Черна борса на лекарства - незаконни, опасни, а цените завишени

Видях добавки, които не са регистрирани в БАБХ, алармира Николай Костов
3 дек 2020 13:36, Анисия Иванова
19
Черна борса на лекарства - незаконни, опасни, а цените завишени
Снимка: Bulgaria ON AIR

Недостигът на лекарства в аптеките отвори поле за разрастване на черния пазар в интернет. Презапасяването с медикаменти и пренасочването им към болниците направи почти невъзможни за откриване бюджетни имуностимуланти като "Авирон рапид" и "Клексан".

"Състоянието на пазара е доста по-добро отколкото беше. Някои антибиотици се появиха, очакваме да се появи и "Клексан"-ът В сряда пристигнаха доста големи количества, но още не са в аптеките. От другите лекарства, които бяха дефицитни, получаваме от време на време, но все още има недостиг. Имаше ползва от намесата на министъра и се постигна резултат, който е видим", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов за "България сутрин".

Още по темата
22 окт 2007 18:29
22

Той коментира и факта, че от няколко дни се наблюдават обяви за имуностимуланти, които се продават в сайтове, но на двойни и тройни цени.

"Това са хранителни добавки, които не се регулират от закона по отношение на цената. Те се продават абсолютно незаконно. Погледнах в няколко сайта, видях, че се продават и лекарства по лекарско предписание. Видях и добавки, които със сигурност не са регистрирани в БАБХ", допълни Костов пред Bulgaria ON AIR.

Става въпрос за сексуални стимуланти, които съдържат 100 mg "Силденафил".

"Не стига, че е по лекарско предписание, но той е и в максимална доза. Цената не мога да коментирам, защото това са лекарства, които не са регистрирани на българския пазар. Това е много наказуемо. Нарушен е законът по няколко начина. В някои случаи става въпрос за редовна продажба, която не е инцидентна. Недопустимо е. Има някои аптеки от Гърция, които регулярно извършват доставки в България абсолютно незаконно", категоричен е Николай Костов.

Експертът потвърди думите на Мая Манолова, че един от многото "Азитромицин"-и е изчезнал от аптеките.

"Хубавото е, че има няколко "Азитромицин"-а. Появяват се и все по-често на други фирми. Ние затова настояваме да имаме право да заменяме, когато става дума за един и същи продукт, който е с едни и същи съставки", каза още Костов и допълни, че премахването на "зелените коридори" се е отразило добре на аптеките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Журналистите, Моля, правете разлика между лекарства и хранителни добавки!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
незаконни добавки в незаконни сайтове - срам и ужаслипса на лекарства в аптеките - няма проблемкакво очаквате, да легнем да умираме, докат се подготвят за пандемията - ей наскоро и план приели...
13
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 3 години
До АпокалипсисMeronem - 30 лв дозата, терцеф е 2 лв дозата... какви 300-400 лв те гонят
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен това, хванете се научете, лекарството се изписва с официалното му име, не с търговската му марка. Азитромицин е антибиотикът и той е един, производителите и съответно търговските марки са много. Толкова е просто, ама трябва малко акъл. Защо в България лекарите не са задължени да изписват лекарства с официалните им имена, а не с търговските им марки? А да, защото всички са на хранилка някъде.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се правят, кой знае кой техен човек е изкупил хепарина от аптеките. Кой ти дава хепарин без рецепта, това са пълни глупости. Пък силденафила трябваше отдавна да е одобрен в БГ, защото това е мощно съдоразширяващо лекарство, което се използва за определени белодробни болести. Защо не е разрешено те си знаят. Общо взето драмата е малко футболна - ако някой не иска да си купува лекарство на 3х цени, няма да си го купува, какъв е проблемът?
10
0
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Е не ги ли отпускат срещу рецепта?
9
0
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 години
Защото лекарствата по аптеките са много евтини затова хората ходят до Одрин.Пълна трагедия сме.
8
0
 
6
 
! Отговори
А у нас грабеж преди 3 години
Гърция въвежда по ниски и контролирани цени на тестовете за вируса и всички предпазни средства.
7
1
 
17
 
! Отговори
До кога така преди 3 години
Агенции организират пътувания до Одрин зада може хората даси копуват евтини и истински Лекарства. А уж сме в ЕС.... Срам и позор.
6
4
 
5
 
! Отговори
Апокалипсис преди 3 години
Стига с тези азитромицини!Истинските антибиотици, които вършат работа при тежките пневмонии, струват по 300-400 лв за една доза. За 10 дни по две вливания, ще трябва да се бръкнете с около 5 хиляди евро. За справка виж Меронем(меропенем), Терцеф и др. подобни. Не са за простолюдието...
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е демокрцията черна борса няма държавен контрол всеки купува продава и прах от тухли ще гълта ако му кажат разни псевдоспециалисти
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да си много, ама наистина много и безобразно ол и гофренясал да се самолекуваш и да търсиш лекаства на черно. Говоря за масовата мания да се закупуват и ползват лекаства без съответната рецепта(да поясня, не говоря за частни случай! спестете си коментарите в тази посока, само ще затвърдят следващото изречение.). Това само показва интелектуалното ниво на нацията.
3
1
 
20
 
! Отговори
Немеца преди 3 години
А тъпите гербаджии в лицето на тъпата прокоратура и неговото лице Гешев тръгнаха да съдят председателката на Българския фармацефтичен съюз Асена Сербезова за интервютата в които каза, че ще има недостиг на лекарства. Гадна *** настанила се по върховете на властта. Мутри. Хунта, която не се интересува от нищо, а и да иска не може да се справи с нищо, просто защото умствения им капацитет е толкова.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Завишени са на макс! Поне 5 пъти по-евтини излизат!!!Къф ми е варианта? Да умра от глад или да рискувам с другите? Ами ще рискувам с другите!!!
1
2
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Лъжеш се!Герб купуват лекарства с държавни пари, после реекспорт, а за хората черна борса с фалшиви лекарства дори :))