Гаражите "златни", купуваш кутийка по-солено от апартамент

Цената им на квадрат бие тази на гарсониера - по 1400 евро/кв.
16 яну 2021 09:27,
109
Гаражите "златни", купуваш кутийка по-солено от апартамент
Снимка: БГНЕС

Гаражите догониха цените на апартаментите, а на много места дори ги изпревариха.

Тенденцията е най-силно осезаема в София и особено отчетлива в районите със зона за платено паркиране и съседните им, пише вестник "Телеграф".

От 4 януари в столицата по-евтината зелена зона за платено паркиране бе разширена с жк "Иван Вазов" и частта от район "Слатина" между бул. "Ситняково" и външното министерство. Това довело до мигновено поскъпване както на продажната цена, така и на наемите на гаражи и паркоместа.

"Тук говорим за класически пазар, където търсенето и предлагането са единствените фактори. Търсенето на гаражи в тези райони, както и околните им е изключително високо. Същевременно предлагането е силно ограничено до степен, че такова почти няма", информираха от голяма столична агенция за недвижими имоти.

Предлагане на гаражи и паркоместа в редица райони на София както за продан, така и за наем, всъщност почти няма. В целия жк "Иван Вазов" се продават едва два гаража. В съседния жк "Стрелбище" положението с паркирането е дори по-зле, защото там няма зелена зона и по тази причина е предпочитан за паркиране от хиляди работещи и наематели както от квартала, така и от "Иван Вазов". В същото време в "Стрелбище" се продават точно три гаража. В съседния "Хиподрума" на пазара е един гараж, както и едно открито паркомясто. В прилежащия жк "Бели брези" се продават два гаража.

Заради липсата на предлагане цените буквално са хвръкнали във въздуха. В "Иван Вазов" двата гаража за продан са по над 20 000 евро, а цената на квадрат бие тази на гарсониера в много столични райони - 1400 евро на квадрат. В същото време жилища в София особено в настоящата криза се предлагат по 800-900 евро в по-непретенциозни квартали.

Цените на гаражите в другите южни квартали също държат твърдо цени над 1000 евро на квадрат. Впечатляващи са и цените на паркоместата. Единственото паркомясто за продан в жк "Хиподрума" например е под открито небе, а собственикът му иска 12 500 евро. Така цената за 18-квадратовия правоъгълник идва над 700 евро/м2.

Не по-различно стои въпросът и с наемите. В целия жк "Иван Вазов" под наем се предлага един-единствен гараж, който струва 200 лв. на месец. В "Стрелбище" под наем се дават пет гаража, а наемите са от 150 лв. нагоре, като най-евтините побират само коли от ниския клас. Подобна е картинката и в "Хиподрума", както и в "Бели брези" с по пет гаража под наем съответно във всеки. Погледнати като наем на квадрат, наемите на гаражите са същите като наем на жилище - около 6 евро на квадратен метър най-евтиното.

Трудна е ситуацията и с платените частни охраняеми паркинги в районите с наскоро въведена платена зона. В южните райони на София места по охраняемите паркинги няма, а на редица парцели местата са резервирани за години напред и се чака ред за освобождаване.

От 1000 до 1500 евро на квадрат вървят самостоятелните гаражи в широкия център на Бургас. Цените надвишават значително тези на апартаментите. Двойно и тройно по-евтини са паркоместата в общ подземен паркинг или в заден двор на кооперация. Те вървят от 500 до 700 евро на квадрат. Цените на гаражи ще хвърчат нагоре през последните години, защото в морския град има огромен проблем с паркирането.

Центърът на Бургас, а и кварталите са презастроени и от някогашните междублокови паркинги не е останало много. От друга страна, ежегодното разширяване обхвата на синята зона също е допълнителен катализатор за поскъпването на гаражите и паркоместата. Във Варна ситуацията е същата. Справката на "Телеграф" показва, че има жилища, които се продават дори с по-ниска цена на квадратен метър, отколкото същата площ при гаражите.

Начинът на определяне на ползвател на паркомясто в Пловдив чрез жребий ще бъде премахнат. Промяната се прави в съответствие с решение на Върховния административен съд от миналия 19 ноември. Според текста на наредбата кметът на съответния район издава заповед за сформиране на комисия, която да оцени желаещите участници и да посочи ползвателя на дадено паркомясто, както и началната и крайната дата за подаване на заявление.

