Експерти: България изостава от европейските железници с 15-20 г.

Няма място за монтаж на автомати за 400 хил. лв. на БДЖ
24 фев 2021 23:20, Анисия Иванова
35
Експерти: България изостава от европейските железници с 15-20 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Автомати за електронни билети за БДЖ за 400 хил. лв. не е предвидено къде да бъдат монтирани. Това стана ясно от разговора с д-р Людмил Иванов, председател на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия и проф. Симеон Ананиев, Асоциация на предприятията в железопътния транспорт, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Поръчката за над 400 000 лева е за 30 автомата за електронни билети. Но към момента са монтирани 18 и остават още 12 от тях. Проблемът при поръчката е, че не е предвидено къде точно да бъдат монтирани тези автомати“, обясни д-р Любомир Иванов.

Двамата гости се обединиха около тезата, че България изостава от европейските железници с между 15 и 20 години, като страната има нужда от модернизация в сектора.

„През миналия програмен период беше планувано да се завърши линията между София и Пловдив. Това трябваше да се случи между 2014 г. и 2020 г., а ние ще бъдем свидетели на първата копка през 2021 г. Надявам се до 2024 г. да бъдат готови, но аз лично съм скептичен и очаквам да има закъснение“, коментира д-р Иванов.

„България се намира много назад, изостава от европейските железници. Т.нар. ниво 1 беше в европейските железници преди 15 години. Сега те са вече на ниво 2, някои от тях се развиват и до ниво 3. Ако искаме да мислим напред, трябва и България да заложи ниво 2. Но у нас има една съпротива“, допълва проф. Ананиев пред Bloomberg TV Bulgaria .  

Той заяви още, че до 2030 г. всички жп линии в страната, трябва да са снабдени с необходимите системи за безопасност и сигурност, като част от проект, който включва задължително изграждането на европейска система за управление на железопътния трафик.

„Това са системи, при които тотално се променя начинът на организация и управление на влаковото движение. Всичко става автоматизирано. Но същата модерна техника трябва да бъде въведена не само в инфраструктурата, а също и при локомотивите“, казва проф. Ананиев.

По думите му трябва да има комплексен подход, а у нас не се говори за обучението на кадрите и подготовката да работят с тези системи, което също е важна част от процеса.  

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 3 години
С повече от 70г. изостава!
27
0
 
2
 
! Отговори
НЯМА ПЪТНИЦИ преди 3 години
Във връзка с провежданата ликвидация на БЪлгарите липсата на нагло престъпни съоръжения за милиарди ограбени от народа не е ПРОБЛЕМ..НЯМА пътници за влаковете..НЯМА ТОВАРИ ЗА ТОВАРНИТЕ ВЛАКОВеВ СЕВЕРНА БЪлгария има работа само в Девня,Ботевград и Севлиево..НЯМА РАЖДАНИЯ НА ДЕЦА..ЛИПСВАТ ГРОБИЩА ОСОБЕННО В БЕЛЕНЕ>>
26
0
 
3
 
! Отговори
Майка България преди 3 години
РЕСТАРТ НА БЪЛГАРИЯ Е НУЖЕН.ЗА НАЧАЛО ДА СЕ ЛИКВИДИРАТ ВСИЧКИ ДОКАЗНАО ПРЕСТЪПНИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА..Прахосват корупционно през партиини фирми десетки милиарди ограбени от народа.Трупат непосилни дългове..нАГЛИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ провеждат ликвидация на БЪлгарите
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България спря в развитието си през 1990 годинаи не само при железниците. Факт.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България изостава, може и с 20, може и с 50г, от другите държави в Европа, не в ЕС, но по-важното е, че България успя да изостане от самата себе си!От много години не бях ползвал влак, всъщност от преди т.н. "демокрация". Реших миналата година да разходя внука с влак - не беше пътувал. Отивам на гарата и...няма автомати за билети... А имаше... Е, на опашката и след 15 мин. чакане бяхме удостоени с билетче за 3лв (ако не бъркам) до Томпсън....Та така с напредничавостта на държавното управлее!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щяло да има още един свръх бърз локомотив кръстен на бай чекмеджан, с кодово име суджук баба.
22
0
 
4
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 3 години
Ами 20 години не се развиваше жп транспорта, за да могат автобусни фирми близки до ДПС да живуркат...а и въобще автобусния/автомобилния транспорт.На един автомобил му взимаш данъци, плаща акциз през горивата...па сервизи, па гуми...На един човек с жп/автомобилен билет какво ще му вземеш?
21
0
 
3
 
! Отговори
да , ама преди 3 години
Ние сме напред в корупцията.....чекмеджетата.....калинките......
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България изостава в страшно много направления и това е е ясно за всеки нормален човек. Но, видно от коментарите, срещу няколко сребърника дневно герботроловете леят пропаганда как всичко у нас цъфти и връзва.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отворете разписанието на железниците и вижте как от Петрич до Варна се пътува почти двадесет часа.
18
1
 
4
 
! Отговори
разсмя ме преди 3 години
До Анонимен 22Викаш най-бързите и мощни локомотиви. Ми, те да не летят във въздуха бе?
17
0
 
9
 
! Отговори
дф преди 3 години
с 100 изоставаме
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С почти половин век сме изостанали. Това 15-20 е силно занижено. Франция има високоскоростен влак от преди 40 години, а Япония от 50!!!Къде сме ние???
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи изоставаме, кой им разреши да петнят държавата на тия "експерти"? Кой им плаща? пилотчето Радев и крадеца божков ли? Бойко купи най новите мощни и бързи локомотиви в Европа.
14
0
 
4
 
! Отговори
Гарабед преди 3 години
И по тия теми ли има експерти? Затова сме зле... защото за всичко имаме експерти а няма кой да даде решение...Сега ще се правят събирания, планове, мъдрения къде за Бога да поставят тия прословути апарати, които баба ми от Село няма да може да ползва, а останалите ще ги начупят за няколко месеца...
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"България изостава от европейските железници с 15-20 г."ХА-ХА-ХАНе с 20 а с 50-60 години изостава че може би и повече.Но когато Тиква ви Оправя е ТАКА !!!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България изостава от съветските железници от 70-те години с 15-20 години. От европейските с поне 50 години, а с китайските въобще няма да се сравняваме, че ще стане пародия.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мене изостава с минимум 50 години.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
CEЛЯНИ ***, докато гласувате за ОПГ бсп-дпс все така ще е!!!!!!!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, така е, изоставамеА Слънцето изгрява от Изток и залязва на Запад.