Полицаите - скандализирани, пращат ги на психолог при рискови прояви

"Може да се роди едно недоносче", заяви Росен Йорданов
5 дек 2020 07:45, Петя Славова
68

Служителите на реда ще ходят на психолог, ако имат рискови прояви поне два пъти за шест месеца по преценка на прекия им ръководител. Според бившия зам.-директор на Института по криминална психология - Росен Йорданов, в този вид наредбата провокира повече въпроси, отколкото отговори.

"Създадено е вероятно с желанието да бъдат ориентирани в материята съответните ръководители, всъщност може да се роди едно недоносче", каза пред Bulgaria ON AIR Росен Йорданов.

Въпроси поражда и списъкът с рискови индикатори на поведение, на базата на които полицаите ще бъдат оценявани. Така например един служител трябва да отиде на психолог, ако прекият му ръководител забележи, че той вярва в собствените си свръхспособности или има страх от преследване. "Червена лампа“ ще светва и ако МВР служителят има странно поведение, например – върти се в кръг.

"Когато един неспециалист погледне така описана симптоматика, а със сигурност 99 процента от ръководителите в МВР най-вероятно не са специалисти по психология, те ще възприемат тези описания буквално. Огромна част от тези симптоми, които са описани тука, те могат да бъдат предизвикани от упражняване на професията", допълни той.

Наредбата предвижда на психолог да ходят и служителите с алкохолна или хазартна зависимост, както и тези с агресивно поведение. Не става ясно обаче какво става, след като комисията от психолози се произнесе.

"Освен това, не е решен въпросът какво се случва след това със служителя и правните последици. Познавайки много добре института, никъде не указано хората, които трябва да взимат решения и които трябва да извършват експертните процедури какви изисквания би трябвало  да има към тях. Това е по-скоро като наръчник за кастрация от страна на ръководителите към служителите. Наистина се създава сериозен риск за злоупотреби и несъвършенства", посочи Йорданов.

Служителите на ръководни постове ще се пращат на психолог от министъра или от главния секретар. В наредбата е записано, че всеки от тях може да откаже да приеме заповедта, но никъде не пише какво се случва след това. Според закона за МВР обаче, всеки служител може да бъде отстранен временно, докато не се установи неговата психологическа пригодност.

"Опасявам се, че този документ създава твърде много предпоставки за рискове и проблеми във взаимоотношенията както на между служители и ръководители, между служби и института, между министъра и отделни служби, както и между МВР и съда. Апелирам към моите бивши колеги за повече разум, а не да правят опити да  реабилитират смисъла на дейността си по този начин", допълни криминалният психолог.

От синдиката на МВР обясниха пред Bulgaria ON AIR че не са съгласни с част от  текстовете и до дни ще излязат с официална позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да забранят на пенсионери да работят на държавна длъжност. Ако му е малка пенсията да отива в частния сектор.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От НБУ и разни университетчета нароиха психолози и сега се чудят как да им осигурят работа. Нали са учени, не трябва да работят и търсят службичка на топло.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Тиквата си е направо за жълта книжка, само тя може да го спаси от затвора.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко чудо за три дни.
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цял свят полицаите подлежат на психо прегледи, тестове и отстраняване от работа за определен период, ако поведението им е неадекватно. Защо протестират и се правят на незнаещи????
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А служителите които са на заплата и пенсия вече 5-та год.до кога на тая ясла-заплата и пенсия едновременно,в коя държава го има това,НЯМА НЕЗАМЕНИМИ!
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както ги филтрират връзкарите на психото, така и могат да се отърват от неудобните по същия начин, типично за държава "без шуро-баджанащина и корупция". Скапана държава.
52
0
 
14
 
! Отговори
Ученика преди 3 години
Добре , че не ги пращат на детектор за лоялност...
51
2
 
12
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Много добре е измислено, не разбирам какво ги скандализирва !
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върти се в кръг ушачето, горкичкото. Хайванчето, завалийчето то... тцтцтц...
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знам какви стават полицаи малко им е. Една проста касиерка стана полицай тук в Пловдив. Работеше в хранителния магазин от години и хоп полицай и голямата работа
48
4
 
16
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Щом Бойко Борисов праща полицаите на психолог, съвсем в реда на нещата е и те да го пратят в психиатрия. Там има много психолози. Ще му помогнат, за да разбере, че отдавна вече нищо не зависи от него в тази държава. Както и да не си мисли вече, че е министър председател. След оставките му, никоя партия и политик не иска да управлява фалиралата му мутренска държава. Мутрите като него, които са също толкова прости, вече няма да гласуват за собствената му партия Герб .
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикалят в кръг и после източват бензин за личните си автомобили от служебните.
46
1
 
24
 
! Отговори
Естет преди 3 години
Какви рискови прояви?Крият се по храстите като шумкари, за да събират левчета за ГЕРБ!Битовата престъпност ли пребориха?Наркотрафика ли?Пройдохи, бездарници и търтеи!Чакат си заплатката и пенсията и това е!90% от тях са в системата на МВР, защото имат роднини там!Тюфлеци и тумбаци по 120 кила, освободени от физическо, полицаи станали...Смех!
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще накара редовия полицай да е много , ама много внимателен. Ще има плавни и обмислени предварително, заблуждаващи за началниците и психолозите движения. Ще се дистанцира от резки движения, ще псува , но на ум, ще си взема възнаграждението и нека психолозите и началниците да вършат оперативната работа. Нали така!!! До там ще я докарат.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
mestnite policai, mestnite psiholozi, mestnite biblioteki, mestnite pokriti zali arena plus mestnoto grajdansko obstestvo ...za publichno psiho i fisichesko bg zdrave na bg demokratichen republikanski narod...:-)Ardino e prekrasen primer!i redovni strelbi v kvartalnite strelbista!
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ясно! Полицаят се върти в кръг около дадена ситуация, проблем и т.н. докато я решава, т.е. заради службата, или ходи в кръг обикаляйки поста си? Или пък безпричинно ходи в кръг защото е разтревожен от нещо и го обмисля? Или просто ей така щото чака градски автобус да речем. Ами ако седи и се клати напред-назад като някои други, тогава какво. Ами останалите не правят ли така, пък са си нормални. Това намирисва на легална форма за бърза саморазправа. Как мислите???
42
13
 
8
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Точно полицаите са с най-здрава психика защото по цял ден се разправят с ганчовци и шведи.
41
2
 
3
 
! Отговори
Амидофен преди 3 години
33Никой не е длъжен, да ти чете шльокавицата. ***, ти си пиши, колкото искаш.
40
2
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В преди 3 години
Ами те Полицаите отдавна се въртят в кръг---имаше един виц---Полицай как развива крушка?? Вика 4 колеги и се качва на една маса -ТЕ го вдигат с масата и почват всички да се въртят обратно на часовниковата стрелка -докато колегата държи крушката ,,,,ХМ аххаахахх