Математик: У нас има висок ръст на смъртността при хора 40-60 г.

Това не се наблюдава никъде в Европа, коментира специалистът
Обновена: 26 ное 2020 09:35 | 26 ное 2020 09:35, Петя Славова
69

От 27-и ноември влизат в сила по-строги противоепидемични мерки.

"Три седмици трябва да пречупят доста сериозната крива, която виждаме. Имаме по-малко PCR-тестове и нямаме сигурност каква е скоростта на разпространение. Имаме в пъти повече заразени, отколкото са регистрирани. Вече може би са над половин милион, някои хора смятат, че са над милион. На теория би трябвало да се заразят 4-5 млн., за да се постигне стаден имунитет. Като регион в България сме тъмно червено към черно", заяви математикът Лъчезар Томов пред Bulgaria ON AIR.

Целта на по-строгите мерки, които влизат в сила в петък вечерта, е да ограничат разпространението на коронавируса и да облекчат работата на здравната система.

"Три седмици би трябвало да пречупят доста сериозната крива, която имаме. В Израел направиха пълно заключване и свалиха 4-5 пъти бройката. Ние можем за 3-4 седмици да направим 50% намаление с тези мерки. Бих препоръчал на работодателите в IT сектора и подобни, да изпратят своите служители да работят от вкъщи", посочи Лъчезар Томов в "България сутрин".

Още по темата

Според математика имаме повече тестове с антигени, за които не знаем. Може тези хора да не се самоизолират, а това увеличава възможността за разпространение, алармира Томов.

"Ако може да се води отделна статистика за тези с антигенните тестове, но за всички позитивни трябва да ги има, за да може да правим изчисления и прогнози", подчерта той.

Математикът е склонен да смята, че смъртността в България е доста по-висока като процент. По думите му у нас има голям ръст на смъртността между 40 и 60 г., което не се наблюдава никъде в Европа. Навлизането в по-ниските възрасти означавало по-висока смъртност от обичайното - поради липсата на тестване и късното лекуване.

Експертът посочи, че правителството се опитва да балансира икономически със здравни аргументи. Според него проблемът е, че по-малко се мисли за макроиномика. Много се мисли за бюджета тази година, малко се мисли за десетилетието, отбеляза Томов.

За него Южна Корея е най-добрият пример по отношение на контролиране на вируса. Тестването и изолирането на всеки случай позволява да има много по-ниска смъртност и да се овладява по-лесно всяко едно избухване. С масово тестване може много да се съкрати локдаунът, категоричен е математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде се покри Мангъров?
63
1
 
1
 
! Отговори
Господ е лечителят! преди 3 години
До откакто се заплащаПовярвай и ще бъдеш изцелен! Само вярата е надеждата ще те спасят! Няма БКП...
62
2
 
3
 
! Отговори
откакто се заплаща преди 3 години
До здравно осигурен сиКРАЙ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕГО НИ!!!!!! С пари не се лекува а с молитва! и Вяра в Бога
61
0
 
2
 
! Отговори
предпенсиона възрас преди 3 години
Тежка работа и оскъдна заплата - лошо осигурен... Това е тендецията за измрем!!
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чоко"А този математика направил ли си е труда да види колко хора между 40-60 живеят здравословно."А ти направил ли си си труда да видиш колко от хората доживяват 65?
59
0
 
3
 
! Отговори
здравно осигурен си преди 3 години
До здравната системаа плащаш за всичко!!
58
1
 
3
 
! Отговори
частната практика преди 3 години
До здравната системаТя погуби нашето здраве!
57
2
 
3
 
! Отговори
здравната система преди 3 години
Откакто започнахме да плащаме за всичко - нямаме вече здравна система!
56
0
 
4
 
! Отговори
геноцид!!! преди 3 години
Точно в предпенсионната въздраст да ни уморят и се отърват от ренсионерите!!!!
55
0
 
1
 
! Отговори
до До ГЕРБ е финалът преди 3 години
ми 97 *** макар и с инфлация си оживял, а и в новия век да да сравняваш неща несравними е признак на елементарна политическа култура. Тогава държавста е едва 7 години след промяната, сега сме 31. Ти на 7 и на 31 г еднакъв ли си бил.
54
3
 
1
 
! Отговори
до математиците преди 3 години
Ако 40% от стоките са труд-заплата, 30%, са печалба-инвеститор, и 30% разходи-енергия-данъци. Какво ще се случи ако се увеличат заплатите двойно, ако 50% от стоките могат да се произведат двойно със същият набор от работниците, а 50% си останат същото количество стоки но с повишена цена до два пъти. С колко ще се повиши потреблението и производството, при горните условия, и съответно ново - повишено кредитиране - идващо от спестеното от бизнесът. Като 50% от производствата могат да намалят цената си за сметка на повишен оборот - повишено потребление - повишено производство.
53
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГЕРБ е финалътДа, екстра си живеехме. Особено 1997. Голям кеф беше, 2000% инфлация.
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има само един проблем. Като нямаме адекватна информация за настоящата заболеваемост, как ще измерим ефекта от мерките? На база на все същите неадекватни статистики по всяка вероятност.
51
1
 
2
 
! Отговори
Пианист преди 3 години
То и аз много разбирам от болести.
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравословното живеене включва много повече компоненти от ядене и спорт.Системата ни убива - ниски заплати, несигурност, лоши условия на труд, постоянен стрес...
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ти що не ходиш да смяташ инеграл от е на х-та де х, ами си седнал да правиш прогнози?
48
7
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"У нас има висок ръст на смъртността при хора 40-60 г."===Това е така, защото като цяло *** живее ужасно наздравословен живот и то точно в диапазона на тези възрасти. Яде мазно и тлъсто с много хляб, солена туршия и пие по половин литър ракия всяка вечер и смята това за нормално. Отделно няма навика да спортува и да се движи много-много. Е как да има силен организъм?
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧокоНе знам колко здравословно живеят между 40 и 60, но доста от умрелите са щели да доживеят 70.
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПречупвачите на криви - аман от тях. 50% вече го изкарахме, защо е нужно това?да бяхте умрели. От чалгар-вирусолози полза за обществото няма.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Виждаше му се края сле 3-4 седмици..."Аха, пак ТЕ ще са виновни, да. Разбирам, че искаш да си запазиш психиката, но за 3-4те седмици не си прав и примера на Швеция го показва.