Проф. Балтов: До края на юни можем да стигнем 2 млн. ваксинирани

Страхувам се, че след първата доза някои ще се откажат от втората
26 фев 2021 09:30,
99
Проф. Балтов: До края на юни можем да стигнем 2 млн. ваксинирани
Снимка: БГНЕС

До края на юни при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози. Това заяви пред Нова тв директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. От тях 50% да се ваксинират, това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи", допълни той.

"Зелените коридори" трябва да останат доста дълго, смята още проф. Балтов. Причината е, че в страната има около 500 000 здравно неосигурени, които нямат лични лекари, за да ги ваксинират.

Той обясни, че в събота у нас се очаква да пристигнат 52 000 дози на "АстраЗенека" и зелените коридори за имунизация в болниците ще отворят отново в неделя.

"Най-големият ми страх е, че след първата доза, ще има хора, които ще се откажат от втората. Виждаме, че вече има такива случаи - не идват на датата за поставяне на втора доза. Имахме 30 такива случая, които закъсняха и дойдоха по-късно", обясни проф. Балтов.

По думите му в мрежата - при лични лекари и болнични заведения са останали около 10 000 дози, които се очаква днес да бъдат изчерпани. Проф. Балтов уточни, че от ваксините "АстраЗенека" не се пази втора доза, защото тя трябва да бъде поставена 70 дни след първата. При нея след 21 ден 94% намалява рискът от тежка форма на коронавирус, а антителата в организма нарастват до 70-я ден.

Сега втора доза от "Пфайзер" и "Модерна" се пази за членовете на РИК и секционните комисии. Според проф. Балтов се пазят около 50 000 ваксини. "Ако до 10 март не бъде поставена първата доза обаче няма смисъл, защото няма как до 4 април - датата на изборите да се постави втората и да има имунитет", обясни проф. Балтов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
9
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Балтов,ти си с халюцинации.
85
0
 
4
 
! Отговори
Off преди 3 години
Да нИ сА изФърля кат такоа на пЕсък. Малко по-спокойно.
84
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
сметки... ама без кръчмаря (-фармецефт)
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да стигнем 2 милиона ваксинирани с две дози до края на юни, трябва всеки ден да се ваксинират поне 32000 човека, вкл. и в събота и неделя и останалите почивни дни, ако махнем почивните дни, трябва да се ваксинират поне по 45000 човвека на ден. За сравнение вчера ваксинираните са 20000.
82
3
 
7
 
! Отговори
Право в целта преди 3 години
Вирусът и ваксините са създадени с цел намаляване населението на света и тотален контрол над човечеството. Напрактика се намираме в Трета световна /биологическа/ война, предшестваща явяването на антихриста. За съжаление написаното в откровението /апокалипсиса/ на св. Иоан Богослов се изпълнява пред очите ни. Бог да ни е на помощ!
81
1
 
16
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Професори, язък ви за учените титли!Как не се намериха сред вас НЯКОЛКО ДОСТОЙНИ И ДОСТОЛЕПНИ МЪЖЕ, та да направят един консилиум и да вкарат Джипаджията на тихо и прохладно място.Та всички да си отдъхнем от ежедневните му разходки, лъжи и изцепки.
80
0
 
16
 
! Отговори
бесове преди 3 години
Натегач мазен, ще стигнеш при Бай Ставри един хубав слънчев ден.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До края на Юни аз планирам да съм първия човек 2рия човек стъпил на слънцето след Северна Корея.
78
1
 
16
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Балтов, Балтов, аз може да не съм професор и не знам дали можем да стигнем 2 милиона ваксинирани до края на Юни, но мога да ти гарантирам, че няма да ги стигнем. Математиката явно не ти силата. За 2 месеца има 30 хиляди ваксинирани с 2 дози, за 4 месеца ще ваксинирате още 1,8 милиона? Смех.
77
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сме видяли, ама такова крадене като герберското не бяхме виждали. Постоянно се ръсят едни милиони и милиарди по свое усмотрение и както дойде и за каквото ни кефне, стига да може да се отдели и за чекмеджето. Сега бил платил, пъкне му дали. Каква грижа за финансите и за хората само!
76
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се отказах и от първата,Балтов.Не ви ща фалшивите ваксини.
75
1
 
18
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Вярвай си Балчов. Някой ще ходи лятото да се дупчи с ваксини. Ще надпишете от махалата и умрелите ,че им е ударена ваксата.
74
1
 
21
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Ама тия май наистина сами си вярват на глупостите, които казват
73
0
 
7
 
! Отговори
Боряна преди 3 години
Сигурно може, но засега се отлага!
72
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов,знаеш ли колко струва достойнството на един мъж?Не,не знаеш.Да ти кажа,то не се измерва в пари.
71
20
 
2
 
! Отговори
В Пирогов преди 3 години
организацията на Зеления коридор беше идеална. Много любезни, много експедитивни. Ако навсякъде се работи така, това което казва професора ще се случи - при налични ваксини до юни ще има 2 млн. ваксинирани. Идеята със Зелените коридори беше страхотна и изключително належаща за България, където има 500 000 здравно неосигурени. Малко притеснително е, че може да започнат да прииждат хора от чужбина, които да се възползват, защото при тях масова ваксинация скоро не се очаква.
70
0
 
26
 
! Отговори
dsff преди 3 години
балтов, гледай си счупените крака, не се занимавай с области, от които не разбираш, т.е. вируси, ваксини и др. А Годжи да си гледа операциите, и той да не се занимава с неща, от които явно не разбира. И друго ще ви кажа - буци, началника ви, всяка седмица ви прави на маймуни, не знам какво мъжко има във вас, та не му се отворите малко - може ли да изплюе в исперих, че отваря училищата от утре и то в неделя следобед ?!? И вие се чудите как да му амажете лай...а после ? Кви мъже сте, или ***
69
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирани с физиологичен разтвор ли??
68
4
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ВАКСИНИ НЯМА ВАКСИНИ ПЪЛЕН ПРОВАЛ. ЕС НЕ НИ БРЪСНИ ЗА СЛИВИ
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя година?