Спешно търсят кръводарители в Силистра

Има риск за попълването на кръвните банки в болницата
Обновена: 28 ное 2020 21:14 | 28 ное 2020 16:55, Веселина Йорданова
9

Ръководството на силистренската болница отправи призив към жителите на областта за доброволно даряване на кръв. Това се налага заради значителен спад на желаещите от началото на пандемията, което поставя в риск попълването на кръвните банки в здравното заведение.

За драстичен спад в броя на желаещите да помогнат сигнализираха от кръвния център в Силистра. Опасенията на медиците са, че това може да доведе до сериозна криза, тъй като ежедневно пациенти се нуждаят от преливане, предаде Bulgaria ON AIR.

"Правим този призив, тъй като кръводарителите страшно много намаляха, а все повече се налага становището и практиката да се прелива нативна плазма, не рековалесцентна плазма, на хора с Ковид, защото се отчитат изключително добри ефекти", обясни директорът на МБАЛ – Силистра д-р Даниела Костадинова.

В ранните часове на деня, когато обичайно има най-много дарители, единственият желаещ да даде кръв в Силистра е млада жена.

"Това е единственото нещо, което мога да направя за нашите съграждани, да се дарява безвъзмездно е едно от най-хубавите неща", каза тя.

"Отдавна в системата се въведе това правило, близките на болния да търсят кръводарители и да ги водят за кръводаряване. По желание, няма да излъжа, ако кажа, че в годината имаме 5 човека", каза д-р Антоанета Панайотова.

От понеделник в Силистра започва набирането на кръводарители за рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19.

"Досега тези хора пътуваха до Варна, където се правеше филтър, след анкета, дали са подходящи. Сега, предвид на улесняване на тази ситуация ни вмениха като задължение да се прави това взимане на кръв и това филтриране на пациенти, в нашите отделения по трансфузионна хематология", заяви директорът на МБАЛ – Силистра.

От кръвния център в Силистра твърдят, че са взели всички мерки срещу заразата. Защитени са както служителите, така и кръводарителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Силистракръводарители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко ще платят ? Давам
8
1
 
1
 
! Отговори
Underworld преди 3 години
Бъдете отговорни, дарете кръв.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е вече, кръв и кръвна плазма да се заплаща от държавата,така ще има и стимул ,а не да чакат даде дарява,толкова много милиони ходят в джобовете , така наречения бизнес )
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борко Бориса изпи кръвчицата на народа, а сега дарявай. Е какво, то да не е извор. Все едно от шкафчинциту само да вземаш, а никой да не слага нищо. За няколко месеца евракитата са свършили и ще почне да дялка кюлчетата, като петъли от оная четиритонната партида по специална рецепта за хипертоници.
5
3
 
3
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Какво все гледате в другите държави?! Там също така и дерат здраво с данъчета и всякакви такси и глоби. Ако тук те подпукат така, ще изревеш на умряло. Няма да можеш да издържиш само с продаване на кръвта си. Свиди ти да дадеш нещо, което не ти струва пари, а иначе ти е много голяма устата.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, лекари, този път поне с мен няма да стане. Няма да помагам по никакъв начин на хора, които за една настинка ме държат в затворнически режими вече 8 месеца без съд и присъда. Като ще се гаврите с нас, ви обещавам, че гаврата ще бъде реципрочна.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе плащайте и ще има. Само едни витаминчета в аптека струват 30 лв, а кръвта да е 0 лв. Е това е то.
2
2
 
3
 
! Отговори
Борис Бойков преди 3 години
Стига мрънка народе, за мен как винаги намират!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ще няма докато продължавате да ги наричате "дарители" . Ами плащайте им както го правят в нормалните държави където никога не са имали и няма да имат недостиг на кръвна плазма . В тая обедняваща държава където болшинството хора едва свързват двата края , единствените които могат да даряват кръвта си без да имат нужда да им се плаща за това, са богатите .... ама те пък не искат . Що ли?