Рядко, но опасно: За 2 месеца 20 деца с миокардит след COVID

Вчера в София е прието още едно дете под 2 години
Обновена: 16 яну 2021 09:16 | 16 яну 2021 09:13,
57
Рядко, но опасно: За 2 месеца 20 деца с миокардит след COVID
Снимка: БГНЕС

Рядко, но опасно усложнение се появи при деца след прекарана инфекция с COVID-19.

У нас само за два месеца при повече от 20 деца се наблюдава тежко протичане на така наречения Мултисистемен възпалителен синдром. Най-притеснителното при него е, че причинява остър миокардит и шок синдром, който може да е фатален.

Още по темата

В момента деца в тежко състояние се лекуват в болници в София, Пловдив и Варна, съобщава БНТ.

Все още не се знае реалният брой на засегнатите от заболяването. Поне 20 деца от края на ноември досега са получили тежки усложнения, но се предполага, че тези, които са го прекарали в по-лека форма, са много повече.

Мултисистемният възпалителен синдром е рядко усложнение, но лекарите предупреждават, че ако 3-4 седмици след прекаран Ковид-19 дори безсимптомно, ако детето вдигне температура и не се чувства добре, е добре да се потърси медицинска помощ.

Първият случай на Мултисистемен възпалителен синдром е засечен в педиатричната болница в столицата. А вчера вечерта там приемат 6-ия си малък пациент с миокардит. Детето няма навършени две години и е в стабилно състояние.

"При тези деца много бързо се развива този шок синдром, което значи много остро спадане, дисфункция на сърдечния мускул, която води до спадане на кръвното", обясни доц. Албена Телчарова от Катедра "Педиатрия" на болница "Проф.д-р Иван Митев" в София.

Става въпрос за наистина рядко усложнение след прекаран Ковид-19, което обаче се диагностицира трудно.

"Коварното на този синдром е, че той започва, след като децата са преболедували, от 2 до 6 седмици, средно 4", уточни детският ревматолог от "Токуда" д-р Калин Лисички.

Кои деца са предразположени към това?

"Всички. Има абсолютно здрави деца, които заболяват, има и деца с придружаващи заболявания", допълни доц. Телчарова.

При тази свръхреакция на организма към вируса може да бъдат засегнати сърдечната, нервната, кръвоносната система.

"Имаме хематологични отклонения в кръвната картина, в статуса на съсирване, може да има кожен синдром, лигавичен синдром, ето това значи мултисистемност, реакция от много органи и системи", обясни доц. Телчарова.

За какво трябва да внимават родителите?

Температурата се повишава, почти 100% от децата имат оплаквания от коремни болки и разстройство, родителите трябва да наблюдават децата си и за прояви на учестено дишане.

Именно учестеното дишане привлича вниманието на д-р Лисички, когато преглежда 8-годишно момченце.

"Правеше впечатление много изразената тахикардия, то беше дори без температура, с пулс около 150-160, за неговите осем години и 40 килограма това е твърде много", коментира д-р Лисички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
2
 
! Отговори
Дан сан до 48 преди 3 години
Никакъв родител не си.Детето ти било карало ковид напълно безсимптомно,затова не си му правил тестове. Тогава как по ангелите разбра,че е карало ковид, без да е тествано и без симптоми? Боб ли хвърля?FAKE!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Австралия е пустиня с 2 града. Австралия е остров за заточение.
46
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздрави от най райския край на планетата Австралия, тук корона вирус няма на целия континент, зимам 5 цифрена заплата долари гледам си лайфа, кеф ти гмуркане в рифа, кристално чусти плажове, наблюдаване на китове, разходки из джунглите до някои съвършен водопад, няма задръствания карам си автоматика доволно, климата ми идва бонус. А тия дето ми цъкат минус ми дреме на австралиския паспорт ето тук гледайте и дишайте по леко ***/2z0IBCz
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се образува група от млади старци, прекарали ковид.Млади старци с всички старчески болести.
44
6
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
Това са ПОСЛЕДИЦИТЕ от КОВИД. Дано се оправи детето, вирусът е много опасен и нанася непоправими щети за цял живот. Да не всяваме паника, за момента не се разпространяват последиците, за да не се панират хората. Затова са и ваксините- за да не се разболеем. Лихвите на банковите кредити, кредитни оценки, риск и т.н. на хора, преболедували, ще скочи двойно.
43
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя цирк няма край!
42
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм родител. Детето ми кара Ковид напълно безсимптомно, както повечето негови връстници. Затова не съм го водил и на тестове. След 6 седмици вдига рязко температура и се оказва с миокардит. Но след 6 седмици Ковидът е прекаран и вирус в носоглътката няма. Значи PCR и антигеннитие тестове ще са отрицателни? Остава само тестът за антитела. Но досега никой не е казал, че коронавирусэт предизвиква изработването на специфични антитела. Как установиха прекаран Ковид в децата?
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Медик.В публикацията се казва, че миокардитът се развива средно до 4 седмици след заболяването. Тогава вече PCR тестът не е ли отрицателен, антигенният тест също? Коронавирусът предизвиква ли специфични антитела само за него, ако не, тогава откъде да знаем, че тези фиксираните антитела от съответния тест не са антитела от друг вирус или друг антиген?
40
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде знаят, че тези деца са прекарали Ковид? Говори се дори за безсимптомно прекарали Ковид деца. Откъде знаят, като няма симптоми, че децата са водени на PCR тест? Въобще на тези пациенти правен ли е такъв тест? А обикновеният грип дали предизвиква такова заболяване? Понеже много говорим за здравите деца, сега ни вменяват, че и децата страдат лошо от Ковид. Поредни лекарски манипулации.
39
5
 
7
 
! Отговори
Медик преди 3 години
За недоклатените разбирачи относно случаите с корона вируса,какво има да плюете,предъвквате и инсинуирате,че някой лъже,че е световна конспирация,ама дали е корона или не е?!Всеки съмнителен случай,особено талъв тежък случай на миокардит при малко дете се определя с трите одобрени реакции за потвърждение или изключване на инфекция с този вирус.И те са1,Пи си ар тест ,за боледуващ в момента пациент2, бърз антигенен тест, за същото3, антитяло тест ИГГ,ИГМ за индивиди прекарали вируса?!Ясно,точ
38
6
 
5
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Има си едни дежурни 85% им бе ци ли,някои платени,други с хоби да дразнят нормалните хора!Според тях и Грипена, земята е плоска и КОВИД 19 не съществува!Това са из ро ди,които където видят пламъци в България,тичкат да сипват бензин,щедро платен от олигарси и други ама истински мутри,за които резидента ка ун нищо не споменава!Така,че както е казал Господ Исус Христос,да не си хвърляме бисерите в краката на чер ве ните св ине,защото ще ги стъпчат,а може да се обърнат и да ни разкъсат!!
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега няма ли Вълчев да изпълзи отнякъде да ни увери, че децата не боледуват и училищата са безопасна среда?
36
8
 
10
 
! Отговори
Opp преди 3 години
Само да во светна, че при грип Б при децата това е често сррещано усложнение. Ама нищо... добре, че ковод да стоплите нещата. И стига с тая сополива драматурдия!
35
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До КоткаКликнах ти едно плюсче за неутрализация на наглеещите ***!
34
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До КоткаВярно! Има дълъг списък с около 200 такива вируси / парагрипни тип 1и2, респираторно-синцитиалният вирус, метапневмовирусът, адено-, рино-, корона- и бокавирусите/!Коронавирусите също са много на брой! Не е само КОВИД!Спавка:интервю за ОВИ и ОРЗ от 03.04.2018г. на Проф. *** Корсунзавеждащ Националната референтна лаборатория Грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), София
33
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До UnknownЗЛАТЕНО, ти ли си?! Или си УЖАСЕНА, РАЗГНЕВЕНА....!?
32
15
 
10
 
! Отговори
Котка преди 3 години
Има много вирусни инфекции, които причиняват миокардит или ендокардит при децата. Не е от вчера, винаги се е случвало. Който е влизал в детско отделение, знае. Просто е модерно да представяме всичко, свързано с коронавируса, като нещо нечувана.
31
9
 
14
 
! Отговори
Unknown преди 3 години
Ако не започнем да спазваме всички забрани и да спрем да се сабираме на партита , купони докато го има CIVID-19 ще мрем ...Затова глобата трябва да е по солена , като те ужилят един път може и да ти дойде акъла, а ако не значи не ти пука че утре може да умреш или да заразиш някой друг..Явно много хора не ценят живота.
30
5
 
25
 
! Отговори
GGG преди 3 години
До 34. Имам колега с дете на 8г. което в момента е в интензивното в Пловдив и се борят за живот му. С мултисистемен възпалителен синдром и миокардит. Така че не дей да се правиш на много остроумен.
29
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров? Кога ще дадеш пак интервю?