Трудности, които срещат заведенията при отварянето

Много от тях са освободили част от служителите си
26 фев 2021 21:26, Анисия Иванова
10

От 1 март със заповед на здравния министър, заведенията ще могат да отворят врати. Ресторантите обаче срещат някой проблеми при връщане в работния процес.

"Ако не намерим персонал, който да поддържа нормалния дневен оборот и да обслужва гости, някои ресторанти ще останат затворени", казва управителят на заведение Маргарита Георгиева. Заведението ѝ ще започне работа с 30% по-малко служители.

Сайтовете, предлагащи работа, са пълни с обяви за търсене на сервитьори и бармани. Манол Тодоров е освободил 50% от служителите си, не е сигурен дали ще успее да ги събере, за да стартира в понеделник

"Всички колеги в цялата страна, с които комуникирам, се сблъскват вече от няколко дни, след като стана ясно, че на 1 март ще отварят ресторантите с набирането на персонал, което и е изключително трудно", заяви ресторантьорът Манол Тодоров.

Сред основните притеснения за служителите в сектора е несигурността. Затова голяма част са се ориентирали в друга сфера.

"Аз съм работил барман, сервитьор, а в момента съм управител на заведение и като цяло ми харесва много тази работа и затова съм се ориентирал към този бранш. последните години даже стана много гъвкав защото ние трябва да се съобразяваме с какви ли не неща поднася съдбата. Било то с Kовид-19, било то с това че сме в Бургас, където работата е разбита на сезон - лято и зима", споделя Мирослав Коев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
* някой проблеми . абе научете се да пишете бе
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия, ако имаха малко акъл, щяха още миналата година да са затворили, разпродали и избягали от тоя бизнес :)
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко залежала храна ще бъде пробутана първата седмица на март, не ми се мисли :)
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имунизационни паспорти за персонала от готвача до чистачката! Готвач и сервитьор само българи! Пос терминал и касова бележка задължително. Отлична хигиена, добра храна и спазване на дистанция също. Сигурен съм, че ще имам избор и ще бъда много прецизен. Мърлявите заведения и техните тегоби не ме интересуват.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия никой не ги задължава да отворят на 1 Март, разрешават и да отворят тогава. Като не са готови да отворят на 1 Март 2022-ра,2023-та.. Когато станат готови тогава.
3
3
 
1
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
Пундела.
2
9
 
11
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Като им е трудно да стоят затворени, бе!Няма задължително изискване за отваряне на кръчми.И за какво беше тоя рев и вой да отпаднат ограниченията, като е толкова да отворят???
1
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** 'горките' да ги оплаче човек. щом им е 'трудно' нека да не отварят на 1 март, да отворят на 1 юни , 1 септември или на 1 декември докато се подготвят.