За два месеца: 1458 души са получили българско гражданство

Най-много родни паспорти взели граждани от Северна Македония
27 фев 2021 09:12,
43
За два месеца: 1458 души са получили българско гражданство
Снимка: БГНЕС

1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година, съобщиха за БНР от Комисията по българско гражданство към вицепрезидента. Най-много български паспорти са получили граждани от Република Северна Македония.

От началото на годината  е възстановено гражданството на 231 души, 7 са освободените от българско гражданство по тяхно желание, съобщи за БНР Димитър Здравков - член на Комисията по гражданство към вицепрезидента.

Запазва се тенденцията от предходни години за силен интерес към български паспорти от граждани на Република Северна Македония.

"През 2020 година, с издадените от вицепрезидента 279 указа, е променено гражданството на близо 19 хиляди души". каза Здравков.

142 са указите за придобиване на българско гражданство или за близо 16 хиляди лица.

"Над 55% от общо издадените укази касаят лица от Северна Македония или това са близо 10 хиляди души. Следвани от граждани на Украйна - близо 2 хиляди, Република Сърбия - около 1200, Молдова, Албания и Турция", обобщи Димитър Здравков.

Той опроверга твърдението, че процедурата по получаване на гражданство е тромава и бавна.

"Това не е така и законодателят е определил една разумна времева рамка съобразно важността на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правосъдието, за да започне процедурата, минават за различните законови основания, на които се кандидатства, между 6 и 18 месеца, до момента, в който министърът на правосъдието следва да направи своето предложение до президента", обясни той.

Преди това има процедура по съгласуване със службите за сигурност, а всеки отделен случай се разглежда от специално създаден Междуведомствен съвет по гражданство, в който участват различни институции. След становището на съвета министърът на правосъдието прави предложение до президентството.

"И ние тук е президентството извършваме още една допълнителна проверка, за да може преди да постави подписа си, вицепрезидентът да има максималния обем от информация", обясни Димитър Здравков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган ще ги оправи, но ви съвртесм: но не ходете при доц. Зафер Оркун Токташ - арогантен некадърник гледащ само печалбата
27
2
 
1
 
! Отговори
За макетата Йок преди 3 години
За макетата никакви паспорти.... а и за тези тук в България макета, да ходят там и да се борят за своята свободна Панония.
26
2
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Яка търговия върти Каракачанката
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво се джавкаме с македонците ,като с това темпо на даване на гражданство до година две македонец там няма да остане ?
24
0
 
3
 
! Отговори
Военен брокер преди 3 години
До хистъриКарма, вследствие на тази война България загуби 51% от територията си и 151 000 войници и офицери.А общо жертвите са десетки милиони.
23
0
 
3
 
! Отговори
хистъри преди 3 години
Сърбина Гавраило дето застреля Фердинанд и жена му в Сараево и даде повод за Първата световна война също си беше уредил Бг паспорт ...
22
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
не разбрахте ли че паспортите им трябват за европа спрете издаването на бългдокументи един път завинаги какви българи има в турция стига вече стесъсипвали държавата с тези жестове
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дигнете цената на пасошите от 5000 на 7000 Еврака да напълним Шкембака.....
20
0
 
1
 
! Отговори
Са6ко преди 3 години
То така както върви след десетина години всички македонци ще са българи , и сега ми светна лампата защо македонците протакат промяните в Македония .
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Това са си 7 290 000 за два месеца. Шк3мбето ще вдигне още един етаж на мезонета
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16 000 за една година , че кога са имали врема да ги обслужат ?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо 5000? за български паспорт после ще приемем македония в ЕС
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шкембе войвода е напълнил джобовете
15
0
 
6
 
! Отговори
Най впечатляващо преди 3 години
Е че и македонските шиптъри се пишат българи.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На македонците трябва да им се дава гражданство по електронен път до 24 часа от поискването! Така за 1 година всичките ще станат отново българи!
13
0
 
7
 
! Отговори
България преди 3 години
Да побърза да пусне СМ в ЕС иначе скоро всички македонци ще станат българи
12
0
 
13
 
! Отговори
Иван, преди 3 години
Дори бройката е малка, на месец трябва поне 5000 и повече паспорти за македонци, за да са на година - над 60 000, за десет години, повечето от православното население на македония ще са българи
11
4
 
16
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
При 99% от македонците , вземането на български паспорт е единствено с цел свободното им предвижване в Европа с цел работа.Това е истината. Не се заблуждавайте,че паспорта определя етническата им принадлежност.Утре като станат членове на EU ,ще захвърлят българските паспорти демонстративно.
10
3
 
10
 
! Отговори
Това е пътя, преди 3 години
след 20 год. когато се огледат македоните ще разберат, че са останали шепа хора сред море от албанци и др.подобни, и никакво крадене на езика и историята ни няма да ги спаси, а измислената им държавица ще се разпадне. Браво, само така....друга оправия с тях няма.
9
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох,горкитеее,защо им е точно българско гражданство? Най-скапаната държава в света