Психиатър: Заради строгите мерки, напрежението ще ескалира

Най-уязвими в тази ситуация са децата, смята проф. Стоянов
28 ное 2020 15:11, Петя Славова
46
Психиатър: Заради строгите мерки, напрежението ще ескалира
Снимка: БГНЕС

По-строги противоепидемични мерки у нас, заради високия брой на новозаразени и смъртни случаи от коронавирус, но как това влияе на психичното ни здраве, коментира пред bTV психиатърът проф. Дроздстой Стоянов.

"Новият "локдаун" ще следва логиката и развитието на всяка една подобна ситуация или решение, при които хората биват поставени в условия на принуда. Тогава, когато наложиш определени действия на широката популация или отделен човек против естествените му нужди и импулси, той намира начин да отреагира на тази норма по ненормален начин в своето поведение. Може да не е в момента, а отсрочено - след няколко месеца или седмици", заяви проф. Стоянов.

Още по темата

Според него енергията на протестите през лятото се дължи до голяма степен на недоволството, натрупано от първото затваряне през март.

"Това, което ще стане след този втори "локдаун", зависи от цялостния курс на пандемията, а не от събитията, които ще настъпят на 21 декември. Всякакви подобни мероприятия увеличават формите на насилие и неадаптивно поведение. Дали това насилие ще се изрази в семейната среда, дали ще се изрази в професионалния колектив, дали ще е на площада, не е важно. Важното е, че насилието ще ескалира", каза специалистът.

По думите му особено уязвими в тази ситуация са децата. "Опасяваме се, че те са най-потърпешви в тези процеси, от постоянното говорене за купчините трупове, които падат като зомбита от асансьорите в моловете. Тези деца ще бъдат индоктринирани с три послания в тяхното житейско развитие: първо, че те са резервоар на нифекция, която съзнателно или не убива техните баби и дядовци.Второ с това, че физическият контакт е опасен и ненужен, трябва да се избягва и трето, със свръхекспозицията към електронни устройства заради обучение онлайн и дигитализираната форма на комуникация извън пандемията".

Шансът да излезе по-добри от кризата е, ако тя се дефинира и управлява по-добре във времеви диапазон", смята той.

Пандемията влияе и върху медиците и според проф. Стоянов, те са демотивирани от ниските възнаграждения и липсата на реформа. Дори тези, които са мотивирани да работят за каузата, се сблъскват с непрекъснато променящите се правила за специализация. Моделът на управление на болниците също допринася - директорите да назначават от държавата и общината, а не се избират с участието на медици в лечебното заведение, което го прави по-незаинтересовано за персонала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има едни необразовани и нискоквалифицирани хора които дай им само едно да пращат други хора в лудницата. Но това може да нанеса сериозна вреда. Дори разследващия орган да отхвърли обвинението простолюдието продължава да повтаря това че някой е откачен и това може да остане петно за цял живот и да повлече много други злини за набедения човек които ще тежат на съвестта на доносниците но те нямат съвест и така справедливостта на практика не се постига, злобата и завистта властват над света.
37
1
 
8
 
! Отговори
Само, че преди 3 години
Сега тези прогнози са излишни. Психичното здраве на хората трябваше да се вземе предвид още преди да се нагнети пандемично напрежение по цял свят, което на всичкото отгоре се поддържа ежедневно, месеци наред със статистики и апокалиптични обръщения и изявления.Самото натрапване на тази информация в действителност е насилие над по- лабилната човешката психика. За по- уравновесените хора пък, тази прекаленост, си е чиста пропаганда, без тежест, защото дразни и си противоречи.
36
2
 
3
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
До ssss:Правилно!Само подбрана правилно комбинация от мерки ще сработи.Не и ако работят една срещу друга!
35
1
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
И какво предлага уважаемия професор?
34
7
 
12
 
! Отговори
ssss преди 3 години
До GB0Така ако учениците са във ваканция и учебната година бъде удължена ще съм съгласен до някъде. Обаче да ми затворят и детски градини и да ми казват, че трябва да си изтипосам 6 годишното дете на таблет "да учи" за да може да работят хотелите и летищата да идва който откъде му скимне, без тест без карантина... Ще ме извиняваш.
33
5
 
