Високи глоби за сгради, които нямат технически паспорти

Срокът - до края на следващата година
25 яну 2021 15:11, Петя Славова
59
Високи глоби за сгради, които нямат технически паспорти
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на следващата година всички сгради в България трябва да имат технически паспорт, който да удостоверява състоянието на конструкцията, енергийните загуби и други важни характеристики. Ново отлагане на крайния срок не се очаква.

Техническите паспорти са задължение на собствениците на сградите и ако не се спази срокът, ще има санкции.

Блок 213 в столичния квартал „Младост” е построен преди 40 години. В него живеят над 300 души. Документи за това кой и как е построил блока към днешна дата в община "Младост" няма. За сметка на това проблеми в годините не липсват.  "Започнаха проблеми в блока, разбира се, не само с течове, с покрива, с прозорци, с някои наводнения долу, с канализацията", обясни пред БНТ домоуправителят Снежана Лакова.

Етажната собственост решава, че ще кандидатства по националната програма за саниране. По нея идва и финансирането за техническо обследване на сградата. "Подадохме всички документи, което беше много работа, в продължение почти на половин година подписи, събиране, умуване с живущите, едно недоверие от тяхна страна", каза Лакова.

В ситуацията на блок 213 се оказват много от сградите в България. Те нямат нито технически паспорт, нито необходимите за него документи. "Всичките тези блокове са строени в комунистическия режим, в който голяма част от документацията е загубена", коментира инж. Димитър Пенев, който е експерт "Енергийни обследвания".

Идеята на паспортизацията на сградите е да се види какво е състоянието на сградния фонд.

"Първо влиза конструкцията на сградата, кога е построена, какъв е бетонът, какъв е типът на сградата, след това започват да се описват всички сградни елементи - тоест какви прозорци, как са подредени, дали са подменяни през годините, какво е състоянието им. Отделно с това отиваме вече на ниво хидроизолация на покривите, дали те са компроментирани, дали трябва да се направят", обясни инж. Пенев.

По закон изготвянето на паспорт на сградата е задължение на нейните собственици. Ако те не го изпълнят до 31 декември 2022 година, следват и санкции. Санкциите за юридически лица са между 1000 и 10 хиляди лева.

"Предвидено е там, където не са възложени, кметовете да възложат изготвянето на тези паспорти и след това по някакъв начин да си съберат парите", каза Валентин Йовев, зам.- министър в МРРБ.

Според експерти техническото обследване на една сграда струва между 3 и 10 лева на квадрат в зависимост от това колко от документите й са налични. Енергийният и техническият паспорт стават неразделна част от сградата при имотни сделки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Целта е да се вземат едни пари от едни фирми. Същото сме го играли и с тутурутката в асансьора, и с новия касов апарат, и с новите номера на колите, ... - ненужно, скъпо, неработещо, имитация на дейност, НО пък си го плащаме!
48
1
 
1
 
! Отговори
народопсихология преди 3 години
Чуят са как да обрат народа,на окаяната държава.БКП сдаде властта и се почна
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50Ако минаваш през Будапеща някога, отскочи до Сентендре и фърли едно очо на бившите панелки там...
46
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПААНЕЛЛКИТЕ ИМАТ СРОК НА ГОДНОСТ ОТ 40 Г ТОВА СА ВРЕМЕННИ ПОСТРОЙКИ ЗА РАБОТЕЩИТЕ ПРЕЗ СОЦА-Я ДА ПРОВЕРАТ КРЕПЕЖНИТЕ ЗАВАРКИ И ТОГАВА ДА ИЗДАВАТ ПАСПОРТИ.- СРОК НА ГОДНОСТ-НАНАЙ.
45
0
 
19
 
! Отговори
от младост преди 3 години
документите на блоковете се съхраняват в мазето на кметството и с годините от влага и плъхове нищо не остана ....... та заради безхаберното съхранение на документите сега гражданите са виновни !!! А общината как събира всяка година данък сгради ако блока няма документи ????????
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4 април - да изгоним мутрите! да си наврат техническите паспорти там, където слънце не огрява!
43
0
 
13
 
! Отговори
В света преди 3 години
В света има панелки строени още през 30 години на ХХ век, но не са сринати. Първото панелки са построени около 1910 година в САЩ. А после започва и е Германия. А в старите статистически книжа пишеше че живота на панелките е 70 години. В центъра на София е пълно със 100 годишно къщи от градоред. Стига мераци за разрушаване на панелките!
42
0
 
14
 
! Отговори
Документи преди 3 години
Трябва да има иначе би трябвало собствениците на панелки да съдят държавата за нехайство при запазване на документите на блоковете. Администрацията и държавните институции са длъжни като собственик да пази информацията. А целта на това е да се сринат панелните блокове и да се построят нови по-идоли и по-сгъстени
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
скоро ще можете да изразите възмущението си.
40
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква революция. Срещу собственото ни нехайство???? Колкото и да струва, да се изготвят тези паспорти. Да се съберат собствениците и да дадат пари. Българите в апартаментите са научени нищо да не правят и плащат за сградата. Тя така сама ще се самоподдържа, покривът сам ще се оправи.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строителната мафия в действие.Много мафии се народиха след 1989 година в България. Започна се с адвокатската мафия и мафиотите с бухалките. После се появиха и други мафии, като застрахователната мафия, мафията на нотариусите, мафията на ЧСИ, някои казват и че има лекарска мафия, а сега и строителната мафия ни задължава да си даваме парите за ненужни за нас неща.
38
1
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Недей да плашиш хората с блока в Надежда-та. Там причините са други, довели до състоянието на блока. Първите панели отдавна минаха 50 г. и според теб трябваше вече да са се срутили, ама не са.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото спасение за нашия народ е Революцията.....
36
1
 
4
 
! Отговори
Пецата2 преди 3 години
А ако почнат общините да си търсят дълговете с ЧСИ.... с техните хиляди проценти лихва... трупаш неплатени данъци и идват да ти продадат жилището. Но да му мислят онези с по шест апартамента..
35
2
 
8
 
! Отговори
Малее преди 3 години
Такива като AcOrP са скрити брокери, зарибяващи хората за ново строителство. Работил съм в проектантско бюро, никой от архитектите не купи ново строителство. Всички избраха стара тухла, ЕПК или панел. Пък това с 50-те години живот на сградите... Не знам този как се е родил.
34
2
 
20
 
! Отговори
Пецата преди 3 години
*** аз като им разправям на едни приятели ,че стригането на овце се мести от автомобилите при недвижимите имоти, те се смеят. Ха сега като подпукат : паспорт (600лв), застраховка(500-1000), повишаване на такса смет, в ПЪТИ дигане на данъците, платени домоуправители, таски поддръжка, после ще измислят нещо друго... Абе "инвестицията " в имот се оказва добър начин да те оскубят и да си пропилееш парите...
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто още нещо за което ние да плащаме ! Защо държавата не мине и издаде по един паспорт на всяка сграда, и после ние да ги поддържаме тия "вестници" ??
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧичоЧиченце, точно как се "рони" арматура? Сигурен ли си, че въобще знаеш какво е това "арматура"?
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AcOrP"Тези" сгради нямат живот от 50 г., трайността на конструктивните елементи се измерва в столетия, стига ВиК, електро и пр системи да се поддържат професионално. Не се правете на неграмотен пророк и не лъжете хората!
30
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
сине не виждам точките и запетаите иначе карам по темата