След ограниченията, кои сектори ще са подпомогнати с 24 лв. на ден?

Мерките влязоха в сила от снощи и продължават до 21 декември
28 ное 2020 12:45, Петя Славова
30
След ограниченията, кои сектори  ще са  подпомогнати с 24 лв. на ден?
Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат да получат компенсации от 24 лв. на ден заради въведените ограничения от 27 ноември до 21 декември.

По тази мярка подкрепа ще могат да получат заетите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, предава Нова тв. Право на компенсации ще имат и работещите във фирми за организиране на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Допустими за подпомагане са всички търговски обекти в случай, че търговският обект се намира на територията на търговски център тип МОЛ с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините.

Компенсации ще може да получи и персоналът детски градини и ясли, кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Право на такава подкрепа ще имат и заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, работещите в музеи, както и режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти.

За компенсации ще могат да кандидатстват  и заетите в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, както и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Още по темата

Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети. За работещите на 8-часов работен ден, уговорена в основния им трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Работодателите са длъжни да запазят заетостта на работниците и служителите, за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации. Те трябва да информират работещите за възможностите да получават средства по правителственото постановление. Желаещите да получат тази финансова подкрепа е необходимо да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите.

Работодателят или упълномощен негов представител ще подава в дирекция "Бюро по труда" по месторабота документи за изплащане на компенсациите. Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им.

Агенцията по заетостта ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
sorry преди 3 години
Драги и щастливи гласоподаватели от всякакво естество и народност да ви припомня,че в България през пролетта на 2021 няма да може да пиете даже и една студена вода!Такава под веещото ръководство и грижа на ГЕРБ,ГРОБ просто няма да има!Оздравявай те!Скоро!
28
0
 
2
 
! Отговори
ЛАЗО преди 3 години
Просто и окончателно впишете Васил Божков- Черепа и с това накратко и напълно ясно обезпечавате всички и докрай в държавата!Жалки и смешни цачевици и свинчевици от блатото Гроб!
27
0
 
3
 
! Отговори
Ади преди 3 години
И това ми било помощ .
26
0
 
4
 
! Отговори
DAWEDA преди 3 години
Сачевата е забравила да впише казината и игралните зали в заповедта... Тия хора по спомени ли ги съчиняват тия заповеди??
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички може да се заразят и би трябвало помощ по 300 лева за всички за лечение докато трае короната. Освен това безработните по-малко се заразяват като не бачкат, а работещите трябва допълнителни здравни застраховки за лечение на короната.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обученията са си онлайн и какви помощи. Също и кафетата и баровете и ресторантие са пожелание и може да правят достачки на торти пици готвено по домовете. На едни дават помощи а на другите нищо и при положение че навсякъде е пазарна икономика и има безрабтотни които не могат даже да се лекуват защото нямат работа с години заради пазара. Щом едните страдат от епидемията поне и на другите да разрешат безплатно лечение.
23
0
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-ЕМИ ЕТО ДЕПУТАТИТЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ СЕГА-ДА СИ ПУСКАТ ДОКУМЕНТИТЕ-24 ЛЕВА СИ Е ПАРИ.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се наредят на опашката за 24-те лева и незаконно отворилите магазинчета/дрехи, златари, перилни и др./ днес, че в България като знам как става нищо чудно и те да ги вземат.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние, които останахме без работа още през април, да д... ме супата!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а тези които са съкратени два пъти за тази година и тея мижави 24 лв на ден немат право какво правят...търсят си друга работа в друга сфера европа солидарност а у оправяй се сам
19
5
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Навремето ми казваха за какво се мъчиш да учиш, за да станеш някакво инженерче, я ела да видиш като келнер какви пари се изкарват...На ви сега! Добре че не ги слушах!
18
0
 
4
 
! Отговори
Еврошанс преди 3 години
Дали 12 ОЙРО за 24 часа може да се обсъжда като помощ?!
17
1
 
5
 
! Отговори
Заседанията на НС преди 3 години
Са с повече от 15 члена, ако са частно парти на ББ, и с повече от 30%, ако са театър. Да пускат депутатите в неплатен отпуск и да ги компенсират като всички с 24 лв на ден.
16
1
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Тиквата от ръкава ли си ги вади тез милиони и милиарди дето ги раздава на непроизводственици или печатницата за пари е завъртял!Като гледам банкомата все чистак нови двайсетолевки пуска!Раздава инфлационни пари без покритие щото няма никакво реално производство на стоки!Голяма маса пари срещу малко стоки=повишаване на цените!Резултата е Виденовата зима
15
1
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Забрави 200 лв за счетоводителя.
14
1
 
5
 
! Отговори
Hahahahh преди 3 години
Патриотите+ДПС ви източиха питейната вода, за да произведат ВЕЦ ток и да ви го продадат,А ГЕРБ и БСП, респективно Бойко и Радев директно ви взеха хляба от масата.Гласувайте още за тия! Малко ви е!
13
4
 
5
 
! Отговори
мда преди 3 години
Правителствата вървят срещу народите си. Вчера ресторантите си бяха пълни. Хората не се страхуват от ковида.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А аз като съм сам еоод и от 8 мес нямам поръчки и оборот за мен какво ? - Нищооо Ама съм длъжен да внасям нап,ной и нзокза да ги дадете на бардаците и моладжиите
11
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
Взеха на хората хляба от масата.
10
0
 
5
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 години
Че и аз сега като бачкам Мутрокапиталиста ми дава 24 лева надница!Пак ще бачкам и ще вземам колкото тези дето ще си стоят у тях си!Каква е тая работа не мога да разбера!Бедни работещи!