Масова проверка на кабели на улични шахти след трагедията с Людмил

Общински екипи в цялата страна прегледат проверяемите обекти
26 фев 2021 07:10, Петя Славова
30
Масова проверка на кабели на улични шахти след трагедията с Людмил
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След трагедията, при която в столицата загина 16-годишно момче от токов удар, екипи на общините в различните градове тръгнаха да отварят капаците на шахтите, през които преминават всички градски комуникации, съобщава "Монитор".

Подобни тестове на уличната мрежа и най-вече на външни павилиони с елзахранване са осъществуват в цялата страна. Общините в страната стартираха масови проверки на преместваеми обекти, тъй като обикновено тези търговски обекти не винаги са с изрядни документи, на места и с незаконни свързвания с елмрежата.

От общината във Варна обясняват, че преместваемите обекти в града се поставят по предварително одобрена скица и съобразно общинската наредба, приета от местния парламент,. Така например не се допуска поставяне на преместваеми обекти върху главните булеварди "Княз Борис I", "Владислав Варненчик", "Мария Луиза", "Осми Приморски полк", "Сливница" и др., включително и на 20 метра по протежението на улиците, свързани с тях.

Още по темата

Първо и най-важно условие според общинската наредба е тези обекти да отговарят на нормите за безопасност. Освен това трябва да се поддържат в добро състояние, включително и чистотата в прилежащата територия, да не се нарушават условията на обитаване, да не затрудняват достъпността и проходимостта на градската среда, да не са поставени, да не застрашават безопасността на движение по улиците,  да не са поставени върху съоръжения на инженерната инфраструктура или сервитутната им зона, както и да не препятстват нормалното ползване на съседни сгради, да съответстват на приетите проекти и т.н. Всяка година се издават по около 30 заповеди за премахване на обекти, разположени извън одобрените схеми от главния архитект на община Варна.

За преместваеми обекти, разположени на територията на Морската градина на Варна, на територията на курортните комплекси заявленията се завеждат в отделен регистър. За поставяне на преместваем обект без разрешение се налага глоба в размер от 1000 до 2000 лв. за физически лица и имуществена санкция в размер от 2000 до 10 000 лв. за юридически лица и еднолични търговци.

И в другия морски град Бургас общината извършва регулярни и непрестанни проверки на временните обекти, както за законността им, така и за това дали електроснабдяването им отговаря на изискванията за безопасност. До момента нарушения не са открити, съобщават от бургаското кметство. През лятото на 2012 г. концесионерът на северния плаж в Бургас откри опасен и незаконен кабел, положен върху самата пясъчна ивица. Проверката тогава установи, че проводникът минава през волейболните игрища, а върху него се разхождат ежедневно стотици туристи без да подозират за опасността. След намесата на местните власти кабелът беше премахнат. Установено беше, че опасният кабел е бил поставен незаконно и против всички изисквания за безопасност, за да снабдява с ток един от крайбрежните капани.

След фаталния инцидент русенци публикуваха десетки снимки в социалните мрежи на кабелни кутии с липсващи капаци по уличните стълбове. От общината започнаха обход и ремонт на кабелните кутии в централната градска част. Обходът и ремонтът продължава и по кварталите, като само в един от тях са установени 10 стълба с липсващи капаци. Ще бъдат обхванати и други райони на града.

По повод зеещите кутии на стълбовете на уличното осветление Столичната община организира поставянето на импровизирани капаци върху отворените табла. През деня, когато уличното осветление не е пуснато, в кутиите няма напрежение, опасност обаче има вечер, когато лампите светнат. Временното решение за решаване на проблема е покриването на кутиите с полипропиленова тръба.

Няма установени проблемни случаи с инсталации на временни или незаконни обекти на територията на община Шумен. След инцидента в София е направена комисия и е извършена проверка по обекти и инсталации в града, но нарушения или опасни кабели и табла не са установени. Преди 2-3 години бяха премахнати преместваеми обекти, чийто срок на договор беше изтекъл и на чиито места не са изграждани нови. Тогава комисия с представители на община Шумен и "Енерго Про" е обходила всички места, където е имало и електроснабдяване, установено е, че подаването на електричество до таблата е спряно, а впоследствие от "Енерго Про", собственици на таблата, са отстранили и самите табла, съобщават от общината.

По информация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров ден след трагичния инцидент в столицата е разпоредена от него проверка на всички преместваеми обекти в града за начина на тяхното елзахранване. При установяване на нередности веднага ще се подаде искане до ЕvN за разкачване на обекта от мрежата. Проверките за неправомерно присъединяване към елмрежата се правят постоянно, а не инцидентно, има регистър на опасните сгради и поетапно се предприема тяхното разрушаване, уточниха от общинската администрация. Само през миналата година са премахнати над 120 незаконни постройки, по-голямата част са били на територията на ромския квартал "Лозенец".