При повече от един кандидат за дадено общинско паркомясто таксата за ползване ще се определя чрез наддаване на кандидатите. Досега в такива случаи ползвателят се определяше чрез жребий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
До хахах.Твоя гараж не струва и половината цена на материалите които си вложил в него. Нито може да продадеш нито да го дадеш под наем. Трябвало е да си купиш пластмасова мрежа за да пазиш да не кацат кокошките по колите и свинята да не откърти бронята.
96
1
 
8
 
! Отговори
от Варна преди 3 години
При гаражите важи основното правило(както в търговията)-местоположение, местоположение и местоположение! Затова някои се чудят, че им предлагат повечко пари- явно са на атрактивни места. Ние имаме в един двор в квартала, но не е удобно да държиш кола. Ползваме го като склад, даже и съседните са така. Общината не се интересува дали го ползваш, а дали си плащаш данъка. Бяхме го давали под наем, но навъртяха много ток, даже подал ток на съседни гаражи. Къртих мазилки и рязах кабели после-ядове само
95
0
 
7
 
! Отговори
Златни са преди 3 години
При толкова корумпирани глаДни архитекти и безмозъчни общинари, това си е бизнес за милиони. Някой ваш избранник някога да се е заинтересувал от потребностите на избирателите си или пък някога да се е отчел пред тях? Затова се натискат толкова да са във властта - заради келепира от стригането на овцете.
94
0
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
До House M.D.На Сл.бряг се продават, на добри места са.
93
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Къде се продават апартаменти за 12-20 000 ??
92
3
 
9
 
! Отговори
еххх преди 3 години
Колко куха лейка трябва да си за да дадеш такива пари за гараж ? Зони ,и то действащи и в събота и неделя е решението на въпроса ! Тези ,дето продават гаражи ,ще лапат патката !
91
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз по същата причина се махнах от Варна , къщата ми е на 12 км от центъра на града , но парцела ми струваше колкото два гаража. Сега на този парцел имам къща с гараж за две коли и има място за още 10 да паркират. И детето има къде да играе , и от вкъщи не излизам директно на улицата , да не говорим че автомобилите минавайки не ми пръскат стените на къщата , както ставаше с блока фъф Варна.
90
5
 
12
 
! Отговори
Знаете поговорката преди 3 години
Не е луд, който яде зелника, а който му го дава !
89
6
 
5
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
Пазарна икономика се нарича - въпрос на търсене и предлагане!
88
2
 
20
 
! Отговори
Пасков преди 3 години
Който има кола за над 100к.,ще намери и гараж.Вервайте ми.
87
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95Изобощо не се *** и напълно ти вярвам. И мен ме преследват всеки ден някой нещо ме гони да ми плаща наем, вече трудно ги помня, направил съм си една пивотка в ексел даже. Лудница. Искат да ми предплащат за 4-5 години, молят ме да им видгна наема с 10%, защото знаят, че след 3-4 години ще се са 40% нагоре.
86
12
 
6
 
! Отговори
хахах. преди 3 години
Тез софианци много прости бе.Нашия гараж го построихме за 2500 лева. Бетонна плоча, метална конструкция и ламарина. 4 врати отпред и 2 отзад. Повечето материали ги купихме от вторични суровини.Излизат в пъти по евтино от новите а вършат същата работа.Гаража стана идеално и събира 2 коли + зимните им гуми и консумативи и остава малко място за инструменти и разни други работи.
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен93Абе ти се *** но не съм вярвал че ще ме гонят наемателите да подписваме дългосрочни договори и да ми предплащат за 3 год напред. Естествено отказвам щото преди 3 год ги пусках под наем за 70 кинта а сега от септември всички са на 220 и никой не напусна като вдигнах наема, напротив гонят ме да предплащат за години напред.
84
1
 
13
 
! Отговори
Като не се продават преди 3 години
Като не се продават апартаментите ще продават гаражи !!!
83
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А аз пък преди 30 г. купих 12 гаража за по 2000 марки парчето. Сега ги давам под наем за 350 лв и хората ме молят да ми ги купят за по 40-50 хил. евро
82
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле някаква интуиция имах и взех преди 15 год 8 гаража за по 5000 евро. Всички са надземни с ток, вода и канал и са с наематели за по 220 лв. Преди няколко дни един от наемателите ми предложи 32000 евро да купи гаража който ползва.
81
3
 
20
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
Точно за това избягах от София !Сега съм на 20-км. от центъра , но с двор 1-дка. и 2-гаража с навес за горива , инструменти и стр.материали!КАЗАХ - ЧАО .. на "СОЦ-панелната радост" и "Топлофикация"...с най-више удоволствие!/..със 600-700лв. си решавам отоплението за цялата година...а с няколко соларни панела на покрива , ще редуцирам и потреблението на ток/"СВОБОДАТА САНЧО , СЕ НАМИРА НА ВЪРХА НА КОПИЕТО МИ!"--/Сервантес/
80
1
 
20
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Живея в една панелка точно в Стрелбище. Тук има разни простаци с по два барутника, единия не го карат, но го държат - за какво не става ясно. А съм забелязвал и един уникат, който има гаражна клетка, но паркира на улицата. Що да се зори човека да отваря вратата, нищо, че заема място на улицата.
79
0
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 3 години
Тази снимка да не е от В. Търново.Точно като средния има много и никога не се ремонтира вратата.Като ходите в В. Търново от поражната слизате надолу преди гимнизичта има кръстовище завивате наляво и ще видите след 20 м. няколко гаража.Вратите им са почти вечни..
78
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 години
Безумието в тази к.о.чина, пардон град продължава.Който му се ще да се прави на гражданин - да си плаща.