Мъж почина от COVID, казаха на близките му след 2 дни... случайно

Абсурдният случай е от Русе, близките търсели информация, но напразно
4 дек 2020 09:06,
64
Мъж почина от COVID, казаха на близките му след 2 дни... случайно
Снимка: БГНЕС

Възрастен мъж починал в болницата в Русе, но два дни никой не уведомил близките му за смъртта му, въпреки че те постоянно се опитвали да намерят информация за неговото състояние. Внучката на 84-годишния мъж разказа пред Нова тв, че дядо й е починал в петък, 27 ноември, а семейството му научило за това в неделя и то случайно.

"Когато вкараш възрастни хора в болница, все едно вкарваш жив човек в ада". С тези думи внучката на покойния Михаил - Емилия Гатева, започва разказа си за абсурдната случка. Няколко дни преди да влезе в болница дядо й вдигнал висока температура. След първоначалните неуспешни опити да бъде закаран от Бърза помощ в здравно заведение, все пак близките успели да му осигурят медицински грижи.

"Приеха го в "Канев център" в Русе. От там в първите 3-4 дни имахме връзка с него. Адекватен си беше, дори температурата му била спаднала. Единственото, което разбрахме от него е, че е ходил бос до тоалетна, без чехли, без чорапи, без нищо. Как са го оставили, не знам", разказва Емилия.

Заради пандемията свижданията в болниците са забранени, затова роднините на възрастния човек неколкократно опитвали да се свържат по телефон с лекар, за да разберат какво е състоянието му.

"Звъняхме на сестрите и лекарите. На телефона на лекарите никой не отговаряше. На телефона на сестрите отговориха супер нелюбезно, нямам думи за тях. Звъним и казват, че те не можели да дават информация, трябвало да звъним на някой лекар. Обясниха ни, че той не бил с приоритет, имали по-важна работа да приемат други хора", сподели Емилия.

Майката на Емилия, освен за баща си, трябвало да се грижи и за съпруга си, който бил настанен в същата болница. През цялото време жената не спирала да търси информация за баща си. И така до неделя -29 октомври, когато чува шокиращата вест.

Тогава за първи път някой лекар й вдига телефона, за да й съобщи: "Никой ли не ви се обади, той почина преди два дни”.

"Как е възможно да е починал преди два дни и ние да не знаем? Ако тя не се беше обадила, кога щяха да ни съобщят? Дори в момента, в който е починал, майка ми е била в болницата", разказва опечалената внучка.

Семейството на починалия пенсионер не е подавало жалба за случилото се. От университетска болница "Канев" коментираха, че съчувстват на близките и са започнали вътрешна проверка. От здравното заведение заявиха, че откриват телефонни линии в отделенията, като в определени часове от деня, близки на пациенти могат да получават  информация за състоянието им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Кой и Колко? преди 3 години
При смърт причинена от новата ваксина кой ще плати и в какъв размер ще е парично обезщетение?
55
0
 
2
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
До Медик: Имам пълно основание да се съмнявам дали си медик? Ти си по-скоро един дилетантен политик. Мога да посоча и работодателя ти! Остани където си, а може и още по-далеч да отлетиш! Там можеш да се изявиш като... Не знам какъв, може и да си фризьор в някой турски фризьорски салон в Австрия или Германия.
54
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До МедикСтой където си,за да не стават сакатлъци.
53
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Изобщо не е абсурден.Преди около месец,бащата на мой познат почина в Токуда уж от въпросния вирус.Съобщиха от болницата за смъртта след повече от денонощие,защото не могли да се свържат!А телефонът му е бил със него...
52
0
 
