Шефът на ПСС: Лавината, убила Борислав, била 120 см, ходът й километър

И добра екипировка не може да те спаси на такъв терен!
Обновена: 25 яну 2021 09:19 | 25 яну 2021 08:43,
71

Планинската спасителна служба даде брифинг пред журналисти във връзка с инцидента в Пирин, при който лавина помете и уби млад сноубордист.

В 11:28 часа вчера е подадена информация за паднала лавина и затрупан човек под нея. Спасителите са на мястото за по-малко от 10 минути, но само констатират смъртта на човека под снега. Изнасят тялото от улея в района, който е бил изключително лавиноопасен, обясни Емил Нешев от ПСС.

Още по темата

"Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът й е от порядъка на километър. Това е огромна маса", допълни той.

По думите му момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен, това няма как да те спаси.

Загиналият 18-годишен сноубордист в Пирин е един от най-добрите ни национални състезатели по фрийрайд. Той има редица отличия от международни състезания по света.

По време на трагичния инцидент се е спускал с треньора си. Бил е много добре екипиран и е изключително опитен. Еърбегът му се е отворил, но се е разкъсал от клоните на дърветата. Момчето е било пометено от снежната маса и е открито забито в дърво.

"Районът е забранен за фрийрайд и подобни дейности", категоричен е Нешев. Този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции. Всичко води към типове спорт като фриирайд, така че просто трябва да се намери начин той да се регламентира и да бъде надеждно охраняван, обясни още планинският спасител.

"Нека всички, особено в тази честа смяна на атмосферните условия и индикации за промени в планината, да търсят повече информация за времето, да гледат прогнозите. Много е опасно в момента, просто не трябва да бъдем там", категоричен е Нешев.

Условията в планините стават по-тежки, както и опасността от лавини, защото се очаква нов снеговалеж.

"Не препоръчвам излизането извън маркираните писти", каза в заключение планинският спасител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
_ преди 3 години
"Лавината, убила Борислав, била 120 см""Между 50 и 120 см е дебелината на лавината"Сигурен съм, Валерия, че в училище ви учат, какво означава "между"?
66
4
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Търсачи на силни усещания винаги е имало и ще има... не можеш да ги спреш. Те обичат да са по ръба на бръснача, това е---че кой пък иска да ги спира?ние просто им се подиграваме.
65
1
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
миииии... ако Борислав се спускаше там където трябва - а не отстрани, нямаше да гризне дръвцето. Доколкото разбирам какво се е случило - в неговия случай - буквално !
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи пък за какво ми натискаш минус,знаеш ли?Най-добре да не се пресичат места ,където има лавини, но ако се попадне в такава ситуация и имат няколко секунди,просто се бяга настрани,а не надолу
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсачи на силни усещания винаги е имало и ще има... не можеш да ги спреш. Те обичат да са по ръба на бръснача, това е. Фрирайда си е опасно занимание, както автомобилния спорт, мотоспорта, алпинизма, авиоспортовете и т.н. Така че всеки си поема риска, колкото и да е екипиран и подготвен.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако падащата лавина е и със сух сняг,почти нямаше шанс,защото сухия сняг задушава, трябва да си предпазите лицето,за да дишате и с движения като при плуване да излезете над повърхността ако е възможно,защото лавината се върти заедно с предмети и е с голяма мощ или за да образувате камбана за дишане под снега
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато пада сняг,през деня слънцето напича и разтапя горната част,а през нощта се захлажда и този сняг замръзва и се образува тъй наречения фирнов сняг(сняг на ледени зърна,(има три вида сняг).След което върху фирновия сняг отново пада сняг след време и така се образуват пластове с фирнов сняг между пластовете,които всеки момент тези пластове сняг може да се свлечат надолу със страшна сила.Ако видите лавина,винаги се бяга настрани от лавината,а не надолу,най-добре е да скриете зад някоя скала,ак
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто не излизайте през зимата в планината или ходете на такива курорти като Боровец,Пампорово и подобни,където има пътища,спасители наблизо,хотели,хижи и всичко необходимо.Когато пада сняг,през деня слънцето напича и разтапя горната част,а през нощта се захлажда и този сняг замръзва и се образува тъй наречения фирнов сняг(сняг на ледени зърна,(има три вида сняг).След което върху фирновия сняг отново пада сняг след време и така се образуват пластове с фирнов сняг между пластовете,които всеки м
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
v bg planinite ima idealni uslovia za umirane...
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
vseki e svoboden da umira, kadeto si iska i v prirodata. i e svoboden da si meri silite s prirodnite sili...koi znae kolko jivotni sa umreli ot lavinata?!
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу треньора трябва да бъде заведено дело за непредумишлено убийство!
56
0
 
15
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Светла му памет на момчето! И съболезнования за родителите и приятелите. Винаги е страшно, когато млад човек си отиде без време.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
super hubav bulexit! a u pernik nemat voda...
54
2
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И как са постоянно в планините доброволците от ПСС, след като не им се заплаща дори екипировката, какво остава за заплати за живот? Толкова сте нахални и арогантни. Ти му говориш как се прави, той знае обаче. Французите и японците не разбират.
53
3
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Аааа така, национален парк е различно от резерват. Оттам да започнем. Така че тези глупости не минават. В националния парк е забранено да се сече гора, мпс'та и да се строи, мой човек, а не е забранено хора. Относно Япония, по миналия сезон изригна и вулкан в един от курортите и камъните бяха изпочупили кабинките. Имаше и лавина, разбира се с две жертви. Абе ти да не си мислиш за по умен и по напред от японците, ве ? Безмислено е повече да се коментира...жалко за момчето.Поредния погубен талант
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГосТАктуална информация има - ако решиш да я потърсиш.Улеите и националните паркове са забранени. В национален парк и през другите сезони, нямаш право да се скиташ свободно.Ако разчиташ на мрежи и хеликоптери си си жив труп. Другото е глава и късмет, където и да си.Един от последните случаи в Япония е човек затрупан на път към курорта. Път, не улей, който е лавиноопасен, а лятото - свлачище.А доброволците от ППС имат постоянно акции и са постоянно в планината и са много добре обучени.
51
3
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Аве мой, каква информация ве, говоря ти от първо лице как стоят нещата в България, Франция, Япония. Мисля че е много представителна извадка. В България- няма актуална информация, няма оръдия и мрежи за лавини, няма хеликоптер да спасяване и 90 % от ПСС са доброволци. Какво има за обсъждане. В Япония населението е 128 млн и много от тях практикуват всички типове зимни спортове. И Олимпийски игри е имало и един от кръговете на световното първенство по фрийрайд е в Япония.
50
3
 
4
 
! Отговори
Бай 100ян преди 3 години
След като си решил да се занимаваш с този опасен спорт цначи си напълно наясно с рисковете . Аз не откривам нищо притеснително в смъртта му .Вече е просто част от статистиката !
49
0
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Ако на този участак бил разрешен фриирайда нямало е да карат там .Ще карат там където е забранен . Питайте треньора що така е подредил младежа .
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ГосТСтига с тая жлъч.Хеликоптера трябва да има къде да кацне.Улеите са в природен резерват. Потърси какво значи.В планината и мрежа да сложиш, ако няма акъл, пак ще се спускат.В прехвалената Япония, за 01.20 са около 5-10 загинали от лавини.Банско взе да се презастроява и съсипва още 2000-2005г.Ама нали всичко родно трябва да е най-зле, не да търсим информация.Само да ти кажа, няма вариант да съм звъннал на ПСС или хижар и да не съм получил информация за района към който съм тръгнал.