32-годишен заседна в преспа с моторна шейна в Осоговската планина

Добър обхват на телефона го е спасил от хипотермия
27 яну 2021 11:29, Ния Христова
10
32-годишен заседна в преспа с моторна шейна в Осоговската планина
Снимка: БГНЕС
На 26.01.2021 г., около обяд 32-годишен мъж излиза да кара моторна шейна сам в Осоговска планина, съобщава Нова ТВ. Качва се на връх „Човека” и от там се спуска към „Лева река”. В един момент обаче мъглата става гъста и мъжът губи ориентация за местоположението си. Шейната му засяда в преспа и той решава да се евакуира пеша, като около 3 часа се движи по посока течението на реката. Районът е трудно достъпен и със стръмни склонове. Изгубенят решава да подаде сигнал на тел. 112, тъй като тъмната част на денонощието наближава. 
 
Организирана е спасителна акция, в която вземат участие 11 човека, а още трима са в готовност да се включат. При пострадалия пристигат на три групи с общо 5 моторни шейни. 
 
Първата група го извежда до заслон "Превала". От там го поема втората група, която го евакуира до х. Осогово, където го предават на негови роднини. Мъжът е бил изтощен, дехидратиран и изплашен. Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. 
 
Пострадалият разполага с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на колегите са го спасили от хипотермия и измръзвания и дори фатален край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Мдааамммм... преди 3 години
....поредният туристически гений.....дамата, която бе открита премръзнала в Рила и с обувки на висок ток - пак беше от Кюстендилско...Магически район е този!
6
0
 
5
 
! Отговори
Тц.. преди 3 години
62 годишен мъж, пръдна в района на Петте кьошета. Уточнява се, дали сам е сготвил боба или се е хранил в ресторант не спазващ наложената карантина.
5
0
 
1
 
! Отговори
poskitt преди 3 години
До Стар хижарЧовекът не е преспал в планината. Просто се е лутал 3 часа и накрая са го спасили.
4
1
 
4
 
! Отговори
poskitt преди 3 години
До Стар хижарНикой никъде не е спал. Ти просто не можеш да четеш.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
32годишен с празно междуушие.Да си заплати спасителната акция.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният Гушничимширев се пробва да гледа от към коренищата.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо трябва да почнете да си ползвате мозъка чак след като сте били на ръба на живота?