Проф. Кожухарова: Да сме готови за трета вълна на коронавируса!

Пандемията не е приключила, предупреди медикът
Обновена: 19 яну 2021 09:43 | 19 яну 2021 08:10, Петя Славова
44
Проф. Кожухарова: Да сме готови за трета вълна на коронавируса!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не бива да забравяме, че вероятно ще следва и друга вълна на епидемията и трябва да имаме готовност", каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Тя подчерта, че в момента има спад и това е добре:

"От една страна това е резултат на естествения ход на епидемичния процес, който е в комбинация с противоепидемичните мерки", обясни проф. Кожухарова и изказа мнение, че в момента могат да бъдат разхлабени ограничителните мерки, което не означава, че след известно време няма да има нужда отново да се вземат мерки - при следваща пандемична вълна:

"Всички да имат наум, че пандемията не е приключила", добави тя.

Още по темата

По думите на епидемиолога ваксинацията в страната върви по график, но изрази безпокойство за времето, когато ще бъдат получени много по-големи количества ваксини и ще бъдат имунизирани възрастните хора и хората с хронични заболявания:

"В този период се предполага да бъдат ваксинирани около 2 млн. души. Не съм наясно как ще бъде организирана тази имунизация, за да стане ефективна и бързо. Поемането на цялата задача от общопрактикуващите лекари ми се струва много тежка за тях и неефективна в крайна сметка. Мисля, че би трябвало да се направят специални много големи имунизационни центрове, в които да бъдат ваксинирани много хора едновременно".

Проф. Кожухарова постави въпрос защо не се издава документ на хората, които са преболедували Covid-19, а само на имунизираните. Според нея липсват валидни медицински причини за изискване за имунизационен паспорт или за ваксинация срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
А с четвъртата кога??
37
1
 
5
 
! Отговори
Тотални преди 3 години
проферски измислици.Като не могат се оправдават с други.
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво работеха професорите преди да ги извадят от нафталина и защо да им вярваме след като нямат аргументи.
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшива новина на основа на фалшиви тестове. Къде отиде грипа бе професорите.
34
2
 
12
 
! Отговори
До цент преди 3 години
Лекарите защо не обсъдят противоречията публично.
33
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ЗороЗащото тия с със завършено виШШо са много, а работещи по специалноста си виШШисти близко до нула! По-добре близко до нула брой, но работещи виШШисти!+виШШист е акцент, не е правописна грешка!Моля за заяждания само, специфично и единствено от ***!
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според Слава Сервюкова, всичко ще преключи след 2033 год. айде с здраве....
31
1
 
15
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Аз съм подготвен вече за 2367 вълна.....!!!!!!!!
30
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо затворихме, като знаехме, че ще има 3-та вълна въпреки затварянето?
29
13
 
7
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Трета вълна ще има защото върнаха 1-4 клас присъствено, а 4 и 5 та като върнат и другите класове.Не мога да разбера, защо си правят експерименти с училището непрекъснато?
28
5
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
В България е малко по-различно. При нас новозаразените бяха внос от чужбина до края на юни и първата вълна в България беше през юли. После от края на септември запона втората вълна с пик 12-19 ноември 2020. Засега сме в спад на втората вълна, в който има разни колебания, но засега вървим надолу. Интересното е, че мерките действат наобратно - спират временно спада или го забавят. В този смисъл въпреки мерките, в България има спад.
27
7
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
В световен мащаб сега има четвърта вълна, като всяка следваща вълна е по-висока от предишната.Първата беше през март до средата на април. После имаше относително леко нарастване (плато), до края на май, когато започна втората вълна продължила до края на юли и после пак плато до началото на октомври. Третата вълна започна от началото на октомври и продължи до средата на ноември, след което имаше относително постоянен брой новозаразени, но от края на декември светът е в четвърта вълна.
26
12
 
2
 
! Отговори
до23 преди 3 години
Децата го разнасят - това е факт, НО НЕ СА ВИНОВНИ и не трябва да се чувстват такива! Те следват каквото им кажем ние възрастните. Ние пък правим каквото реши правителството.
25
5
 
5
 
! Отговори
Вълна преди 3 години
Естествено че ще има. Всяко животно като го натъпчеш в голямо стадо почва да боледува. Хората не правят изключение. Големи градове, пътувания итн. В този смисъл надпреварата е между медицината и болестите. Досега медицината водеше.
24
4
 
28
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Че тогава защо искате да правите масова мaймунизация като измислените ви ваксини нямат ефект?
23
4
 
35
 
! Отговори
Не трета, преди 3 години
а вечна вълна ще има!? Вируси си е имало, има и ще има винаги! Страхът е по смъртоносен от самият вирус. Всичко е световна игра, тука има, тука няма!?
22
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехо ..професоре ,като ще има трета вълна ,защо се каните да отваряте )
21
4
 
31
 
! Отговори
Стига вече преди 3 години
с тези прокоба, ще за приличаме на психясали зомбита
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом не е професор по ковид - не важи!
19
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Ще ги отворим за няма и месец и после ще ги затворим с обвинението, че пак децата са криви и са заразили всички. Това дори сина ми, който е 9 клас го каза...Вече нямам думи с които да нарека подобни псевдо учени, заслужават само едно - народен съд!