Близо 250 малки населени места са без ток

Основната причина за авариите са тежкият мокър сняг и скъсаните електропроводници
27 яну 2021 14:50, Ния Христова
4
Близо 250 малки населени места са без ток
Снимка: Pixabay

Близо 250 малки населени места са останали без ток в момента, съобщиха от електроразпределителните дружества, цитирани от БНР. Основната причина за авариите по електроенергийната мрежа е тежкият мокър сняг и скъсаните електропроводници.

Близо 120 населени места в Североизточна България са без ток. Основно проблеми има в Шуменско, Варненско и в районите на Горна Оряховица. Без електрозахранване са останали и около стотина села в Югоизточна България, като основните проблеми са в планинските местности на Смолян и Кърджали. Без ток има и потребители в Хасковско, уточни Петър Костадинов от EVN: "В две населени места имаме информация за счупени стълбове и възстановяването им ще отнеме повече време. Ще осигурим генератори в село Добромир в района на Руен, както и село Елена в района на Хасково".
 
Около 20 малки населени места са без ток и в Западна България. Очаква се до ранния следобед авариите да бъдат отстранени, каза Борислава Луканова от ЧЕЗ:
 
"Във Враца тази сутрин екипите работиха по отстраняване на повреди в община Оряхово и се справиха в кратък срок. Работи се и по няколко единични сигнала в община Роман. В момента се работи по отстраняване на щети по няколко електропровода в област Плевен. В София и Благоевград няма никакви повреди по мрежата, въпреки снега. В останалите области екипите на ЧЕЗ отстраняват единични повреди".
Още по темата
 
Отстраняването на повредите по електропреносната мрежа в област Кърджали продължава и в момента. Работи се и по премахване на паднали дървета по пътищата в района. Основните пътни артерии са проходими при зимни условия. Снежната покривка в Източните Родопи е между 10 и 20 сантиметра. Няма сигнали за бедстващи хора.
 
Най-много населени места без ток има в община Джебел, съобщи заместник-кметът Емил Куцев: "Село Софийци, Слънчоглед, Вълкович, Устра нямаха ток и част от кварталите на града – „Прогрес“ и „Брягово“. Основните артерии до почти всички кметства без изключение са отворени. Имаме махали, до които все още нямаме достъп с автомобили".
 
Три села в община Кирково тази нощ също са останали без ток. Там в момента също се работи за отстраняване на авариите. Заради мокрия и тежък сняг има паднали дървета по пътищата в общината, каза заместник-кметът Тасим Хадживейсал: "Пътищата са изчистени, проходими при зимни условия, почти на черен асфалт. Основно оплаквания има от скъсани кабели, паднали дървета. Като разберем за сигнала, веднага реагираме".
 
Непроходим е пътят за село Безводно в община Черноочене. В района няма населени места без ток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представяте ли си ако имахме зима като хората със 50 см сняг.. тва е края на държавата. От как бойко се махна като кмет да рине лично сняг, затънахме...
2
2
 
6
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Абе важното е, че декември месец Байче им гласува 42млн. леА за интернет на бабите и дедковците по селата.Те без ток, вода и хляб могат, но без WIFI Не!!!Нищо, че за антените трябва ток.Абе важното е април да се гласува полиТкоректно....
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един ден валя дъжд и държавата потъна под вода.Една нощ валя сняг и 250 населени места останаха без ток.Егати държавата,егати управата.