Тарифите на такситата скачат от два до три пъти

Новите цени влизат в сила от следващата седмица
23 яну 2021 09:45, Петя Славова
134
Тарифите на такситата скачат от два до три пъти
Снимка: БГНЕС

От следващата седмица ще влязат в сила нови по-високи цени на таксиметровите услуги. Това става с промени в наредба 34 от Закона за автомобилните превози. Променя се начина на определяне на първоначалната такса, която ще бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място, съобщава "Монитор".

Тaкa, aкo дo мoмeнтa в Coфия мacoвитe цeни нa първoнaчaлнaтa тaкca бяхa oкoлo 70 cтoтинки, тo c прoмeнитe в нaрeдбaтa първoнaчaлнaтa тaкca cтaвa минимум 1,58 лeвa прeз дeня и 1,80 лeвa прeз нoщтa, a в cлучaй, чe прeвoзвaчът рeши дa ce възпoлзвa oт прeдeлнaтa цeнa зa cтaртoвaтa тaрифa, тo брoячът щe зaпoчвa дa oтчитa oт 2,37 лeвa прeз дeня и 2,70 лeвa прeз нoщтa.

Още по темата

Това обаче не означава, че цените на всички фирми ще скочат веднага. Според наредбата до три месеца превозвачите трябва да си сменят тарифите.

Наредбата е одобрена от транспортният министър Росен Желязков и е изпратена за обнародване в "Държавен вестник", като промените са в резултат на продължителни обсъждания с браншовите организации. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор, смятат от транспортното министерство.

Транспортният министър има задължение да определи начина, по който превозвачите са длъжни да обявяват пред клиентите си цените и условията за превоза. В Закона за автомобилните превози е вменено задължение на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег за следващата година. Когато общинският съвет не определи минимални и максимални цени, се прилагат цените към 31 декември на предходната година.

Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

Други от основните изменения произтичат от последните промени в Закона за автомобилните превози и са свързани с преминаването към общините на регистрационния режим за извършване на таксиметров превоз на пътници.

Регистрацията на таксиметровите превозвачите вече ще бъде изцяло в общината.

Досега Изпълнителна агенция Автомобилна администрация (по старому ДАИ) издаваше разрешителното за превозвач, а регистрацията на превозните средства в общините. Сега вече и двете неща ще случват само в общините, а документите вече ще се прехвърлят електронно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
6
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Да не дава Господ да се кача на такси!
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитайте само следното - когато подминавате бакшиш, седящ в таксито, насочете се леко към него и наблюдавайте отчаяния поглед. После отминете :)
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миризмата от некъпаните мърлячи също ще скочи 3-4 пъти.
97
0
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Че лющят семки некъпаните бакшиши...
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно, че зимата в Холандия епо-студена от България.Там климатъте морски, а тук предимно планински.
95
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много скъпо.
94
1
 
17
 
! Отговори
и те така преди 3 години
а клиентите намаляват от три до пет пъти !
93
4
 
18
 
! Отговори
ПАЗАРНА ИКОНОМИКА преди 3 години
Такситата още ли се Регулират от Държавата ?Тъпо - всеки трябва да има право да вози на каквато му е изгодна Цена .Има Градски Превоз - защо да нямам право да возя хора ?Давам Пример - имам автомобил , плащам Винетка , Гражданска Отговорност , Преглед на Колата , слагам гориво на което е Платен Акциз , ДДС . Защо не мога да застана до спирката и да ОБявя - Карам 4 човека на Цената на Билета докъдето искате ?Всичко съм си платил и Застраховал - дори при смъртен случай ще се изплатят Застрахов
92
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А случайно да сте забелязали, че покупателната сила на шарените хсртийки е паднала с 30% ?
91
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При ненормалния социализъм пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.-------- Другар, аз помня времето, когато светът беше 3,5 млрд души. По едно време стана 4 млрд и се прокрадна мисълта "ами то ако така продължава..." Сега сме 7,5 млрд и скоро ще станем 8.
90
0
 
16
 
! Отговори
Смешник преди 3 години
Ще се появат нелегални превозвачи със някви приложения. На нормална цена , и като е ниска цената ще компесират с баксиш.
89
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия сега нямат клиенти и ревът. От другата седмица напрао да слагат изгнилите кошници на трупчета. Искахте - имате. Мечешка услуга знаете ли какво е? Е, от другата седмица ще разберете.Цитат на Б.Б. - "Преквалифицирайте се"Успех
88
1
 
36
 
! Отговори
Бакшиш преди 3 години
Падне ли ти клиент отрежи му главата,втори път няма да дойде!Бакшиш доволен няма! Има оскубан клиент!
87
0
 
31
 
! Отговори
Фалирвай те !!! преди 3 години
мизерници та вие карате на по високи цени от такситата в Лондон
86
0
 
28
 
! Отговори
Баба преди 3 години
Гьз глава затрива.
85
0
 
34
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
А клиентита спадат с 4 до 5 пъти.
84
1
 
36
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- И кое налага това 3 пъти поскъпване? Лакомията за печалби, може би?
83
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей...че чакат извънземните да возят )
82
0
 
3
 
! Отговори
извинете ме, преди 3 години
не съм наясно каква услуга е Спарк и има ли я в Пловдив?
81
3
 
21
 
! Отговори
az преди 3 години
Много долно. Те и сега единствените им клиенти са тия дето имат крайна необходимост да ползват бакшона. Сега са решили да цоцат докрай от хората в нужда.