Д-р Симидчиев: Повторното боледуване не значи повторна зараза!

Пулмологът обяснява, че вирусът просто остава по-дълго в организма
Обновена: 2 дек 2020 09:22 | 2 дек 2020 09:12, Петя Славова
52
Д-р Симидчиев: Повторното боледуване не значи повторна зараза!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Може ли човек да повтори коронавируса? Това е един от въпросите, които най-много вълнуват хората.

"Това, че човек повторно боледува, не значи, че се е заразил повторно. Има вариант този вирус да седи по-дълго време в организма и човек да развие симптомите повторно, но това не е повторно заразяване. Това е човек, който е боледувал, стихнали са симптомите, и са се възвърнали”, заяви пред Нова тв пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той  отчете, че заразените в света са над 60 млн. души, от тях доказано повторно заразени са около 30.

"Когато сме преболедували и имаме нива на  антитела, въобще имаме данни за имунен отговор, не е необходимо да се ваксинираме", категоричен е пулмологът.

Още по темата
Според него, ако се ваксинираме, докато сме носители на вируса, няма да се случи нищо страшно – просто ваксинирането ще се окаже безсмислено.

"Ще съм сред първите, които ще се ваксинират. Бих искал да се ваксинирам веднага, защото ежедневно живеем с напрежението от ситуацията. За мен е задължително да бъда ваксиниран", категоричен е д-р Симидчиев.

Той обясни, че ваксина срещу COVID-19 у нас ще пристигне, когато бъде регистрирана от лабораторните агенции и бъде внесена. Той изрази надежда, че преди доставките ще бъде изготвен имунизационен план, който да стартира веднага.

Според него ще има проблем при масовата ваксинация. "Разпространението до отделните кабинети на общопрактикуващите лекари е невъзможно. Тогава трябва да се организират центрове, в които ваксината да може да се постави. Възможно е ваксината да бъде транспортирана с т.нар. сух лед, но това може да породи огромни затруднения, тъй като това е консуматив, който се изчерпва и температурата ще се повиши", обясни пулмологът.

Д-р Симидчиев обясни и разликите в различните ваксини.

"Те са няколко платформи според създаването на имунитет. Една от тях е тази, където частицата, която генерира имунен отговор, бива внесена в организма с една обвивка от мазнинка – т.нар. липидни наночастици. При тях се вкарва информация към клетката как да произведе защитен белтък. Клетката го произвеждат, разпознава се от имунитета, че е чужд белтък, и започва да работи срещу него. РНК се въвежда от организма, клетките го поемат и започват да синтезират този белтък. Той се разпознава от имунната система и се създават антитела срещу него, както и клетъчен имунитет", обясни пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 години
Ама нали тиквата каза, че мазнинката била вече изчерпана. Тази ваксина откъде е намерила мазнинка?
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съмнителна информация без твърдения и факти.
47
0
 
6
 
! Отговори
Всяка есен! преди 3 години
Всяка Есен повторно боледуваме грип....
46
4
 
5
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
Този медиен герой, кога има време дори да види болен?
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тц..не ставаЛипидните наночастици, които толкова ви притесниха, всъщност в превод са мастни капки. Ако имаше нещо опасно и притеснително, да не са луди да го разгласяват. Мастните капки няма как да действат като чип, надявам се че е ясно това.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А докато вирусът е "притихнал", човекът заразен ли е? Нещо като спинозен?
43
8
 
4
 
! Отговори
тц..не става преди 3 години
Ей тия "липидни НАНОчастици" са онова..дето се нарича Чип за контрол! Нека си го сложи Симидчиев,,ама ..от зад...
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дейвид Айк 3Пак глупости пишите. Именно "измислянето на ваксината" е относително лесно. Просто трябва да си специалист в областта, дори не е необходимо да си от най-добрите. Не става въпрос за ваксините от ново поколение, а просто за ваксина. Тези от новото поколение изискват малко повече време. Но ако има готова платформа, пак може да стане за седмици. Тестването и одобрението отнема време.
41
2
 
11
 
! Отговори
88019 преди 3 години
Наблюдавам непонятната самоувереност на лъжците. На 30.11 Пфайцер са подали документидоЕвроагенцияпо лекарствата за разрешение ваксината дабъде продаваана в страни членки. Предстоятредица процедури. Основният проблем езапазването на активността на ваксината при задължителни минус 80-70градуса. Нашите палячовци поставят каруцата пред коня. Защо ли са толкова забързани точно към тази ваксина? Втората поръчка на самолети не е ли досдтатъчна за запазването на властта?
40
7
 
