Закриват 28 институции за хора с психични разстройства

Причината са нередности, установени при проверки
4 дек 2020 16:02, Ния Христова
46
Закриват 28 институции за хора с психични разстройства
Снимка: Pixabay

28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост ще бъдат закрити до 2027 година. Проверки, разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП), с участие и на териториални прокуратури, Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за качеството на социалните услуги, извършиха проверки, които установиха нередности, съобщават от Прокуратурата, цитирани от Нова ТВ.

След подаден сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции в страната, изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ), до МТСП от м. август 2020г., през септември ВАП сезира Агенцията за качеството на социалните услуги за извършването на проверки.

В сигнала на КПИ се посочва още, че в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Куделин, както и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Самуил са установени редица нередности. Част от тях са свързани с данни от сигнала за: насилие от страна на персонала върху потребителите; насилие между потребителите; обособени изолаторни помещения, в които са затваряни потребители насилствено; лоша хигиена и миризма на урина; прилагане на лекарствени средства без да има лекарско предписание за тях.

В периода от 26.10.2020 г. – 20.11.2020г. по разпореждане на ВАП, с ангажименти и на териториални прокуратури, са извършени съвместни проверки от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за качеството на социалните услуги в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост в страната. От получената във ВАП до момента информация става ясно, че заради констатациите по време на проверките, от Министерството на труда и социалната политика ще бъдат изготвени Планове за действие за закриване на домовете в с.Куделин и в с.Говежда.

Посочва се още, че МТСП ще изготви и втори План за действие за периода 2022-2027 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, ще бъдат включени за закриване всички специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост, които са финансирани със средства от държавния бюджет (общо 28 институции).

Очаква се до края на месец декември 2020 г. във ВАП да се получат и обобщените заключителни доклади.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде не пише с какво ще ги заменят тия институции. От всичко прочетено, ми мирише, че държавата пак не си е свършила работата.
38
0
 
0
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Те ако се напънат от Европа ще намерят и още институции за закриване!!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Доктора преди 3 години
В България ,ченгетата изкараха "психично болни" всички българи,които нямаха пари да плащат за правни консултации.Така,че вината за огромната група хора с ментални проблеми е на МВР.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тази работа не е от сега, да се знае, а като ги закриете, къде ще отидат психично болните или ще ги пуснете, просто да се слеят с талпата ?
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
полуделите ще са двойно повече догодина
34
0
 
3
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Супер. А хората какво ги правят?Евтаназират ли ги?
33
1
 
5
 
! Отговори
Ян преди 3 години
Браво дано скоро закрият и тази пародия на държава и да ни разселят без значение къде!!И във Африка ще ни е по добре!!!
32
0
 
9
 
! Отговори
Бай Хой преди 3 години
Най-известната институция за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост се нарича "Народно събрание". Някой против?
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закриват 28 институции за хора с психични разстройства. Няма хора с психични разтройства , няма проблеми. За пореден път тъй наречената държава бяга от проблемите. вместо да крадете се погрижете за болните. Никой не е застрахован от тези заболявания. И не забравяйте господа "богопомазани" че и над вас има власт. БОГ.
30
0
 
6
 
! Отговори
Цв.Цв. преди 3 години
Споко, вече всичките са в мойта партия.
29
3
 
0
 
! Отговори
Здрасти преди 3 години
А, може би някой трябва да са вързани, за да не стане лошо.А може би трябва да научим български език. Ей така поне, от кумова срама.
28
0
 
5
 
! Отговори
Асан Карагъзъ преди 3 години
И сега като се юрнат към политиката, горко ни...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи чата в днйес.беге ше се напълни с още повече БСП ***.
26
0
 
3
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
Властта се уплаши!
25
0
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
На стадиона.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До цецо пинъсаКакво са виновни, че са се родили и тук? Вярно - в Африка щяха да си ги убили вече, ама ние сме много енди такива двулични - Хем тъй, хем иначе!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до1Гледаш мого филми. Ако някой застраши жиотът ти, има нещо наречено неизбежна самозащите. Ако лудият "победи", то той не носи наказателна отговорност, но докато редица психилози на кажат, че е способен да носи отговорност за действията си, ще бъде държан и лекуван, евентуално цял живот.
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И къде ще отидат тези хора? По улиците ли?
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резултатът е ясен - повече лyди на свобода.
20
1
 
11
 
! Отговори
пфу преди 3 години
Да не ги пуснете по улицата като предния път. Тъпата еврокомисия, ако планира само да затваря, то да си гледат работата.