които традиционно прекарват зимната си ваканция в Австрия, Франция, Италия и други европейски дестинации, според Пантелей Мемцов, председател на Общинския съвет в Чепеларе и на Регионалната туристическа асоциация "Родопи".

Пътуващите зад граница през отпуските си българи вече напълниха през лятото местата за селски туризъм в Смолянска област, обяснява пред БТА Снежана Орлова.

По нейни наблюдения този тип летовници откриват и себе си като по-скоро спортуващи туристи, отколкото като част от обичайните ол-инклузив програми. Повече импровизират, тъй като и самите условия налагат планиране на почивка и ваканция ден за ден, допълва планинският водач.

Спад в ранните записвания за зима 2020-21 се наблюдава по отношение на всички чуждестранни пазари, обясняват хотелиери от Пампорово. Най-сериозно е намалението при британските групи, под въпрос се очертава и осигуряването на чартъри за руски туристи. И през тази зима Пампорово очевидно ще разчита на български клиенти и на туристи от съседни балкански държави.

Заради неяснотите около налагане на нови епидемични рестрикции, туристите предпочитат да резервират почивката си в последния момент. Преобладаваща част разчитат на директна резервация онлайн без туроператорски услуги. "Не считам, че туроператорите трябва да отпаднат, те също се инвестирали много, така че е нужно да се помисли да бъдат подпомогнати и те като бизнес", допълва Мариан Беляков.

Новите ограничения в епидемичната обстановка доведоха до отмяна на резервации за почивки в близките седмици, твърди Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс в Златоград. Около 70 на сто от резервирани посещения за ноември отпадат след новата паника около пандемията. Запазването на места за Коледа и Нова година върви с по-сигурни темпове.

В Етнографския комплекс отчитат около 15 процента по-слаб туристически поток през летните месеци, както и висока заетост на хотелските места през септември до средата на октомври.

Спазвайки противоепидемичните мерки, в Пампорово подготвят новия ски сезон с множество инвестиции в дигитални услуги. Въвежда се нова платформа за директна онлайн покупка на лифт карти и ски услуги през уеб магазин. От курорта гарантират, че са взети всички мерки за сигурността на туристите в условията на пандемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хотилиери милионери,използват държавата,за собственна облага
23
2
 
1
 
! Отговори
... преди 3 години
*ПреусмислятКирчо, моля не всявай паника! Това, че някои правят глупости не означава, че е правилно. Колко са за болнично лечение от заразените? Колко в интензивни? Колко са с придружаващи заболявания? Рисковите групи следва да се пазят много, но няма гананция. Със затваряне ще се получи същото, което се получи с предишното затваряне. Чакаш да му писне на вируса и да си хване пътя ли?
22
1
 
13
 
! Отговори
kiro преди 3 години
Може да се надяват хората, дестки хиляди семейства се изхранват с работа почти само във зимния сезон. Желая им най-доброто.Не вярвам да има какъвто и да е сезон. В Полша почнаха изграждане на полеви болници, Германия, Франция, Словакия и други са на дни пред тотален локдаун.При нас ковид статистиката върви в отрицателна посока с сериозни темпове. Болниците са пред колапс.Едва ли ни чака нещо по различно от останалите.Таз година беше много лоша, по всичко личи че ще прехвърли и в 2021.
21
0
 
11
 
! Отговори
... преди 3 години
Като си преосмислите цените на лифт картите може да покараме ски за някоко дни. Аз няколко години в Италия карам и ми е по- изгодно, а условията са несъимерими с тукашните. И за някои коментиращи тук- зимният курорт не се обуславя с ядене и пиене и нощни развлечения. Тези, които го практикуват занят защо (карай цял ден ски, пък после до 5 на дискотека и сутринта в 8 отново на лифта). А вирус на температура -10 гардуса дали ще му е много хубаво?
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драги хотелиери, ски сезонът ще е възможен само он-лайн
19
1
 
11
 
! Отговори
Шоу преди 3 години
Затваряйте всичко никви пари на никой ...
18
6
 
4
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Дано, Бойко прояви разум и остави хотели и ресторанти отворени, за разумните трудови хора!
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще искат държавни помощи, май затова са тия глупости. Не вярвам да има човек с всичкия си, който да иде в хотелите им в разгара на епидемията
16
0
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Отворени планини и затворени курорти е единственият разумен вариант,но като нищо ще се получи - затворени планини и отворени хотели и кръчми....
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия менютата в ресторантите ще хванат паяжина ако някой се престраши вес пак да поръча, може да хапне връвка отпреди пандемията
14
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Гърция направи огромна услуга на българския летен туризъм. Ако сега Австрия, Италия и Франция ни въведат ПСР тестове или карантини ще направят същата услуга на зимния туризъм. Иначе самите хотелиери и курорти правят всичко възможно да прогонят българските туристи с алчност и лошо обслужване.
13
0
 
18
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Как беше? От всяка снежинка - стотинка?Алчни хорица.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможен е, ама друг път и друга година. За сега на топло и у дома.
11
0
 
24
 
! Отговори
IYI преди 3 години
до онзи ден ,ни гонеха нас българите и искаха само чужденци,а сега елате братя българи да ни спасявате !!! хайде няма нужда ,и без вас ще минеме.Не е зор да се изпусне ВЕЛИКАТА почивка тази година.Догодина ще си отидеме на нормално място а не при вас с нагло отношение,и чайче по 10 лева
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами имаме новина за хотелиерите - НЕ, НЕ Е възможен!!!!
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв сезон, да изпоболее още народ ли? Пък и без това се презастрои и там. Малко почивка тази година няма да е лошо.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е за тях и при чума ще е възможен.Пари трябва да се правят,париииииииииииииии!
7
0
 
6
 
! Отговори
Спа-ма преди 3 години
Бих отишъл на някое СПА центърче за уикенда с жeната, но много се уплаших от КОВИДА като гледах новините и затова реших вкъщи да си стоя най-добре.
6
1
 
26
 
! Отговори
Пампоровец преди 3 години
Подобен безпочвен оптимизъм граничи с психопатия.
5
2
 
12
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Животът на Мелмак също е възможен ама не знам как ще стигнем до там.Ски сезонът също е възможен, но не знам:*кой ще се престраши да дойде при тези равнища на зараза в България и Европа*и ако някой все пак се престраши да дойде да кара ски у нас, как ще дойде с всички блокади по пътищата и летищата???Някой ако има патент за телепортация сега му е времето да го реализира