Новият вариант на коронавируса идва, а по-опасен ли е?

Трябва да се ускори ваксинацията, обясни доц. Симидчиев
22 яну 2021 13:55, Петя Славова
22

Новият вариант на коронавируса набира скорост - той е много по-заразен и поражда редица въпроси за имунитета и ваксините.

"Този нов вариант е повече психологически проблем. Размножава се по-бързо в дихателните пътища и е по-заразен. Когато разпространението му е малко по-бързо, мерките започват да изостават от реалността на вирусното разпространение. Дава му се възможност да се променя допълнително, когато се разпространява. Второ - част от засегнатите може да боледуват тежко и отново да натоварят системата", обясни пулмологът доц. Александър Симидчиев в "България сутрин".

Още по темата

По думите му в момента има 3 различни варианта - английски, южноафрикански и бразилски. Английският е най-добре проучен и при него, когато се пуска PCR, един от трите компонента може да не се позитивира и тестът да бъде отчетен като фалшиво отрицателен.

Затова има нови китове, които хващат последователността на S протеина, отбеляза доц Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

"Вирусът се стреми да оцелява и единственият начин е като си повиши заразността. Най-ефективната му стратегия е да си ограничи смъртността и да си увеличи разпространяемостта. Може да заразява повече хора и да запазва възможността да мутира", подчерта пулмологът.

Според доц. Симидчиев един от проблемите у нас е, че не изследваме достатъчно секвенирането. Второ - броят на извършваните тестове е много малък.

"Имунитетът на човек има голямо значение за скоростта на разпространение. Имаше факт, че ваксинираните с БЦЖ имат с една идея по-малка чувствителност към този вирус. България е една от държавите, в които ваксинацията с БЦЖ е много широко разпространена и устойчива още от 50-те години на миналия век. Поведението на голяма част от хората не позволи тези дадености да се реализират. Действаме доста разпокъсано като общност", каза още специалистът.

И поясни, че новите варианти се различават по спайк протеина - когато човек го е прекарал като цялостен вирус, той има имунитет срещу няколко вирусни частици, а не само срещу една единствена, която се е променила. Преболедувалите може би ще бъдат малко по-защитени, а засега се счита, че ваксините биха били продуктивни и срещу новия вариант на вируса, стана ясно от думите му.

25 251 са ваксинираните у нас до днес. Доц. Симидчиев посочи, че ваксинацията би трябвало да бъде ускорена, но неслучайно тя се добавя към противоепидемичните мерки и трябва да ги спазваме стриктно.

"Която и ваксина да беше налична, аз щях да се ваксинирам възможно най-бързо, без да мисля за избори. Щом е разрешена, тази ваксина е безопасна, ефикасна и качествена. И едните, и другите ваксини намаляват риска от разпространение", категоричен бе той.

Доц. Симидчиев не смята, че ваксинационните паспорти ще ни разделят, тъй като поставянето на ваксината е доброволно. Той обаче се обяви за много по-добра комуникация, що се отнася до ваксинирането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
ЯСНООО преди 3 години
Да ускорим ваксинирането с частично ефективната ваксина, срещу хипотетично "по-заразен" мутирал вирус, срещу когото няма основание да се смята,че сегашните ваксии имат каквото и да е действие.
16
0
 
1
 
! Отговори
Уйчо преди 3 години
До Анонимен 4 Лъжа е разбира се, щом не си го виждал, значи такову жувотну нема...
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега,след всички такива изстъпления на всякакви "мастити" "специалисти",може да се зададе един простичък въпрос - това,британското чудо мутация ли е,или вариант и каква е разликата между тях?!Обяснете го на обикновените хора това чудо,защото в тяхното съзнание се натрапва извода,че някъде в някаква неизвестна лаборатория ударно се разработват такива варианти и се дистрибутират по определени точки по света,така,че на практика обезсмислят всякакво ваксиниране!!!За да изпадне света в амок!!!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес има само два полета от Лондон пълни с вирусоносители на новия шам.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Великобритания сега има необичайно висока смъртност от вируса, която изстреля Великобритания на върха на световните класации в това отношение. Може би новия щам освен, че е по-заразен, е и по-смъртоносен.
12
0
 
3
 
! Отговори
DD преди 3 години
...с същите чартъри...дето идваха и сезонните грипни вируси...нали ги чакахме.. до дни идва грип А,Б , и незнам кво си.. как па не сгреши един път тоя грип да хване самолета юли август ми все с снега..ако няма сняг не идва и вирус...значи май идва с снегорин ?
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как идва ? С автобус, влак, самолет или пешком ?
10
3
 
9
 
! Отговори
Ел Мариачи преди 3 години
Тва с ваксините стана малко като с фиджет спинерите. Тези, дето накупуваха големи бройки, за да ги препродават накрая ще си останат сами със стоката да си я ползват.
9
1
 
15
 
! Отговори
Стари новини преди 3 години
Нали точно преди 1 календарна година китайците съобщиха, че covid-19 мутира в различни щамове? даже когато Италия пламна доказаха, че това е друг щам на първоначалния "Ухан-ски вирус".Не е много умно да се правим на изненадани, че "откриваме топлата вода".Сега колелото отново се завъртва и целта е паника, несигурност и принуда хората да се ваксинират с "правилната" ваксина.
8
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Да се ускори ваксинацията?1. С какво?2. Как като хората нямат доверие на тази ваксина?
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано е много опасен и да зарази тиквата. Че банкянския бидон си мисли, че държавата му е бащиния.
6
1
 
11
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
Аз предлагам на заменим всички тия алабалистики с проста скала, която да отразява степента на бетониране на социалния живот - затваряне на кръчмите, затваряне на МОЛ-овете, организиране на зелена пътека за баба и дядо, спиране на тинейжърите от училище, спиране на децата от детски дом и занималня... Нещо такова. Инак стотици щамове, континентални разпространения, РНК и ДНК вериги, па мустачета, крачета... вируса ужким нежив, ама се стреми да се размножава, па се адаптира, интелект прозира някак.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като анализирам цялата информация от началото на пандемията, мисля че всеки разумен и отговорен човек трябва да си изкопае гроб, да влезе в него, да умре и после да се закопае.И без това според всички специалисти нямаме никакъв шанс.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излезе клип че вируса не може да се докаже че съществува!всичко е една голяма лъжа!
3
1
 
15
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Новите щамове се карат от българите на крак,или у дома! Ваксините отиват на бракуване!
2
1
 
16
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''Този нов вариант е повече психологически проблем.''Обаче въпреки че е ''повече психологически проблем'' ваксинацията трябвало да се ускори! Абе не можеш да им схванел логиката на тези все едно тдо един са завършили и начално и средно и висше образование за слабоумни!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идва от септември, и на тоя етап от всичките глупости ми е през оная работа дали е опсаен или не...