Наши лекари спасиха дете с уникална операция в Горна баня

Кракът на 13-годишната Райна бил обхванат от тумор
25 яну 2021 22:04,
11
Наши лекари спасиха дете с уникална операция в Горна баня
Снимка: Университетската болница по ортопедия

За първи път в България лекари от Университетската болница по ортопедия "Проф.Бойчо Бойчев" в Горна баня направиха уникална операция, с която спасиха крака на дете. Те отстраниха обхванатата от тумор цяла бедрена кост на 13-годишната Райна и й поставиха модулна мега-протеза.

Две седмици след уникалната операция Райна от Пловдивско може отново да ходи с двата си крака. Момичето постъпва в ортопедичната болница със страховитата диагноза Сарком на Юинг, обхващащ лявото бедро по цялото протежение. След проведена предоперативна химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив екип на Клиниката по ортопедия извършва премахване на тумора с цялата бедрена кост и заместване на дефекта с модулна мега-протеза, включваща бедрено стебло, ендопротези на тазобедрената и коленната стави, разказаха от болницата.

Операцията бе извършена за първи път у нас на дете от изцяло български екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, гл. асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болницата.

"Това бе злокачествен тумор, обхванал меките тъкани на лявото бедро като маншон", обяснява д-р Патриков. "Момичето бе изпратено отново при нас от Пловдив, където бе преминало подготовка за операцията с химиотерапия. За да бъде отстранен изцяло туморът, се наложи цялата бедрена кост да бъде премахната през коленната и тазобедрената стави. За това, че туморът е бил изключително близо до магистралните съдове, хранещи крайника, се наложи в екипа да бъде включен и съдов хирург. Това е специалистът от отделението по съдова хирургия към болница "Света Екатеринаю" д-р Николай Величков", каза още д-р Патриков.

Операцията е продължила около 4 часа и половина.

"Отстранихме цялата бедрена кост и извършихме реконструкция с туморна модулна ендопротеза, изработена в Германия, обяснява д-р Патриков. Протезата е бутикова, поръчана и изработена, съобразно размерите на костите на пациентката. Тази модулност позволява и по-късно във времето при необходимост да се подменят модулите. Защото пациентката е на 13 години и се предполага, че има още 1-2 години растеж на костта. Така че, ако в процеса на израстване оперираният крак изостане по дължина от другия, ще има възможност да бъде уеднаквен с подмяна на един от поставените по средата модули", обясни лекарят.

12 дни след интервенцията момичето продължава раздвижване от терапевтите на болницата и ще продължи със следоперативна химиотерапия по установения протокол.

"Очакваме пациентката да води нормален начин на живот, без големи натоварвания на оперирания крайник, със задоволителен обем на движенията в тазобедрената и коленната стави", каза д-р Патриков.

Стойността на протезата от 37 700 лв. изцяло е поета от Здравната каса.

През месец май миналата година същият екип на УСБАЛО в Горна баня под ръководството на д-р Патриков извърши друга уникална за България операция на 12-годишно момче с диагноза Сарком на Юинг. Туморът се намираше в костния мозък на бедрото, което наложи отстраняването на тази част от бедрената кост, която участва в движението на коленната става и заместена с модулна протеза с възможности да се удължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
1 на 8 преди 3 години
РЕСПЕКТ! Браво на докторите и екипът! Късмет, мило дете!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, дано всичко да е успешно и в бъдеще.
8
2
 
3
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Ако беше българско дете никой нямаше да се занимава с него ама нали е от специалния етнос ги обгрижват....после цялата маала ще гласува за бат Винету!
7
0
 
16
 
! Отговори
Браво до огорчените преди 3 години
Хайде първо вижте видеото с майката и момичето и после пишете минуси. Защото такива като тях днес викат "благодаря", а утре се събират на тумби да бият лекарите. И защото българите събират десетки хиляди евро за броени дни в социалните мрежи, докато здравната каса не си мръдва пръста за техните деца. Нищо, че само българите я издържат. Тези защо не са направили дарителска кампания, кой ще познае?
6
1
 
14
 
! Отговори
х@с мо к@р преди 3 години
браво.А всички останали дето ги отписват от онкологията и им казват гледайте си го у вас с една заплата или тези с тежки болести дето се мъчат години невидими з аобществото нема и стотинка помощ ...евалата здравна каса ...
5
3
 
17
 
! Отговори
Браво, браво, ама... преди 3 години
е от тези, дето не плащат нито данъци, нито осигуровки. Че и бутикова протеза била поръчана, платена от здравната каса. Нищо де, спасени са още много животи, защото скоро ще започне да ражда.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Пожелавам пълно възстановяване на момичето.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте да помислим реално. Ще се радвам на тази операция, ако е извършена в Русе, Самоков, Бяла Слатина или друга по-малка болница. Това, че е направена в София, където са най-големите специалисти и техника не ме радва. Иначе да е живо и здраво детето.
2
0
 
24
 
! Отговори
Авертас преди 3 години
Късмет и здраве за Райна! За лекарите - поклон! Повче съобшения за успешно лечение са ни необходими. Повече статии за достойни прояви на лекари, учени и преподаватели. Така ще се отлепим от тинята, в която ни натикаха през последната година.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на лекарите