Протест в Рупите срещу строителство в района

Според природозащитници това са защитени зони по Натура 2000
28 ное 2020 14:52, Петя Славова
19
Протест в Рупите срещу строителство в района
Снимка: Кадър, БНТ

Пореден протест в местността Рупите срещу строителството на къщи за гости и СПА център в района. Според природозащитници от Петрич това са защитени зони по Натура 2000 и ако се строи там, ще пострадат местообитанията на растителните и животински видове, както и лечебните извори.

Протестът започна малко след 11 часа и преминава под мотото "Да спасим Рупите, да запазим вълшебните извори". Тук се събраха природозащитници не само от Петрив, но и от други региони на страната.

"Накърнява се известността на местността. И Баба Ванга е казала, че има такава минерална вода с високи минерални качества да не се използва водата за бизнес. Когато пазим и предаваме на следващите поколения може да се гордеем, че сме Българи", казаха демонстрантите.

Протестът е на метри от Храма на Ванга и от лечебните гьолове.

По телефона зам.-кметът на Петрич Минка Салагьорова каза, че имотът е частен, а не общински и Общината няма правомощия. Инвеститорът е съгласувал документите си за разрешение за строеж с дирекция "Национален строителен контрол" и екоинспекцията в Благоевград.

Това, което е могла да направи Общината, е да спре временно за една година строежът, за да се изчистят съществуващи проблеми. Тя го е направила пред 2018 г.

През този период е извършено и археологическо изследване на терена по искане на Министерството на културата. Това е завършило преди дни, като според археолога доц. Вагалински на терена не са открити следи от археология.

Сега природозащитниците са притеснени, че по този начин инвеститорът ще възобнови строителните си дейности. те събират подписка с искане това да не се случи, като се надяват и на среща с отговорните за това институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
държавните богатства трябва да са на хората,щом изворите са лечебни,нека държавата да строи санаториуми и там болните да се лекуват безплатно а здравите да плащат и да ползват за здраве,нали уж държавата е на хората,ама дали?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Местните хора някой попита ли ги?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не се споменава че фирма на дпс ще "строи"
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сами ще съсипем природата си до дупка.И като се наредят къща до къща и по черноморието съответно хотел до хотел и няма едно дръвче да видиш със километри.Тогава да ви е честита бетонната държава.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната неграмотно списана статийка. Някой нещо да разбра?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шепа дарадонки в ливада.
5
12
 
4
 
! Отговори
Ванга нещо казала ли преди 3 години
Аман от екоталибани и зелени грантисти.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадливата гербераска върхушка не остави кътче нео$рано и циментирано с крадените пари
3
3
 
15
 
! Отговори
И турците преди 3 години
Тръгнаха за бизнес да дупчат в морето и ги захванаха земетресения през ден и в Рупите инвеститора няма да прокопса а ще възбуди с ръчкането си вулкана който е само спящ в момента.
2
3
 
21
 
! Отговори
Спрете строежите ! преди 3 години
Герберастките еврофондове в действие.... Къщи за гости строят само те и техните приближени.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да точно...това са бизнесмените на герб ,които ще получат подарък за втори път тая година милиони левове )