12
 
! Отговори
Дейвид Айк 3 преди 3 години
Страхотен коментар под номер 41 - Василев ! Поздравления! Много сте прав! ... А някой да се е замислил как се "ИЗМИСЛЯ ВАКСИНА" за няколко месеца ?!?! Дори вече замислят ваксинации през Януари и Февруари ?!?! За ИСТИНСКА ВАКСИНА - поне няколко години усилен труд и изследвания !!! Или вече я имат отдавна ... Или за нищо НЕ става ... Или всичко е една огромна мега ЛЪЖА !!! Освен това - КАК СЕ "ИЗМИСЛЯ ВАКСИНА" толкова бързо... При положение , че са ЗАБРАНЕНИ АУТОПСИИТЕ НА ПОЧИНАЛИ ОТ КО ВИД 19 ?!
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙТО СЕ ВАКСИНИРА ЩЕ СЪЗДАВА ОПАСНОСТ ЗА ДРУГИТЕ.
38
5
 
14
 
! Отговори
Дейвид Айк 2 преди 3 години
Продължавам от предния си коментар... 2. Ще направят Милиарди от ваксина , която и без това вече я имат. Да сте чули някой Световен политически или икономически лидер да боледува тежко? Или някой от две доста известни Еврейски Фамилии? Не боледуват - защото знаят и имат ефикасното лекарство за това ! , 3. Ще станат ГЕРОИ в очите на заблудените хора - ВСЕ ЕДНО ТЕ СА СПАСИЛИ СВЕТА , а всъщност е точно обратното ... Не знам как изобщо някой вярва , че този ВИРУС е случаен , и е от прилепи ... ?!?!
37
4
 
12
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Най-големият заек е световно господство и както казва един професор социолог Иво Христов, с минимални усилия максимален ефект и управление, под страх се управлява най-добре, това е доказано с хилядолетия!По-малко от 1% от населението контролира 99,99% от световното богатство и ресурси!Това вече с диктаторски режими, с войни, с репресии върши работа но после обратния ефект е непридвидим, до като направиш ли така всеки да се стрехува за здравето ефекта е гарантиран!Агент Дуейн Харпър!ЦРУ!!!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От ГЕРБ ли казват, че няма лечение...?Сигурно са прекалили с алкохола сутрин рано...
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауОСВЕН ЧЕ САМ ЩЕ СИ СЛОЖИШ, ЩЕ ТИ ГО СЛОЖАТ И ДРУГИ..ваксината е по желание, който не се ваксинира ще спечели обезщетение от дело за дискриминация
34
3
 
8
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 3 години
Този конкретен вирус е изключително добре направен Лабораторно и пуснат !!! На 99 процента е направен точно така , че да може да "удря" повторно ... че и да потретва ! Никак НЕ случайно вече започнаха да говорят и за "ТРЕТА ВЪЛНА" през Пролетта! Говорят , защо знаят че ще има ! А знаят защото ТЕ СА "СВЕТОВНИТЕ ГОСПОДАРИ" и от тях тръгват нещата ! С един КУРШУМ - ТРИ ЗАЕКА - 1. Намаляване на Населението в Световен мащаб , 2. Ще направят Милиарди от "Ваксина" , която вече е имат ... ясно защо...
33
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 3 години
ми това означава че изкаралите го - нямат нужда от ваксина.докторе - ще объркаш бизнеса на едни важни хора.
32
1
 
12
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Ще им скъсъм всичките дипломи на нашите лекари,имунолози,вирусолози!Първо маски не трябваха, после станаха задължителни, после който го преболедува изкарва траен имунитет, после може повторно да боледува!Всеки ден различни глупости отвсякъде!Първото и единствено правило , ако искаш да направиш анализ и да набележиш конкретни мерки е да знаеш срещу какво се изправяш, а това е микробиологично оръжие от арсенала на ционистките тайни организации!!!Агент Питър Фланиган!ЦРУ!!!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако разрежеш две филии от симида, това означава ли, че си разрязал два симида?
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка ваксина носи рискове, особено нова ваксина, но ако я направят задължителна, няма мърдане