Лъчезар Борисов: Търсим баланс между икономика и здраве

Правим всичко възможно за исканията на ресторантьорите, заяви той
27 яну 2021 09:56, Петя Славова
8
Лъчезар Борисов: Търсим баланс между икономика и здраве
Снимка: БГНЕС

Ресторантьори и собственици на заведения настояват да отворят. Браншът се готви и за протест срещу здравния министър Костадин Ангелов, който ще се проведе днес пред МС.

"Аз съм в постоянна връзка с ресторантьорите, чуваме се по няколко пъти на ден с тях, участваме в срещи. Абсолютно съм запознат, правим всичко възможно да отговорим на исканията им", коментира ситуацията пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Още по темата

"Готов съм да открием един отворен кабинет за бизнеса в министерството, така че те да са заедно с нас и да са информирани за всяка една стъпка, подчерта министър Борисов. По думите му, от властите се търси баланс - да се запази здравето на хората и едновременно да имаме стабилна икономика.

Мерките доказаха, че България се справя и от икономическа, и от здравна гледна точка много добре", смята министър Борисов.

Той призна, че има обективни теми, по които се дискутира активно с бизнеса.

Интервенцията в момента реално е към милиард и половина, и още около половин милиард са в ход, обясни министърът относно финансовото подпомагане по икономическите мерки на държавата за справяне с пандемията.

Към момента сме подпомогнали над 300 000 работни места, а общо фирмите са около 50 000 и това е един огромен обем на работа. Така че, затова каня бизнеса да бъде заедно с нас, да взимаме заедно решения. Политиката, която прилагаме, е да стигнем до всяка една компания, затова покриваме и резервни бизнеси. Стремим се да не остане неподпомогнат бизнес, категоричен е министърът.

Средствата по мярката 60 на 40 са до края на септември. Мерките, които минават през ББР за безлихвени кредити за физически лица и компании с облекчени условия за кредитиране, ще работят до средата на годината, но считам, че имаме достатъчен ресурс и те да бъдат удължени до септември, каза още Борисов.

В Бюджета за 2021 г. са заложени и още нови мерки. Очакваме задвижване по линия на износа и инвестициите, и се надяваме да реализираме икономически растеж от около 3-4% през 2021 г, прогнозира министърът на икономиката.

На въпрос дали ако заведенията отворят на 1 февруари в знак на протест, ще бъдат глобени, Борисов заяви: във всяка една икономика, демокрация, трябва да се спазват законите, правилата, в случая те са такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какви молове.фитнеси и кина ще отваряте бе.. Германия ще затваря въздушното си пространство.. ид.. ****ти!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъчо, ще те направят по-крив, отколкото си.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсите си боят ми се струва.
5
3
 
4
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Баланса беше преди 1990год. След това унищожихте всичко...
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига гербави лъжи!Оставка и съд за вас!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое е това "всичко възможно" дето го правите? Предполагам, че е нищо, защото не се вижда да има резултат.
2
1
 
10
 
! Отговори
Сууупер преди 3 години
Не може да има само губещи от пандемията.Трябва да има и печеливши. Както навсякъде по света така и у нас ситуацията усърдно се използва. Властимащите ЛЕГАЛНО затварят бизнеси . На приближените на власта от приятелските кръгове им се изплащат компенсации отпускано от ЕС за запазване на бизнеса а КОНКУРЕНТНИТЕ на приятелите ФИРМИ - да мрът. Така хем има запазен бизнес , хем и тоя бизнес няма вече конкуренция.На запад такива предани на власта корпорации УТРОИХА богатството си ... другите умират.
1
2
 
4
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
Аз търся баланс между здравето и звездите