Повторна карантина, кога може да се случи?

Сега се приема, че след десетия ден човек не е заразен
5 дек 2020 09:07, Петя Славова
17
Повторна карантина, кога може да се случи?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първоначално пълното излекуване от COVID-19 се доказваше с PCR тест, а сега се приема, че след десетия ден човек вече не е заразен. Въпреки това, ако някой реши да си направи контролен PCR и тестът излезе положителен, независимо дали се чувства здрав, подлежи на нова карантина.

Още по темата

В не един и два случая, след като отминат симптомите, заболели от коронавирус продължават да дават положителни проби при РCR тестване. Това се случи и със звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо. Според португалската телевизия TV1 той е дал над 18 положителни теста, като част от тях си е направил след 14 дни карантина.

"Обикновено по-тежко болните пациенти дават по-продължително време положителни проби", казва пред Нова тв доц. Любомира Николаева-Гломб – завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Според нея най-често човек дава положителни проби ден - два преди началото на симпоматиката и до 7 дни след появата на първите симптоми. Практиката обаче показва, че при някои пациенти частици от вируса се задържат и повече от месец в тялото.

"Някои хора продължават доста дълго време - 2-3, а и повече седмици да дават продължителни резултати на PCR без да са де факто инфекциозни. Тоест, те не са опасни за обществото", посочва тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Касиерка преди 3 години
Аз съм за втори път под карантина.Първият път април месец го прекарах леко, но после не ме взеха в същият супермаркет на работа. Миналият месец се заразих повторно, ужасно беше, над 20 дена мъки. Не знам дали, като ми свърши болничния няма да ме освободят отново. Общо взето шефовете предпочитат да се крие, че са имали болни.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе това глобално Стадо не разбра ли,че Господарите го натикаха в една перманентна карантина,досущ,като Стогодишната война - с малки отпущания на хватката,докато не останат нито народи,нито човешки същества!Излизането от това положение може да стане само,ако всички НАРОДИ се вдигнат до един и насметат цялата управляваща пасмина и поставят под обществен контрол всякакви "научни" опити в областта на биологията!Ха дано,ама,надали,като се има предвид,че с малки изключения,всички сме УФСИ!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10 месеца минаха от официалното признаване на вируса в България. 10 месеца българските доктори демонстрират разногласие и научна немощ. Как пък не се събраха и да съчинят един що годе единен протокол за противодействие на болеста. Къде е научната истина, Колко учени са нашите доктори? Никакви усилия да си разработим ваксина. В България медицината е слуга на политиката. А в политиката са хора със много съмнителни качества и морал. Затова сме на това дередже.
7
1
 
11
 
! Отговори
Дават друг път преди 3 години
На 25ти си направихме тестове аз и бащата, той беше позитивен, със симптоматика от 5 дни, а аз без симптоматика бях отрицателен. На другия ден дойдоха и моите симптоми, сега той е в болница в средно тежко състояние поради множеството придружаващи заболявания, а аз се лекувам вкъщи с пневмония, но понеже е лека и съм млад, а и теста е отрицателен, няма как да бъда приет. Така работи наша система, едно към гьотери ...
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерихме си нова играчка,тестванеееее
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какъв беше смисълът на статията, че не разбрах?
4
1
 
4
 
! Отговори
ЦЕНЗУРА ТУК преди 3 години
Цензурата ТУКА ПАК СЕ повтаря. БЯХ ЗАЛИЧЕНИ МНОГО НЕУДОБНИ ПОСТАВЕНИ ВЪПРОСИ И КОМЕНТАРИ.
3
4
 
16
 
! Отговори
Един въпрос преди 3 години
Защо в страни като Испания,Италия и Израел,където не живеят невежи *** и спазват стриктно строгите мерки положението е плачевно.Който си мисли,ме парцала на физиономията го пази от нещо-успех!
2
2
 
14
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Няма проблем,добитъка живее от сутрешен блок до сутрешен блок и от брифинг до брифинг.По дълго да помни няма смисъл!
1
8
 
16
 
! Отговори
факт преди 3 години
Истинската карантина е точно 40 дни. Другите срокове са пародия и измама. Нормална изолация ще прекъсне заразяване и ще намалеят драстично заболелите.