Първият щъркел долетя още преди мартениците

Предвестникът на пролетта пристигна в село Жълтуша
27 фев 2021 07:30,
13
Първият щъркел долетя още преди мартениците
Снимка: Pixabey

Първият щъркел, предвестник на пролетта пристигна в село Жълтуша в община Ардино, Югоизточна България на 22 февруари, съобщи изданието Нов живот. Един ден след него в 15 ч на 23 февруари в Пирин в Симитлийското село Полето кацна на обичайното си място и любимият на цяло село стар мъжки щъркел.

Местните хора го познават, защото той от десет години идва по-рано, за да подготви гнездото за семейството си. Въпреки че птицата е долетяла с три седмици по-рано, цялото село в Пирин й се радва. Щъркелът в Жълтуша, също е подранил. Местните хора споделят, че тази година мъжкият щъркел е пристигнал с една седмица по-рано, спрямо миналата година. Тогава мъжкият е долетял на 29 февруари, а женската на 6 март. Въпреки подранилата изненада, хората от двете села се радват на птиците, защото са напълно убедени, че те носят само радост и берекет.

Има бели щъркели, които въобще не са мигрирали от България. Това пък разказа Христина Клисурова от Център за защита на дивите животни пред "Телеграф". Явлението се наблюдава от няколко години, допълни тя. Сигнали за презимуващи бели щъркели има най-вече от района на Стара Загора. Обяснението, според еколожката е, че тази зима беше топла, особено около Стара Загора, а в района доста от водоемите въобще не замръзнаха. Топлото време и наличието на храна са причината те въобще да не мигрират, защото не е необходимо да летят, за да я намират. За подранилите щъркели тя обясни, че най-вероятно са пристигнали от близки райони до България, като Гърция и Турция. Старите птици имат опит, каза Клисурова.

Студовете през март никога не продължават повече от четири дни, и в този смисъл няма опасност щъркелите да измръзнат. Екипът на еколозите е в готовност да оказва помощ, както това се случи преди няколко години с птици пострадали от снега, увери Клисурова.

Според синоптиците от НИМХ в следващите дни до края на февруари времето ще е топло, а днес температурите ще стигнат и до 16 градуса. През март обаче се очаква застудяване, като на високите места може да има и снеговалежи. Засега не се очаква драстичен спад на температурите през първите дни от Женския месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Когато чуя за щъркел,винаги си припомням разказа на Елин Пелин "Нане Стоичковата върба".Този разказ е останал в паметта ми от ученическите години,навярно защото е много колоритен и пълен с шопски хумор!
11
0
 
2
 
! Отговори
ikar преди 3 години
Има поговорка, че щъркелите идват между 120-тия и 130-тия ден, броено от Димитровден (26 ноември), т. е. идват между 20 февруари и 2 март. Значи, че са дошли навреме.
10
0
 
4
 
! Отговори
от трите най... преди 3 години
До Анонимен 5До като не поникне копривата за нищо не си се хванал!
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако видя щъркел преди 1 март, трябва ли да нося мартеници? Няма ли да се изгуби смисъла от това? От както започна глобалното затопляне, традициите не са това, което бяха.
8
0
 
3
 
! Отговори
Фламинго преди 3 години
преди няколко вечери около 1 сутринтта ято жерави прелетя на север. това е ясен знак че идва лятото и зимата свърши.
7
0
 
19
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Сладурковци!! Добре са дошли, да идват повече и да им се радваме!
6
7
 
1
 
! Отговори
Вълнаро преди 3 години
Докато напишете новината, те ще отлетят обратно :)
5
5
 
15
 
! Отговори
Кунчев преди 3 години
Сега, две седмици карантина.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слафур. Добре дошъл!Хванахме се за зелено. Няма страшно вече
3
0
 
12
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
На 24-ти видях щъркел в полето до село Ноевци.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, че и мартениците не могат да летят.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пу-пу!Да е жив и здрав!