11 души са с трихинелоза в Благоевградско заради месо от дивеч

Причината е незаконен лов, чакат се още 5 резултата
24 фев 2021 21:39, Анисия Иванова
10
11 души са с трихинелоза в Благоевградско заради месо от дивеч
Снимка: Pixabay

Масово заразяване с трихинелоза след консумация на дивечово месо, което не е било изследвано, са установили контролните институции в Благоевград. Проверява се версията за незаконен лов в района на село Брежани. 

Двама са настанени в Инфекциозна болница-София, осем са на домашно лечение, а първите случаи на заразата са открити при проявени тежки симптоми на заболяването.

От направените до момента проби 11 са положителни, като се очакват резултатите на още пет, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоянов.

"Ние, каквото е трябвало, сме предприели. Уведомени са личните лекари. Назначено е лечение. Има двама човека в болница в София, издирваме други хора", каза той пред БНР

Всички заразени са консумирали месо от отстреляно диво прасе. Въпреки че изследването е задължително и на символичната цена от 1 лев, ловците не са го направили, заяви областният директор на БАБХ д-р Бащавелов.

"След като са постъпили първите оплаквания от болните пациенти в РЗИ, се обадиха и изпратиха продукти, добити от тези диви прасета, които да изследваме и се оказа, че става въпрос за трихинела спиралис", обясни той.

Термичната обработка на заразено с трихинелоза месо не е гаранция за здравето и живота на хората, категоричен е д-р Бащавелов.

"При такива случаи единственото нещо, което се препоръчва, е месото от това животно да бъде унищожено", добави още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ловец Да пробата е 10 лв. 1 лев с порче меса за почерпка беше при Тошово време. Този доктор в кой свет живее.
7
0
 
4
 
! Отговори
Ловец преди 3 години
Вечно гладни и алчни! *** глава затрива! Пробата не е лев а е десет лева но това р без значение и 50 да е е задължителна ама бракониерско прасе сега 10лв за проба много са и кво стана наядоха се ееееей свещенна простотия ей!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте снимки да ги видим заразените хубавци. Гламави милиционери и държавни хрантутници са, бас държа.
5
3
 
5
 
! Отговори
Гадняр преди 3 години
Този д-р Бащавелов какви ги блещи? В Западна Европа труповете на прасета с трихинелоза се замразяват за определен период от време. След размразяването червейчетата умират. Това е процедура заложена в законодателството.
4
0
 
20
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Така е - ветеринарите ти искат разрешително за лов като им дадеш част от диафрагмата за изследване. Но като пуцаме незаконно няма как да стане и може да изгорим. Е, сега тия много добре изгоряха. Не ги съжалявам! Това да си ловец е призвание - трябва да се грижиш животните да оцелеят през зимата, да облагородяваш, да поддържаш хармония в природата. Но има индивиди, които само дебнат в засада до хранилките на животните и отстрелват безразборно. Малко им е!
3
4
 
6
 
! Отговори
Boko преди 3 години
Mrazq brakonieri da puknat dano
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами така им се пада на бракониерите. Ловуват извън сезона, свидят им се пари за изследвания на месото и накрая лечението им се плаща от моите осигуровки. Поне завинаги ще си имат капсулирани червейчета в мускулите.
1
1
 
12
 
! Отговори
обичам Свинско преди 3 години
но винаги го печа - дори и на колбас да е. Тринилерозата умира за 1 минути при 65 градуса по Целзии и още по-бързо при по-висока температура...