Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит

Драстично е намалял броят на магаретата, отчитат от "Ветеринари в действие"
Обновена: 21 фев 2021 20:50 | 21 фев 2021 20:50,
173
Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит
Снимка: Pixabey

Покорно и работливо, магарето винаги е било част от селския бит. Във фолклора то заема съществено място, а в немалко български народни приказки има магарета. И макар доскоро край селските къщи в района на Гоце Делчев да се виждаха завързани магарета, с годините тенденцията е във все по-малко стопанства да присъства четириногият помощник.

Драстично намалял е броят им, отчитат пред БТА от организацията за защита на животните "Ветеринари в действие". От десетилетие техни екипи обикалят селата в гоцеделчевския регион и полагат грижи за местните магарета. И ако допреди десет години се е налагало да преглеждат около двеста и петдесет животни, то сега броят е намалял до едва петдесет.

Ветеринарният лекар д-р Константин Антов от "Ветеринари без граници" каза, че по негови наблюдения магарето губи своето значение в селата и тенденцията е към изчезването му като вид в района на Гоце Делчев.

"Преди години основното препитание на хората тук беше селското стопанство и най-вече тютюнопроизводството. В днешно време повечето хора, които са се занимавали със земеделие са починали, а младите предпочитат да работят в близкия общински център", разказа местният жител Стоян Траянов. Доскоро в Баничан се гледаха над тридесет магарета, сега са едва пет, допълни той.

Стоян е сред малкото хора в селото, които все още отглеждат магаре. И макар неговото да е на преклонна за тези животни възраст - близо тридесет години, той е категоричен, че няма да остави стопанството си без този помощник. "То е сиромашко животно - малко яде, много работи, товарят го, върши хубава работа, но няма вече хора, които да работят на нивите", допълни местният стопанин.

Причините за намаляващата роля и респективно бройка на магаретата са много - както икономически, така и свързани с осъвременяване на селскостопанската работа и по-достъпните вече машини, с които да се обработва земята, посочи д-р Антов. Това поставя магаретата в неблагоприятната ситуация да стават излишни.

За сметка на намаляващия брой магарета в дворовете на хората, създаденият преди пет години приют за тези животни край село Баничан е максимално запълнен. В него се отглеждат шестдесет възрастни животни. Първоначално в приюта се грижат за тридесет, но поради големият интерес се е наложило капацитетът да бъде удвоен.

Тук се отглеждат магаретата, които вече не могат да бъдат в услуга на своите стопани, разказа за БТА д-р Антов.

"Това са предимно стари, болни животни, които по една или друга причина вече няма кой да ги гледа и просто, ако не ги вземем ние, най-вероятно ще отидат в някоя кланица за месо", допълни ветеринарният лекар.

Настанените тук магарета са на хора, които са привързани към тях, те ги обичат и искат да са сигурни, че ще доживеят старините си на спокойствие, каза още д-р Антов. Това са животни, вече изкарали по една-две войни в живота си, шегува се ветеринарният лекар.

Условията в приюта са съобразени с нуждите на обитателите.

Магаретата са социални животни и имат нужда от компанията на други от техния вид. Тук живеят на групи, което позволява да си намерят другар, разказа лекарят, който се грижи за тях.

Дейността на приюта е насочен към местните стопани, макар че интерес към него има и от по-отдалечени райони. Има случаи, при които стопани водят магаретата си от други населени места, с идеята животното да изживее спокойно старините си като отплата за дългите години покорен труд.

Самата идея на приюта не е да вземем магаретата на хората, посочи д-р Антов. Основната цел на организацията е да помага на стопаните да поддържат магаретата здрави и в добра форма, за да им бъдат от помощ. Когато обаче остареят, приютът е мястото, където да получат заслужена почивка.

Именно заради привързаността на местните хора към магаретата, от "Ветеринари без граници" разработват проекти, с които да се запази значението им в селския бит. От организацията за защита на животните обмислят варианти, в които магарето да бъде полезно за собственика си и отново да се намери приложение работливостта и предаността, с която служи на своя стопанин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовКакво се има впредвид под "donkey hybrids"?Катъри и мулета ли?
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 151Кога за последно си ходил в някое българско село?Навремето като имаше животни, прасетата бяха Гошо, мъжките магарета Марко, женските Пена.
134
1
 
6
 
! Отговори
Да ги отглеждат преди 3 години
за месо... няма нищо по-хубаво от кюфтенца от младо магарешко Магарето е е дно от най-чистите животни - не пие вода ако вие сте пили преди това от съда и не пасе трева , ако сте стъпвали върху нея ... абсолютно ЕKO животно
133
0
 
2
 
! Отговори
Вайлънт сторм преди 3 години
Универсален работен ***. Също като едно време в Океански риболов.
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Ветеринарни без граници" - платена и ползваща се с парите на българските данъкоплатци продажна антибългарска НПО
131
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието на темата е неправилно! Първо, магарето не е "излишно" селскостопанско животно, има го в почти всяко българско село, второ - на животните не се дават човешки имена, скапани ***!
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марко Борисов не е излишен.
129
1
 
12
 
! Отговори
Марко преди 3 години
Може да ги използват за друго. На Марко К**а ще свърши добра работа срещу озлобени, проклети и загорели самотни лелки, заемащи ръководни позиции.
128
1
 
15
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Магаретата се преселиха на пл. Народно събрание.Само че вече не са работливи. Защото отдавна станаха крадливи.
127
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Магарцедесът с камшично запалване и висящ карборатор е остаряла форма на транспорт.
126
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то хора не останаха по селата , вии искате животни ..
125
3
 
5
 
! Отговори
До 141 преди 3 години
Забрави само да кажеш,че това село е католишко и там хората си изклаха магаретата заради техния вид уж специфичен суджук!
124
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм от плевенско и тука битува схващането че магарешкото месо било най-хубавото за суджук. Де що има магаре, всичко мина под ножа. Едни съседи с 300 зора намериха и заклаха пуленце за скъпоценната им наденица. Направо акъла не ми побира тази човешка жестокост, простотия и лакомия.
123
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма да забравя вица за мадамата със завързаните очи двамата мъже и магарето след сексеанса тя казала. Всички други да си ходят да остане само другарят с велуреното яке
122
2
 
5
 
! Отговори
От дек на дек преди 3 години
Сещам се за тези от Парламента.
121
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мотоблоковете изместиха марковците,а те станаха на луканка. Беше тя каквато беше!
120
4
 
12
 
! Отговори
Мъдреца преди 3 години
По-важно е съученички и колежки да йебешш, отколкото учебниците да четеш. Нещата в учебниците скоро ги доказват като грешни и се появяват нови теории и глупости.
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Данчо"Е такава глупост, признавам си, не бях виждал никъде в някой сайт."Аз виждам редвовно глупсоти в сайт, но най-големите глупсоти са, когато незапочнати хора отричат неща, който не са чували или им се струват невероятни, без дори да си направят да руда, да проверят дали са истина или поне има някаква доказателства в подкрепа на тези твърдения.
118
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДанчоНие сме хората, чели си учебниците. Земята е имала по-къс ротационен период около оста си, като с времето той се удължава.. Отношението ти е ужасно!
117
2
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Има и люта магарешка цувня: Да тъ такоаа подгован заяк !