Костадин Ангелов: Ваксината ще стигне до всеки българин!

Страната ни има договори за 4 ваксини от 4 фирми
5 дек 2020 09:38, Петя Славова
199
Костадин Ангелов: Ваксината ще стигне до всеки българин!
Снимка: БГНЕС

Във ваксинационния план имаме провеждане на информационна кампания, твърдо сме решени да изправим целия ресурс на държавата, за да достигне ваксината до всеки български гражданин - той да бъде информиран за ползите и да вземе информирано решение. Ваксината ще стигне до всяка една точка в нашата страна. Това коментира в "Панорама" по БНТ министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Още по темата

Всяка ваксина се поставя от лекар, защото такива са правилата. Всички лекари, всички фелдшери, които могат да бъдат ангажирани, ще го направят, ще създадем мобилни екипи, категоричен е проф. Ангелов.

Здравето няма цена, всеки един български гражданин трябва да има същия достъп, какъвто има всеки един европейски гражданин във всяка една стран на ЕС, не можем да отнемем това право, допълни министърът.

Имаме договори за 4 ваксини от 4 фирми, те са представени на парламента. Няма нужда да запишем една обективна истина в закон, това е политика в целия ЕС. Няма нужда България да става прецедент, когато трябва да бъдем единни.

Проблемът с коронавируса може да бъде първата, може да бъде последната възможност, около която българските политици да се обединят и да не търсят дивиденти, смята проф. Ангелов.

Започва атаката на човечеството срещу коронавируса - ние ще го победим, благодарение на ваксините, категоричен е здравният министър.

Относно статистиката за повишаване на смъртните случаи у нас, министърът обясни:

Следим всяко едно число с изключително сериозна загриженост. От анализа, който наблюдаваме, виждаме, че голяма част от българските граждани имат много придружаващи заболявания. Нещо повече - България е на водещи места по сърдечно-съдови заболявания. И това не е извинение, а означава, че българската нация има много сериозни здравословни проблеми.

Аз поех ангажимент, който ще изпълня - ще представя план за здравето на нацията, който ще съдържа линията на човешкия живот от раждането до смъртта и необходимостта от допълнителни здравни събития в областта на профилактиката, които да подобрят демографските показатели на нацията.

Това, което виждаме в момента, е онова което може да даде нашата здравна система. Нямаше подготвена здравна система в света - считате ли, че Швейцария не се е подготвила навреме, та интензивните легла свършиха, попита здравният министър.

От първия си ден като министър поисках решение за обезпечаване на здравната система, но каквото и да направим - ние имаме достатъчен брой легла, имаме апаратура, нямаме недостиг на медикаменти - имаме лекарства, ремдесивир, центрове за плазма. Проблемът е с персонала, призна министърът.

На въпроса забави ли се затварянето, той заяви:

Направихме го навреме - можехме да го направим и искахме да го направим, но го отложихме защото, заболяваемостта към онзи момент беше ниска. Увеличаването на строгостта на мерките започва, когато достигнем нива на заболяваемост не по ниска от 600 на 100 000.

Министър Ангелов коментира и положителните антигенни тестове, които не влизат в статистиката.

Не можем в момента да приемем антигенните тестове, защото това не среща разбиране от всички професионалисти. Аз повече от всеки един искам да бъдат признати антигенните тестове, ако специалистите кажат, че те могат да бъдат приравнени към PCR, само че нашите и европейските лекари не дават тази препоръка.

Обещах да има електронна рецепта и електронно направление до Нова година и ще го изпълня, категоричен е професорът.

Тази епидемия иска всеки един човек да се превърне в лекар - да носи маска, да спазва дистанция, да спазва дезинфекция. Това иска вирусът - всеки един да стане лекар, за да може обединени да се изправим и да победим този невидим враг, това е гаранция за успех, смята здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има българи,които ако те стигнат,що ли ще чиниш?
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието звучи като заплаха
157
0
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Демократите, защо ни предлагате само векторни ваксини и то на първо място американски. Не повече от 30 % ще се съгласят да си направят тези ваксини. Защо не се предлагат класически ваксини с убит вирус, защо не предлагат китайски и руски? Не може в тази биологична война да се разчита само на едно оръжие, цялото лято е проспано от правителството, няма лекаства, нама медицински кадри, в накой болници персонала стои по 1 седмица в квид отделенията бе да излизат от там, колко са печалбите от PCR-т.
156
0
 
