Шулева: Без реформи не можем да очакваме възстановяване

България драстично изостава в дигитализацията, смята тя
Обновена: 3 фев 2021 10:13 | 3 фев 2021 10:03, Анисия Иванова
15
Шулева: Без реформи не можем да очакваме възстановяване
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният фокус на новото правителство на България трябва да бъде върху възстановяването и устойчивото развитие на страната, защото преодоляването на кризата и нейните последици е едната страна на въпроса. Но много по-важно е ускореното създаване на условия за бързо възстановяване чрез реформи, които са посочени в доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), например за намаляване на пречките в бизнес средата, електронно правителство и преодоляване на неравенствата. Това заяви Лидия Шулева, заместник-председател на Икономическия и социален съвет, бивш вицепремиер, министър на икономиката и на социалната политика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Пътят за възстановяване минава през инвестициите. Ако ние създаваме пречки пред инвеститорите, няма как да очакваме, че ще постигнем едно бързо възстановяване и устойчиво развитие. За мен първостепенната задача пред новото правителство ще е много сериозно да погледне върху това какви реформи да предприеме бързо, за да направи бизнес средата много по-добра за инвестиции“, коментира Шулева.

По думите й в доклада на ОИСР има доста критика, но тя е градивна и насочена е към това България да положи още повече усилия за постигане на реформи в определени области.

"Една от тях е въпросът със задълбочаващото се неравенство. Това произтича от високите бариери за правене на бизнес, не добрата бизнес среда от гледна точка на конкуренция и свободния пазар. Преодоляването на неравенството не значи само да вземем от богатите и да дадем на бедните, а да създадем условия за равен достъп до пазара за труда и справедливи условия за труд. Това се постига с добро образование или добра преквалификация“, каза гостът в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

Един от проблемите с бизнес средата е драстичното изоставане на България по отношение на дигитализацията. При положение, че ние имаме един от най-високо развитите ИТ сектори, но от друга страна сме много изостанали по отношение на дигитализацията – на електронното правителство, на правосъдието и като цяло на всякакъв тип услуги за населението, каза още тя.

Заместник-председателят на Икономическия и социален съвет коментира и кризата с Covid-19.

Според нея мерките били ненавременни, "груба грешка беше пренасочването на средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, защото готови проекти бяха лишени от финансиране, а средствата разходвани неефективно“.

На въпрос дали е под риск приемането на страната ни в еврозоната, тя коментира, че България има потенциала да генерира реформаторска енергия, както това се случи при приемането ни в ЕС.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загубихте трудови навици.
12
0
 
3
 
! Отговори
ИТ експерт преди 3 години
Боже, още едно недоразумение дава акъл. До кога бе! Ясно е, че скапаната корпуция седи зад липсата на резултати!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2. Знаеш ли какво пише на входа на гробище: "И ние бяхме като вас и вие ще станете като нас" . Така че по-полека с приказките. Като гледам потенциала на 90% от младите колеги - господ да ни е на помощ!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветите на Шулева стават за Африка, Индия и Латинска Америка.Там е истинската пазарна икономика и либертарианска икономика.В Европа и САЩ има субсидии, помощи, високи данъци и регулации на всичко.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България едва не загина при реформите на Костов.Изчакайте малко,поне 100г.
8
0
 
11
 
! Отговори
Пор преди 3 години
Пътят към възстановяване госпожо Шулева преминава през ЗАТВОРА. И ако до сега не ви е станало ясно. Първо трябва да се гласува закон за лустрация. Осъдени лица за демографския срив и корупционни поведения. Конфликт на интереси в държавната власт, подаване на неверни данни за роднинство и имотно състояние. Злоупотреби е присвояване на Европейски парични средства и т.н.
7
0
 
13
 
! Отговори
Перниканец преди 3 години
Нема, нема и извадите некои те таквия от нафталина. Тая имаше бая възможности за реформи, но си реформира само собствения си хабитат. Грозно жуотно.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И теб те видяхме другарке какви ги надроби
5
0
 
12
 
! Отговори
Съвременик преди 3 години
Вас ви видяхме Шулева ,какви ,,реформи" направихте ,,само за 800 дни". Добре ,,захлебихте"..Неосъществената португалска концесия за магистрала Тракия, обещаната ,,готова " до Олипиадата в Гърция магистрала Струма/къде отидоха европарите?/,жестоката корупция в тройната ви коалиция и как се облажи Симеон.Хубави ,,реформи" за вас и не толкова добри за нас.И ти беше яко в кюпа!
4
0
 
9
 
! Отговори
МЕЧ преди 3 години
Реформите за 800дни ли ще са ???М.Велчев ли ще ги прави???
3
0
 
13
 
! Отговори
Бебо преди 3 години
Спомням си че тази жена заедно с Банев и другари приватизира курорта АЛБЕНА.
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде време е вече за дигитализация! Старите служители, които не могат да ползуват съвременна техника да се пенсионират и да назначават следващото поколение! Имаме такива технологии на разположение, а до кога ще се редим с часове при лелките на гишетата в институциите?
1
0
 
12
 
! Отговори
Леда преди 3 години
А защо тази като беше министър не направи реформи? Сега е много лесно да обви нямаш.