Безсимптомните с коронавирус преболедуват по-бързо

Това обясни учен от Станфордския университет в Калифорния
24 ное 2020 08:40, Петя Славова
17
Безсимптомните с коронавирус преболедуват по-бързо
Снимка: БГНЕС

Хората, които са положителни за СOVID-19, са най-заразни през първите пет дни от появата на симптоми, потвърждават нови изследвания, подчертавайки необходимостта от бърза изолация.

Изследванията, публикувани в списанието The Lancet, също така показват, че асимптоматичните индивиди могат да премахнат вируса от телата си по-бързо и да останат заразни по-малко време, предава БГНЕС. Това обясни Крутика Купали, учен от Медицинския факултет на Станфордския университет в Калифорния.

Според предишни проучвания процентът на безсимптомните случаи може да достигне до 80%, но новият анализ, в който са участвали 21 708 пациенти, показва, че безсимптомните случаи са 17%, или драстично по-малко!

В първото проучване от този вид изследователите са анализирали данни от 98 предишни проучвания за предаването на коронавирусна инфекция. Те сравняват своите открития с два други типа коронавирус, за да разберат по-добре защо Сovid-19 се разпространява толкова бързо. Учените открили, че вирусният товар, т.е. количеството на вируса, открито в организма през различни етапи на инфекция със SARS-СоV-2, достига своя връх в горните дихателни пътища в началото на заболяването, между появата на симптомите и петия ден.

Това е важно, тъй като вирусът в горните дихателни пътища се счита за основен източник на предаване. За сравнение, вирусният товар за двата други типа коронавирус, SARS-CoV и MERS-CoV, достига максимум по-късно, съответно между 10 и 14 дни и 7 и 10 дни, осигурявайки повече време за разпознаване на симптомите, съобщава "HuffPost".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най- заразен бил през първите пет дена, обаче тогава Пср не го лови. Как да си го обясним?
16
1
 
8
 
! Отговори
Ай сиктир! преди 3 години
Ама много сте неграмотни, писарушките тук, в тая "медия", наистина!Безсимптомният НЕ Е болен! Набийте си го в куфелниците, накрая. Той може да е заразоносител, но НЕ Е болен! Болестта е отклонение от нормалното здравословно състояние, а когато нямаш болестни симптоми СИ ЗДРАВ!Аман от пишещи постоянно, без да разбиран ни грам от това, дето го бришат!Та няма как човек, който не е болен, да "оздравее". Защото няма от какво!Кой ви здържи на работа - идея нямам! Освен ако не ви е рода.
15
0
 
3
 
! Отговори
p5yo преди 3 години
Станфорд, Калифорния, пък сложили снимка на гарата (Flinder st Station) в Мелбърн
14
5
 
8
 
! Отговори
ПИНОКИО! преди 3 години
"Учените открили, че вирусният товар, т.е. количеството на вируса, открито в организма през различни етапи на инфекция със SARS-СоV-2, достига своя връх в горните дихателни пътища в началото на заболяването..."С какво точно са го открили? Не е с PCR тест! Този тест само дава положителна или отрицателна стойност - ИМА/НЯМА! Като домашния тест за бременност - една чертичка/две чертички - бременна, не бременна!Та на въпроса: С какво точно са открили количеството на вирусния товар тези учени?
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без симптоми си означава , че не си болен. Няма симптоми , няма болест . Какви са тези лъжливи заглавия. Може да си заразен , но не и болен.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА ЗА БЕЗСИММПТОМНОТО ЗАРАЗЯВАНЕ КАТО МИСЪЛ ДОРИ НЕ ПОЧИВА НА НИКАКВА ЛОГИКА. ДОРИ ДО УТРЕ ДА ГО ПОВТАРЯТ РАЗНИТЕ МУ ДОЦЕНТИ И ПРОФЕСОРИ ТЕ ГО ПОВТАРЯТ КАТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ НО НЯМАТ НИТО МНЕНИЕ НИТО ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА ИЗБЯГВАТ И ДЕБАТА.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Третата вълна наистина може и яко да се мре вече." ТИ СИ ЗА СЪД И ПРИСЪДА ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА И В БЕЗДНАТА
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чумата и Холерата това за безсимптомните заразители ако го чуят и ще паднат от стола горките професори и доценти.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе като са безсимптомни за какво преболедуване става въпрос. Ми един човек за да преболедува трябва поне един мъничък признак на каквато и да е болест да има.Това за безсиммптомни заразители или носители ако го кажеш на изпита в университета по мое време двойката не ти мърда а сега безсимптомни заразители всеки стана безсимптомен заразител ей тъй от нищото седи си и заразява горкия. Как става това искам ей тез от снимката професорите да го обяснят ама подробноне като заключение.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересна новина поместена в секция новини за България, която е писана в американско списание от индийски учен в Калифорнийски университет. Да не би този учен да е открил, че съществуват български учени.
7
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това вече съответства по-добре на логиката. Щом нямат симптоми - следователно вирусът не се размножава бързо и не го и предават толкова ефективно. Процентът също е оправен - ако са 80% безсимптомните, това би означавало, че вече всички сме "преболедували". А относно това, че безсимптомните "боледуват" - много от заболяванията имат безсимптомни фази. Това не означава, че няма патология в организма - т.е. пак си боледуват.
6
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А симпотмните преболедуват по-бавно във организмите на хората има също вируси, бактерии и ракови клетки, също хората имат различно ДНК. Не е казано, че вируса задължително ща се свърже със нашите клетки даже и да сме заразени само някъде успява. Със всяка следваща вълна вируса ще се усилва и подобрява и еволюира. Третата вълна наистина може и яко да се мре вече.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ ДУМАЙ БЕ! А хората със синина се оправят по-бързо от тези със счупване? Но не съм сигурен, направете проучване, да го докажете?
4
5
 
3
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
Не здрави, а заразни т.о. увеличаващи броя на новозаразените. - със или без симптоми!Всеки от които също заразява и ... повече болни и повече починали.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Също така учените са доказали, че на хората с косопад, по-бързо им пада косата.
2
1
 
18
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Безсимптомните се излекуват бързо :))) Откриха топлата вода!
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На безсимптомните преди им казвахме здрави