И в Добрич със заповед на кмета е разпоредено на общинското предприятие "Комуналстрой" да извърши цялостна проверка на системата на уличното осветление на територията на града. При констатация на неработещи или опасни съоръжения ще се извършат незабавни действия за отстраняване на авариралите и тяхното обезопасяване. Изпратено е писмо до Енерго Про и до всички оператори с молба да се проверят всички шахти и съоръжения, намиращи се по тротоарите и уличното платно, които са тяхна собственост, и да извършат последващи действия.

През юли 2014 токов удар уби търговец на варена царевица в Слънчев бряг. Нелепият инцидент стана посред бял ден в малък павилион на плажната ивица в курорта, непосредствено пред заведение. 28-годишният Иван Георгиев се канел да извади поредния казан с варена царевица, когато изведнъж се строполил по очи върху плота. Колегата му, който работел заедно с него в този момент, го видял и се обадил на телефон 112. Докато чакал да дойде линейката, той го преместил върху пода, за да не се плашат туристите. Мъжът издъхнал в линейката на път за МБАЛ Бургас. Същата година в началото на сезона друг мъж загина от токов удар в магазин в центъра на Слънчев бряг, непосредствено след наводнението. Тогава се установи, че мокър кабел е довел до трагедията.

Преди две години пък 7-годишно момиченце от старозагорското село Змейово остана без ръка, след като бе ударено от волтова дъга, докато се катери по стоманен стълб от далекопровод с високо напрежение. Дъгата буквално изгорила дясната ръчичка, при падането били счупени няколко ребра. По думите на специалистите от клиниката по изгаряния в Пловдив истински чудо било, че жертвата е оцеляла.

В Стара Загора последният подобен инцидент е отпреди 8 години, когато 11 – годишно момченце бе ударено от ток, докато се катерело по гараж край жилищна кооперация, за да вземе отхвърчалата встрани футболна топка. Проверката впоследствие установила офазяване на метална тръба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
На чантаджиите по общините въобще не им пука за задълженията им. Те гледат да са скатават, ден да мине, друг да дойде. Евентуално, да изнудят някой гражданин за рушветче. Това е.
24
0
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Все едно гледам филма "Вчера" - след трагедия - тогава се реагира !!!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България управниците всичко правят след като някой невинен подстрада ... !!!!Това винаги е било така
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия кабели били много шавливи. Сами се преместват, сами се включват. Направо въстанието на машините замислят. Що не го изкарат момчето сега самоубиец- наркоман с фетиш към кабели? Сам си е виновен, нали? Не ви е срам! Жалки безполезни бюрократи! Това можеше да е вашето дете, ама в тия 2 гънки от удар в огледалните ви мозъци не минава и сянка от мисъл.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи има все пак някаква полза и от крадците на кабели. Държавата се задейства и си оправя бакиите временно.
20
1
 
6
 
! Отговори
фори преди 3 години
Не кабелите,системата,мрежата от лъжи и пипалата на хунтата-това ни убива!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
комунизмът може и да си е отишъл, ама не и ако си на държавна работа
18
1
 
4
 
! Отговори
следва преди 3 години
След проверката на шахтите, полицията и общината почват проверки на обувките---който е с мокри обувки през зимата----глоба....
17
2
 
7
 
! Отговори
Групата преди 3 години
Бай *** е толкова изобретателен, че може да надхитри всеки закон и разпоредба! Селяндурина е всемогъщ! Дори до всеки да сложиш полицай да го наглежда пак селяндурина търговец ще го надхитри дори това да струва нечий живот !
16
3
 
4
 
! Отговори
F20 преди 3 години
Тарикат български търговец е платил на жичкаджия да го свърже...да прескочи закона...капиталисти станахме голями...да се търси частника и да му се потърси сметка !
15
3
 
5
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Като вкичко в нашата мила кочинка - след дъжд,качулка!Защо трябва да умре човек,за да се размърдат безполезните *** от администрацията?????
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сетила се Мара да се побара.Оставката на Фандъкова!!!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Соросоид преди 3 години
Тези шахти са доказателство, че трябва да увеличим санкциите срещу Русия.
12
1
 
5
 
! Отговори
ДРУГАРЯ ПРЕМИЕР преди 3 години
Масова проверка на СКРИНОВЕ , НОЩНИ ШКАФЧЕТА И ОФШОРНИ СМЕТКИБЕЗ МОЯТА
11
2
 
9
 
! Отговори
Ако тези преди 3 години
мър лячи си гледаха работата, момчето щеше да е живо! Сетили се да проверяват, след като години само са пили кафета и са щипали секретарки из канцелариите!? Всички чиновници трябва да се уволнят и подменят с нови. Иначе бар дака ще си остане същият. Промяна се прави с нови хора!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
първо масово крадене после масови проверки
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе защо винаги трябва да се случи нещо, че реално институциите да започнат да работят????
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Случаен минувачСлед трагедия калинките започват да изобразяват "вземане на мерки"
7
0
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Защо българите сме винаги такива - чакаме да се случи нещастие и едва след това почваме да вземаме мерки?
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удивителна Тикволандия. Не мина и месец след злополуката и тръгват на масова проверка на кабели. Дали са нетипично бързи, защото идват избори?