Циклон сменя сезоните през тази седмица – топло, студено

Валежите ще продължат до сряда по обяд
Обновена: 26 яну 2021 07:23 | 26 яну 2021 07:20, Камелия Цветанова
0
Циклон сменя сезоните през тази седмица – топло, студено
Снимка: Pixabay

Рязката промяна на времето в понеделник, когато до обяд се смениха три сезона, се дължи на дълбок средиземноморски циклон с налягане в центъра от 990 хектопаскала. Той ще премине по южната граница на България, през проливите и по българското крайбрежие ще отиде в Украйна, съобщи пред „Монитор“ климатологът Георги Рачев.

По думите му Западна България вече „е осъмвала под вода“, а снеговалежите постепенно ще обхванат и останалата част от страната. На местата със силен вятър ще има и навявания, които ще образуват трайна снежна покривка. Тя ще бъде най-малка в крайните райони на Северозападна България и най-значителна в източната част – край Родопите. В зависимост от начина, по който ще мине циклонът, снежната покривка ще бъде между 5-10 см на запад до 20-25 см на изток.

Валежите ще продължат до сряда по обяд, когато циклонът ще премине в района на Украйна. Дотогава се очаква да застудее, а снегът в планините да достигне 50 см.

Освен валежи от сняг, не липсва възможност и за дъждове, които пък ще доведат до значителен приток на каскадите „Въча“ и „Арда“. „И през следващите 24 часа ни чака бурно и пълно с изненади време – възможни са заледявания и навявания“, поясни климатологът.

След по-хладното време в четвъртък и петък пък се предвижда затопляне в градовете, а снежната покривка в ниските части на страната ще се стопи. Според Рачев зачестилите в последно време инциденти в планината се дължат на лошата подготовка на туристите, а не са вследствие на промените в климата.

Дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Анастасия Стойчева обобщи, че ни очаква динамична седмица. През първата й половина ще се наблюдават главно застудяване и снеговалежи, в края на седмицата пък ще се затопли, а валежите ще преминат в дъжд. Прогнозата на института за периода 26 – 31 януари сочи, че във вторник температурите ще достигнат до максимум 6 градуса, а в неделя ще се увеличат с още 8, довявайки пролетта у нас още в последните дни на зимния месец.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари