BG банките имат повече, отколкото държавата произвежда за 1 г.

Кредитирането на бизнеса и хората продължава да е активно
2 мар 2021 07:20,
25
BG банките имат повече, отколкото държавата произвежда за 1 г.
Снимка: БГНЕС

Банките в България вече имат повече пари, отколкото държавата произвежда за една година. Това показват последните данни на БНБ. Според тях активите в банковата система през януари са нараснали с 530 млн. лв. и са стигнали 124,5 млрд. лв.

Последната година, за която има сигурни данни за БВП, е 2019-а и тогава той е бил 118,6 млрд. лв. За 2020 г. вероятно ще има малък спад и БВП да намалее докъм 114 млрд. лева.

Нарастването на банковите активи показва, че въпреки кризата, породена от пандемията, кредитирането на бизнеса и хората продължава да е активно, коментираха финансисти. Данните на БНБ показват, че брутният кредитен портфейл на банковата система спрямо края на декември 2020 г. нараства с 306 млн. лв. до 69,8 млрд. Най-голямо увеличение има при бизнеса – с 229 млн. лв.

Състоянието на банките продължава да е повече от стабилно - ликвидното им покритие е 304,6% при 279% в края на декември 2020 г., а минималното изискване е за ниво от 100%. В края на януари ликвидният буфер е 33,5 млрд. лв.

Активното кредитиране води и до по-добри резултати за банките. Печалбата им в края на януари е достигнала 77 млн. лв., което е с 48,5% повече спрямо същия месец на миналата година.

Няма разместване на банките от първа група, където са петте с най-големи активи. Тук на първо място остава Уникредит Булбанк, следвана от Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка.

Според данните на БНБ за мораториума върху кредитите са внесени 115 027 искания с брутна стойност на задълженията от 9,014 млрд. лв. Възможността за отсрчване на вноските по заеми бе дадена на хора и фирми, които са изпаднали в затруднено финансово положение заради пандемията.

Одобрени са 95 184, като тяхната стойност е 8,284 млрд. лв. От бизнеса са внесени 14 339 искания за 6,918 млрд., от които към края на януари са одобрени 13 174 за 6,471 млрд. Домакинствата са подали 100 688 искания за отсрочване на задължения на стойност 2,096 млрд. лв., от които са одобрени 82 010 за 1,813 млрд. За сравнение с края на миналата година общият брой на одобрените искания от предприятия и домакинства се увеличава с 5706, а брутният размер на задълженията, които са разсрочени, нараства с 210 млн. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
ЧЕКМЕДЖАН преди 3 години
ВРЕМЕ Е ДА ГИ ГЕПНА И ДА ОБВИНЯ ОРЕШАРСКИ
23
1
 
1
 
! Отговори
банки ментета пари преди 3 години
Пасиви, активи, лихви, пари, кредити, ....и др. сложни думи. Ноо какво има в действителност една банка-камион-инкасо, коли, малко компютри и принтери, столове, ПДЧ или фурнирован талашит, някой имат разни заложени къщи/апартаменти или земя. Долу горе това е материалното. Всичко друго е листи и ел файлове и хартия във всякакви форми-пари. Горе долу подобни са електронните пари. Т.е. днешният свят е една.. хартия
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22 Привлечените средства от банките са пасиви, а не активи. Объркал си се.
21
1
 
1
 
! Отговори
sceptic преди 3 години
В заглавието се сравняват две несъпоставими величини, струва ми се. Първата - активите на банките е моментална снимка на балансова дата на всички пари, с които те работят: главно чужди (привлечени) и около 8-10% - техни собствени. Вторият показател - БВП на държавата измерва произведеното за годината, т.е. не е моментална снимка, а измерване на потока. Поради това, например, и активите на държавата ни на балансова дата сигурно ще са по-големи от произведения БВП за година.
20
2
 
4
 
! Отговори
банките преди 3 години
не са български а се намират на наша територия-БОЖЕ ПОМЕНИ БОЖЕ ТЕЗИ НЕГРАМОТНИЦИ
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това ли има такса да си държиш парите в банка и такси и ограничения като си ги теглиш? Един вид хората спонсорират държавата и поддържат банките.Но иначе навсякъде ограничения за плащания в кеш.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го д..... бедните !!Пбщо взето така се получава
17
4
 
7
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Национализация на всичко ,изграждане на ново ТКЗС и АЕЦ Белене !
16
2
 
2
 
! Отговори
ББР преди 3 години
Банката винаги печели само в Monopoly и в полето 00 на рулетката.
15
2
 
2
 
! Отговори
до поправка преди 3 години
Банката винаги печели.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 12 Поправка,Я прочети по-внимателно статията, говорят за нарастване на Активите и кредитиранията, разсрочване на кредитите (рядко са безлихвени), не за влоговете и сега модерните инвестиционни портфейли(чиста печалба за банката при нулев риск за нея), че да ми говориш за влогове и привлечени средства.
13
2
 
9
 
! Отговори
гост преди 3 години
всъщност, не-плащането на лихви води до повече печалби
12
2
 
16
 
! Отговори
Д преди 3 години
Отрицателните лихви по депозитите вече са факт в Дания и Холандия. Очаквайте скоро и тук. И тъй като българинът е сравнително финансово неграмотен ще набуха всичко в недвижими имоти, което най-вероятно ще доведе до японския сценарии - балон в недв. имотите и после 20 години бавен спад в цените им поради стагфлация съчетана с тежка демографска инерция.
11
4
 
8
 
! Отговори
Поправка преди 3 години
За банките това, за което говорите (привлечените средства от граждани и фирми) са пасиви, тъй като са чужди средства - сиреч задължения. Евентуално, с тези чужди средства могат да придобият активи (вземания), от които да реализират печалба.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Ако имаха "покритие", каквото го искате, 2008-а щяхме да ядем трици. Разберете го хора - златният стандарт работи само, ако икономиката не отчита големи спадове или ръстове.
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами по-лошо е като няма. Без ифнансов ресурс не става. Плюете по банките, но без пари не се хващатае да правите КАКВОТО и да е... Банките съществуват, защото хората имат нужда от тях.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Православен славянинWTF?
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бавно ни готвят за следващата промяна. Сега ще вземат на "лошите хора" парите от банките. Реално ще вземат парите на всеки, дето е събрал на 50 000 лева, а тея БАШ лошите нема ги барнат, зщаото те ще са събирачите.
6
6
 
24
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Банките са символа на злото ! Те носят голямо нещастие ,те убиват милиони хора всяка година !
5
3
 
22
 
! Отговори
Тали банка преди 3 години
Това е всичко друго освен "стабилно състояние", колкото повече пари има в банките при отрицателна доходност, толкова по-зле за тях. А самата "държава" не произвежда нищо освен простотии.