21
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
Кое му е 7трогото на мерките?Няма никакво затваряне по домовете!Спокойно може да се разхождаш на въздух навън, в парка, по улиците, извън селището... и по магазинчетата, ако щеш!Може да се спортува навън, малко по-топло облечени, но може. Точно както се извеждат бебетата на разходка през всеки сезон!И без ресторант и без мол може!Учениците могат да се разхождат или спортуват също извън часовете им, които са и по-късен от присъствените. Вечер също! Само да не се събират по много!
32
4
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
А бря ората жа психясът и жа почнат пак да си бият жените.Жа питате що? От няаа пари.Оня ден един ми вика ни носим маска от ми е голям носа.Па язе му думам па мене кът ми е голям к.ра да не носим *** ли?Та секи тарикат.Тия мерки са ала бала нищо няаа стане.То коня отиде у ряката
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките са доста либерални и ако се спазват ще имат голям ефект!Ще имат голям ефект върху икономиката, с един минус отпред. Ама ще го осъзнаете средата на следващата година, а догодина зимъска ще си ядете налъмите. Особено ме изкефи как се вдигат заплати и пенсии, при положение че затварят бизнеси и има ръст на фалитите като през 1997-***. Ако не бяхме във валутен борд щяхте вече да ползвате банкноти за разпалки.
30
0
 
1
 
! Отговори
пепи преди 3 години
До Тошетооще един супер прос--
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нищо няма да ескалира ....едни овце могат ли да бъдат смели....
28
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът не е изолацията а това, че навкякъде се сее негативизъм, всичко е лошо. Злоба, завист, лицемерие, журналисти говорещи в стил всички умират до дни. Това е проблима. Трябва да има цензура, като в Дубай. Само и единствено положителни новите, за да се оправи това общество. Аман от простотия, драми и трагедии. Списъци колко почитали. 80 г. с 3 рискови заболявания.
27
2
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Само се чудите от какво да се оплаквате и да се правите на интересни като горите маски по площадите. Свикнали най-нагло да газите всички правила-----Някакво правило забранява ли да се горят използвани маски за еднократна употреба?
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строги мерки все още няма...Никой и не контролира ,дали се спазват. Напрежение има ,защото тези мерки са закъснели...
25
5
 
15
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Никви строги мерки не са това, тоя професор не е добре в главата строги мерки има в Израел и Китай!
24
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Всякакви подобни мероприятия увеличават формите на насилие и неадаптивно поведение. Дали това насилие ще се изрази в семейната среда, дали ще се изрази в професионалния колектив, дали ще е на площада, не е важно. Важното е, че насилието ще ескалира------- Тоест, другарят комсомолец Борисов и присъдружните му айдуци съвсем преднамерено ще ви подлудят и ще ви накарат да се избиете помежду си.
23
9
 
10
 
! Отговори
LS преди 3 години
Хайде хайде, малко вкъщи няма да им се отрази толкова зле. Тази година без това все едно, че нарочно по време на пандемия цяла пролет и цяло лято не се спряха с тези градинки и площадки, малко ли месеци слободия имаха? Сега за 3 седмици да се съпикясат малко!Стига сте ги оправдавали за всичко, при положение, че родителите им отказват да им обясняват и да ги възпитават.Пандемията гръмна точно 2 седмици след 15 септември, случайно ли?По-възразстните какво сме виновни?
22
17
 
13
 
! Отговори
Тошето преди 3 години
До Сами сте си виновниАз намордник ваобще не нося и нямам и намерение да нося, ако някой тръгне да ме принуждава го бучкам дирекно с ножката!
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*ескалира
20
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нишо няма да искалира! Само Смъртта! Разберете най-после, че сме смъртни! Всичко се възстановява, човешкият живот не!
19
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До (-_-)Кои мерки са ненужни? В България няма никакви мерки, освен носенето на маска в затворени помещения. И дори това масово не спазвате. Само се чудите от какво да се оплаквате и да се правите на интересни като горите маски по площадите. Свикнали най-нагло да газите всички правила и затова сега елементарни неща ви шокират.