Сред нуждаещи се бизнеси, подкрепа търсят и други на принципа: "Ако мине"

Едва една трета от заявленията за помощи са одобрени
Обновена: 23 яну 2021 15:28 | 23 яну 2021 14:51, Петя Славова
18
 Сред нуждаещи се бизнеси, подкрепа търсят и други на принципа: "Ако мине"
Снимка: БГНЕС

Преди 2 дни изтече срокът, в който търговци можеха да поискат помощ от НАП - оборотен капитал. Около 8000 търговци подадоха заявление за такъв тип подкрепа и искат около 115 млн. лв., съобщи комуникационният директор на приходната агенция Росен Бъчваров пред БНТ.

Около 2200 компании вече са одобрени и ще получат около 20 млн. лв. Става дума за 20 или 10% от оборота за 2020 г., в зависимост от вида дейност, която е извършвана при бизнесите, които са били засегнати от заповедта на здравния министър - като ресторанти, магазини в молове и други подобни.

"Близо една трета от заявленията за помощ вече получиха одобрение, буквално до сряда около 22 млн. лв. ще бъдат по сметките на тези засегнати бизнеси", увери Росен Бъчваров.

Още по темата

Приблизително половината от кандидатствалите до дни ще получат това финансиране, от останалите една част трябва да уточнят някои от подадените данни, а другите или изобщо нямат право на тази подкрепа, или са декларирали оборот, който няма нищо общо с действителността.

"В това множество редом с бизнес, който действително има нужда от подкрепа, има и такива, които са на принципа - ако мине, които очевидно няма да получат такава подкрепа", подчерта говорителят на НАП.

Росен Бъчваров подчерта, че що се отнася до НАП хазната не е на червено, даже има 700 млн. лв. повече от планираното или с 1 млрд. и 100 млн. - спрямо 2019 г. И припомни, че "данъците не се събират, предполага се доброволното плащане на данъци, те са платими, а не събрани".

От две седмици започна данъчната кампания, вече има някои, които са си платили данъците, но те са малко.

"Хората чакат да дойде март и предварително попълнената данъчна декларация да я погледнат и да кажат - това е вярно, и да платят данъците", заяви говорителят на НАП.

Поясни, че може да се подава декларация на хартия и по електронен път, но това, което много е харесало на хората миналата година, е предварително попълнената декларация, до която НАП ще даде достъп през март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
sladkis
13
0
 
2
 
! Отговори
Авторкята иска да ка преди 3 години
Сред нашинките бизнеси се пробват и чужди, ама няма да мине
12
2
 
16
 
! Отговори
писна ми преди 3 години
раздават си на техни хора - прибират проценти -вече имаше репортаж по телевизията .Раздават си моите пари от данъци и осигуровки ,дето едвам ги внасям - В тая война всички сме зле и всички имаме нужда от помощи !Април ги махаме герб - Стягайте се -никви за гъби за риби - Стиииига !
11
3
 
1
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Скоро Преброяват ли те герберугите,крайно нуждаещ се пиши,че социала е за другите,нямаш ли късмет-ФАЛИТ!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До изборите ще минава,а след това всеки да се спасява поединично,защото Боко ще е изпразнил хазната и тогава други трябва да му мислят как ще я пълнят.
9
1
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Швейцарският финансов експерт Егон фон Грейерц:Ако президентът Байдън иска да спаси американската икономика, той не трябва да печата трилиони долари безполезни пари, а да поиска от министъра на финансите Джанет Йелен да изтегли цялата амортизирана валута от обращение, както предлага Аристофан през 405 г. пр. Н. Е., Коперник през 1517 г. и Грешам през 1560г.Има само един проблем с изтеглянето на обезценени долари. Просто няма да останат пари в обращение, тъй като всички долари най-накрая са загубили стойността си.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз разбрах по фиша как от над половин година ми намаля заплата с около 300 лв , а работа не мие по малко
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛЪЧЕЗАР БОРИСОВ,МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА:ДОСЕГА СМЕ РАЗДАЛИ ОКОЛО 265 МЛН.ПО ПРОГРАМАТА 60 НА 40,116 МЛН.ЩЕ БЪДАТ ОДОБРЕНИ ОТ ПОНЕДЕЛНИК КАТО ЩЕ СПАСИМ 250 000 РАБОТНИ МЕСТА.300 000 РАБОТНИ МЕСТА СА СПАСЕНИ С 367 МЛН. ЗА 8 150 ФИРМИ!НЕЩО РАЗБРАХТЕ ЛИ?
6
3
 
2
 
! Отговори
жалко преди 3 години
До Земе(вла)делецЩо не кажеш, че продукцията ви е ГМО ?!Такава колкото по-малко ядеш, толкова по-здрав ще бъдеш.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а и много фирми останаха без пари, защото не успяха да влязат в техните критерии, направени за техните фирми да получат пари, айде, моля
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
парите трябваше да ходят при хората не във фирмите. Защото на някои тарикати си им работиш както преди а те ти плащат по схемата 60на40
3
3
 
12
 
! Отговори
Земеделец преди 3 години
Бойкономика в действие!Бизнес от смяна на чаршафи,пивници и данъци без никакво производство!А кой ще копа и рани прасета да ви рани вас бе?
2
5
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
`45 години стигат !`,сега пък стана `Ако мине`.Хитрец *** пак валат е,ще оцелее с `мазнинката`!
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бизнесите да се преоринтират след като реалноста е такава.Това е пазар днес правиш едно утре друго.Те искат народа да плаща бакиите на богатите а те да си карат мерцедесите и да си чукат любовницитеАйде стига са лапали пари на народа.Тези пари да отидат за пътища, инфраструктура и образование.