8
 
! Отговори
До Сандо преди 3 години
Преди повече от година, съпругът ми беше приет по спешност в кардиологично отделение на Окръжна болница. Когато след ден и половина успях да го видя се оказа, че не му бяха дали НИКАКВИ лекарства! Питах мед. сестрата и тя потвърди, че не са му дали нито лекарства, нито храна!!! Когато попитах лекаря, той вдигна скандал на мед. сестра и я заплаши с уволнение, защото НЯМАЛА право да ми дава информация! Това беше преди Ковида и не в грипна епидемия.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДРОнегМоже би коментарът ти щеше да бъде смислен ако не каза "нормално".Не, драги, изобщо НЕ е нормално да почине човек и да няма определен от персонала, който да съобщи на близките. Колкото и да са заети. Има администрация, която може да върши тази работа. Никой не иска да съобщава такива новини и безхаберието е пълно.
50
4
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Преди 3,5г. лежах в тази болница. Храната си беше нормална ... като за Бъгларска болница ... купувах си друга.Лекари нощно време - по един лекар на няколко етажа . Ами няма и няма, нали ги изгонихме по Европа-та за по-големи заплата, щото герП и др. не дават, така че какво искаме !!??Сега са супер натоварени, а и при липсата на персонал, нормално е да се случват такива неща, чудя се, че е единствен случай ... Не че ги оправдавам, но колко от нас, когато са затрупани с работа допускаме грешки ?
49
0
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Bолница "Канев" коментираха, че съчувстват на близките .....и повече няма да правят така.
48
5
 
12
 
! Отговори
стоян преди 3 години
Боко тиквата трябва да бъде подведен под съдебна отговорност.То бива геноцид ама вече всички граници са надхвърлени.Най-сериозно трябва да помислим за граждански арест на мутрата от Банкя.
47
12
 
13
 
! Отговори
Медик преди 3 години
Бих си пръта от БГ още преди 20 години.Работя на запад.Искам да кажа,че това правителство е заварило ситуацията каквато е,а тя беше фатална още по времето на комунизма.Това идеализиране на нещата,че какви цветя и рози било преди 10.10.90,е пълна лъжа и измислица.Няма съвършенна система никъде,даже и в САЩ и Швейцария.Всичко е въпрос на огромни пари и сложно напасване на системата към действителността.С тези бесни,крадливи,свадливи комунисти от БСП,Борисов няма време и полезен ход да го направи!
46
1
 
14
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Карам си колата в Испания и като никой път си пускам радиото на една от официалните програми.Развълнувана,плачеща жена разказва,че преди седмица и се разболели родителите,вкарали ги и двамата в КОВИД отделение и до вечерта починали.Не допуснали никакъв роднина с тях да ги придружи.На другия ден ги затворили в чували и ги кремирали директно без никакво присъствие отново на роднини.Накрая им предали само урните с прахът.Нито дрехи,нито документи.Дискутираха дали е правилно.Не само в БГ се случва!
45
6
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
до 41наисинта ли си на мнение, че лекарите в ситуацията която се намираме трябва да телефонират и с близките на болнитте, вместо през това време да се грижат за други болни? има голям недостиг на лекари и сестри които да се грижат за болните а ти си на мнение, че трябва допълнително и комуникацията с близките да поемат. Така ли?в нормали условия си напълно прав, НО ние отдавна не сме в такива! Мисли преди да пишеш!
44
3
 
38
 
! Отговори
аз съм българче преди 3 години
От всички ужасяващи случаи, описани от близки на починали хора, мога да заключа само едно. Българите сме ***! Не лекарите, не сестрите, всички! Това проявление на безчовечност не може да се появи само в една каста, то е всеобщо. Просто в момента фокусът е насочен в болниците. Ама погледнете как ви третират в учрежденията, в магазаните. Бездушие и липса на култура и злост. Това е. Българите сме ***.
43
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко им е боя.
42
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се сърдете, но ако не мога да получа 2 дена информация влизам с вратата в тази болница.
41
2
 
15
 
! Отговори
До 33 Сандо преди 3 години
Пак ли управляващите ти са виновни? Да се замисляш що за хора сме ние, българите- коравосърдечни, алчни, злобни към хора и животни. Сигурно и ти си такъв,но си с големи претенции. Разбира се, че има и ЧОВЕЦИ б България, но ти явно не си от тях.
40
1
 
8
 
! Отговори
Санитар преди 3 години
Набираме доброволци за колцентър!
39
21
 
9
 
! Отговори
Медсестра преди 3 години
Аз за болните ли да се грижа или да се обаждам на 30 човека, че са им починали роднините?
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставили са човека на самостоятелно като знаем здравната система в бг от хубаво ще си помисли човек че си е отишъл
37
11
 
16
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Аз сега и колцентър ли трябва да работя? Еми хубаво напускам и отива в колцентър.. там поне ще ми плащат повече... а вие си внасяйте лекари от бангладеш.. опс то там взимат повече от тука...