0
 
! Отговори
Лекар от Булгаристан преди 3 години
Пациент: - Докторе болен съм!Лекар: Ей тъй кат та гледам нищо ти няма!Пациент: Докторе умирам!Доктор: Ами ей тука щи пиша едни хапченцаПациент: Майка ми е болна от корона вирус!Спешен център: Ми хванете такси и елате след 4 дена. Нас ко ни пукаТова е БГ-медицината.
155
1
 
3
 
! Отговори
Раза Сойлу преди 3 години
Тоз "професор" набута зържавата с тонове кашони с нискомолекулярен хепарин, за да бори Covid 19. Има къде по-евтини физиологично утвърдени методи.
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито, овце! Тоягата по гърбината, само от бой разбира българина!
153
1
 
3
 
! Отговори
Фикрет Буран преди 3 години
Тоз мошеник РАЗРЕШИ въпреки карантината!В периода до 21.XII. безработните, да ходята по адреси да се заразяват и да заразяват с Covid-19.Уж е "професор", но не е научил от МОН, че има и On-Line търсене на работа.Уж е професор!? Но досега НЕ е предложил преквалификация на хора с биологично образование за медицински асистенти! Нали все реве, че нямало персонал в тъпите му болници.
152
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До ЧичоТи у ред ли си ве? Кой и как ще ме задължи да си сложа нещо фармацевтично, под формата на инжекция? Още повече че това нещо ОЩЕ НЕ Е ОДОБРЕНО от СЗО или от някакви институции които доказват неговото положително лечение?Аре шибни си ти тая ваксина и ако след една година си жив, здрав и нямаш никакви странични ефекти - ще си сложа и аз. Ти ако искаш бъди опитна мишка, аз не искам. И НЯМА да се ваксинирам. Чао.
151
2
 
8
 
! Отговори
k.k преди 3 години
Ангелов с твоят алчен и страхлив гуру си заврете всичките ваксини отзад .
150
15
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Ваксината, НЕ трябва да е пожелателна, а задължителна! Който откаже - солена глоба и поне 3 месеца обществено полезен труд!!!
149
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирай се ти с това,в което никой не знае какво има вътре,и съмнително бързо беше изработено,дори произведено.
148
0
 
3
 
! Отговори
При нивото преди 3 години
на нашите лекари всеки от нас отдавна предпочита да се лекува сам - освен ако не става дума за сложна операция или образно изследване. Но и тогава разчитането е по-добре да го направиш сам, отколкото с удивление да четеш, че в тялото ти образните лекари са намерили орган, който е бил отстранен пред 5 години.Прочее всеобща практика е епикризите да се пишат по шаблон, само сменят имената на пациентите.
147
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ама... аз не искам ваксината да стига до мен. Не ми трябва ваксина за подобна зараза. Аз когато е трябвало, стм се ваксинирал с БЦК. Не ми трябва тази ваксина, бий си я ти, Ангелов.
146
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е чиста проба заплаха.
145
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига си дразнил хората слабоумнико ангелов !
144
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Костадин Ангелов: Ваксината ще стигне до всеки българин!"Ама аз не ти ща ваксините бе пич. От началото на пандемията досега нито ви спазвам cмoтaнитe мерки, нито болест ме е хващала, а съм бил контактен с хора дали положителни проби.Вземи моята и на всички останали и си ги бий накуп да се кротнеш.
143
2
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
При - 60 градуса С се съхраняват ембриони! Сещайте се какво има във "ваксината" на Файзър !
142
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези една маска не са дали на гражданин от населението без пари, обаче ваксините са абсолютно безплатни за всички. Когато ваксината е по-евтина от маската или просто ви карат да се чувствате много специални.
141
2
 
4
 
! Отговори
спасявате докторите преди 3 години
за да могат да влачат по-вече пари от болните. Големи бъркочи правите.
140
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 137 КАКВИ ХЛАДИЛНИЦИ ,НАПРАВО ВЪВ ФРИЗЕРИ Т.Н.,,ваксината ще се съхранява във фризери при -70 градуса ,което ,буди ,,......овации ,похвали ,радост и безумно нетърпение да си набият по 1-2 замразени и после размразени ,,ваксини ,....ТОВА Е КАТО ,,ВИНАГИ ПРЯСНО МЕСО ,,ОТ ......ИСПАНИЯ ...ФРАНЦИЯ ,ГЕРМАНИЯ ...и т.д.