Дъждове и бурни вълни отнесоха плажовете в Созопол

Положението е много тежко, отчете концесионерът
14 яну 2021 14:20, Красимир Ангелов
25

Снимка: Морски плаж Созопол-централен

Проливни дъждове и бурни вълни в последните дни "изядоха" двата най-атрактивни плажа в Созопол - "Централен" и "Харманите", съобщиха управителите на плажната ивица.

Неблагоприятните метеорологични условия причиниха огромни щети, които имат не само финансово измерение, но и доведоха до сериозна увреда на ивиците.

На Централния плаж в Созопол по-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина, е срината до основи.

"Положението е много тежко, бих казал дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества отнети от морето. Първоначалните анализи сочат, че са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които ние сме принудени да осигурим в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон. Вторият проблем е, че имаме нужда от съдействието на институциите, без чието разрешение не можем да предприемем възстановителни мерки", заяви Кирил Спасов, управител на концесиониращата компания.

Той посочи, че е изпратил писма до министъра на туризма, до РИОСВ, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол, с искане те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете, откъде да се осигури пясък, както и да се разреши на концесионера да използва необходимата техника за отстраняване на щетите.

По думите на Спасов от природната стихия нямаше да има такива последици, ако е имало предпазни пясъчни диги. "Затова считам, че в тази си дейност, за която бяхме несправедливо санкционирани, ние не сме извършили нарушение", отсече той.

Съседният плаж Харманите е още повече увреден. От фирмата-концесионер са изпратили писмо до отговорните институции, в което настояват за спешни мерки, с които дъждовната канализация на Созопол да не се излива на морския плаж, както и да се провери дали има неправомерно заустване на битови отпадни води от околните сгради в дъждовната канализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
das преди 3 години
Бойко Борис е виновен
20
0
 
10
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
aбсолютно съм съгласен ,че се случва всяка година ,сега реват за да вземат някой лев от държавата ,криза е все пак
19
0
 
15
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Голям праз ! Това се случва абсолютно всяка година, не знам защо изобщо се отразява от днес точка бе ге......
18
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
До ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛНяма що , напреднал си в развитието си, вече мислиш за един човек, скоро ще почнеш и за двама, трима и т.н. ,темпът ти е невероятен, продължавай все не така, зада не стигнеш там от където си тръгнал приятелю ДЖО !!!
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как сега да не построят някое хотелче!
16
1
 
3
 
! Отговори
Хахо преди 3 години
Така е! Ако бяха направили помпенна станция и да изпомпат морето. Сега плажа щеше да е цял.
15
3
 
18
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Какво ревете, и защо? Виновни сме си само ние. От алчност унищожихме морския бряг, изсякохме горите за да направим писти и хотели в планината. И господ ни наказа като няма сняг, времето е топло и стопи малкото изкуствен сняг, а на морето отнесе плажовете. Ако не бяхме секли горите за писти и не бяхме направили мега комплекси на морето, сега нямаше да ревем. От години съм забелязал че планината прави така, че да няма струпване на много хора.
14
0
 
27
 
! Отговори
турист преди 3 години
Такава снимка мога да си направя в моя двор,имам паднала стена и храсталаци наоколо.Какъв плаж,какво море,какъв Созопол?Концесионерът гледа да отърве глобата,затова,че разора плажа и го съсипа.Дали пък той не улесни отмиването на пясъка в морето?Сякаш предишните 100 години не е валяло,та сега-видите ли-дъждът ни оставил без плаж.Огромни глупости!
13
0
 
4
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙ Не си ли пазиме ние БГ и Господ не може да я опази...
12
0
 
19
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
Заграждайте,стройте,унищожавайте дюните,сечете дървета на поразия,правете писти за пързулкане,правете широки магистрали.....тя Природата си знае работата и наказва подобаващо...а сега пищете.
11
3
 
13
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 3 години
Много хубаво, даже прекрасно - и без това в България на море не стъпвам :D
10
0
 
13
 
! Отговори
Акълмайстор преди 3 години
Да направят Митьо Очите мин. на Туризма.Той тръгна от лов на рапани навремето ... всичко разбира по бреговите работи.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Морето друг път на снимките ясно се вижда, че стичащата се вода от валежите е отнесла част от пясък в морето.
8
2
 
6
 
! Отговори
мижи да те лАжем преди 3 години
"отчете концесионерът"Знаем тези подставени лица на кого се отчитат.
7
1
 
20
 
! Отговори
ЗНАЧИ... преди 3 години
...АКО ИМАШЕ ПЯСЪЧНИ ДИГИ >>>>МОРЕТО НЯМАШЕ ДА ОТНЕСЕ ПЯСЪКА>>>> ЗАПИСВАМ СИ! Да се направят и насипи от слама против горски пожари!
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
Той концесионера на централния когато започна да копае и да прави изкуствена дига на самия плаж тогава всички скочиха срещу него,ако ги имаше тези насипи от пясък сега нямаше да е такова положението,айде сега всички ония дето риваха срещу него да отидат и да работят и да оправят плажа,ама са се изпокрили мълчат кат...един орган у жената намиращ се под пъпа.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, Баце е насреща щом е за туризъм, пари ще се намерят
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ревящите преди месец да кажат какво са постигнали.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ореваха орталъка за дигите. Затова. По цялото крайбрежие правят диги, само в Созопол са много умни.
2
2
 
11
 
! Отговори
геоГрафа преди 3 години
Нивото на световния океан се покачва. Факт. Защо очаквате , че вас няма да ви засегне дето сте до морето ?