Не е ясно кой у нас ще поставя ваксините и къде ще се съхраняват

125 000 бройки от тази на "BioNTech“ ще бъдат доставени у нас до края на месеца
1 дек 2020 21:15, Петя Славова
63

До края на месеца се очаква в България да пристигнат първите ваксини срещу коронавирус. Става дума за 125 000 бройки от ваксината, разработена от "BioNTech“ в сътрудничество с “Pfeizer". Предимство ще имат хората от рисковите групи, предаде Bulgaria ON AIR.

Дългоочакваните ваксини срещу Ковид-19 ще са у нас до края на тази година. Засега е ясно, че това е ваксината на "BioNTech-Pfizer“ - една от трите, при които вече има междинни резултати при над 40 000 души. Според вирусолога доц. Любомира Гломб все още няма достатъчно научни изследвания за ваксината, но данните от производителите са обещаващи.

Още по темата

"Това, което е известно досега от клиничните изпитания във фаза 3, е, че профилът на безопасност на ваксините тип матрични и информационни РНК-а е много добър. Това се отнася и за "Pfizer", каза още ръководителят на отдел "Вирусология" към НЦЗПБ доц. Гломб.

Ваксината се приема два пъти през няколко седмици и образува антитела, които атакуват вируса.

"Вторият прием се прави, принципно усилва имунният отговор. При първа провокация на вируса някои хора отговарят с достатъчно напрегнат имунен отговор", обясни доц. Любомира Гломб.

"Опасенията, че ваксините ще променят нещо или ще ни чипират, са абсолютна глупост, такова нещо не може да стане. Ние въвеждаме малка матрична РНК, което служи единствено и само да може вътре в нашите клетки да се синтезира белтък, който да излезе навън и да бъде атакуван от антителата", подчерта пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Голямото предизвикателство при ваксината на "BioNTech-Pfizer“ обаче е екстремно ниската температура на съхранение. Остава неясен и въпросът кой и къде ще поставя ваксините. Общопрактикуващите лекари очакват решение, но засега няма отговор как ще съхраняват медикамента.

"Не ми е ясно как в общата практика в нашите кабинети ще се поставя ваксина, която трябва да се съхранява при минус -80 градуса. Има много въпроси", отбеляза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

"Смешно е да мислим, че общопрактикуващите лекари ще имат хладилници на -70. Моето лично виждане е, че по-скоро хората, които ще се ваксинират, ще ходят до мястото на съхранение на ваксината, отколкото ваксината да стигне до самия човек", коментира доц. Гломб.

По данни на СЗО вече има 11 ваксини, като 3 от тях са с доказани междинни резултати – тези на "BioNTech-Pfizer", "Moderna" и "AstraZeneca". Според д-р Симидчиев следващата година в помощ на хората е възможно да влязат и и останалите.

"Не можем да градим групов имунитет при боледуване, можем да градим групов имунитет с ваксинация", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
БългАрия преди 3 години
До БогомилКолко си прав, и аз мисля че обръщането ще тръгне оттук, но за съжаление ще има и жертви. Не искам да убивам никой, но задължат ли ме да се ваксинирам лекарят или сестрата които искат да ми я поставят незабавно ще дадат фира. Предупреждение и при отказ - пистолета на челото. На насилието с насилие.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига че не им искаме ваксините, ами и се гласят да ни ги инжектират развалени поради неправилно съхранение.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СЗО"Спутник V" също е с доказани резултати, но вие май сте слепи с едното око.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом не можете да я съхранявате, защо избрахте точно нея? А?
49
0
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
До Анонимен 50Ей внимавай с простотиите! А ти с твоя проваксърски култ към смъртта къкво да кажем за теб! Ваксина за 8 месеца не се прави бе хаймана! Аз отрови в тялото си няма да сложа, първо ще видя на такива сектанти като теб как ще подейства и тогава....Няма да си сложа!
48
0
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
То не е ясно и кой ще си ги сложи, кой ще му ги слага и къде ще ги слага! Абе нищо не е ясно!
47
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На антиваксърите и техните деца следва да се отказва медицинска помощ. Този култ към смъртта трябва да се остави да угасне сам чрез угасването на неговите членове.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що хора се пробудиха и превърнаха в антиваксъри покрай този цирк. На сценаристите май нещо им излязоха криви сметките.... Даже започвам да си мисля, че тази пандемия се управлява от добрите - за да си проредят малко плевелите, че много избуяха последните години.
45
2
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Язе се васкинирам по стар табиет с вино и ракия за по-сигурно.
44
5
 
11
 
! Отговори
Стар 59г преди 3 години
Аз ме е страх повече от ваксините отколкото от вирусите. Дори и срещу грип не съм се ваксинирал никога. Само задължителните като бебе и хепатит.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смелчаци и безумници, напред.
42
2
 
14
 
! Отговори
Shtagi преди 3 години
Никой няма да рискува да си сложи ваксина разработена за 6 месеца. За едни витамини срока е по - голям.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ваксина дори на котката на тъщата не бих я сложил.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медал за храброст на първенците на ваксината или запазено място при психотерапевт?
39
2
 
9
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Спешна поръчкаТова се знаеше. Хазарския каганат - най- големия враг на България и българите ще се опита да се саморазправи с вековния си враг. Само българите носят специалните гени. Тук натиска ще е най- голям и всичко ще се обърне наопаки за гадовете от тук.
38
5
 
8
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Mode RNA - името не идва от модерен/модерна. RNA - отговаря за кодирането, декодирането и регулацията на гените.За да проработи, трябва да сте информирани. Това е окултния аспект. Направо си го пишат в името.Защо ще съхранява на такива градуси? Отговорите са два - произведена е още преди няколко години или нанотехнологиите трябва да са на ниска температура и след като се инжектират да излязат от хибернация направо в кръвта ви.Това което идва е оклултно-ритуално-програмиращо поробване.
37
3
 
7
 
! Отговори
Спешна поръчка преди 3 години
Става дума 125 000 бройки за опитните зайци на територията. Затова получаваме от първите партиди дори преди западните държави.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък ще почакам другите 70% да се ваксинират, което би било достатъчно, заразата да спре.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее, добре бе, фашистче, показа си цветовете най-после. А после, може и лагери за тия , безваксите? Малко превъзпитание, общественополезен труд?
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На умниците и хитреците пожелавам успешно чипиране. После като ви бучи главата като антена от 5G, да на се оплаквате.Това са леки странични явления на ваксината най-вероятно,освен ако сте били пиян предишната вечер или жена ви е ползвала точилката срещу вас.