Едва 6000 ще пътуват специално за честване на 3 март

Миналата година 100 000 души са поели на път за празника
2 мар 2021 10:13,
24
Едва 6000 ще пътуват специално за честване на 3 март
Снимка: БГНЕС

Едва 6000 ще са пътуванията до различни културно-исторически забележителности в страната във връзка с националния празник 3 март.

Пътуващите с цел, различна от туризъм, се очаква да са около 25 000 души, съобщиха за "Монитор" от Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ).

Броят на родолюбците, потеглящи на път за Деня на Освобождението, през тази година обаче е драстично по-нисък от прогнозния за 2020 г. Бърза справка показва, че през миналата година българите и чужденците, които са посетили паметници и музеи, свързани с 3 март, или някоя от останалите исторически забележителности в страната, са били близо 100 000 души. Заради ограничителните мерки, въведени по границите, за тазгодишния национален празник у нас не се очакват чуждестранни гости.

Нашенците, решили да спазят традицията и да развеят българския флаг на някоя от забележителностите в страната, могат да предприемат единствено индивидуални пътувания, а не организирани такива.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова съобщи, че "екскурзиите и пакетните пътувания също ще могат да се осъществяват от 1 март". Въпреки зелената светлина на туроператорите ще са им необходими поне 20 дни, в които да изготвят оферти за пътувания и да ги популяризират сред туристите.

В деня на националния ни празник туристите могат да избират между 1500 обекта свързани с Руско-турската освободителна война, които да посетят. Вероятно най-известният от тях е паметникът на Шипка. Преди дни обаче от община Габрово обявиха, че отменят традиционния църковно-военен ритуал, а също и организирания автобусен транспорт до историческия връх.

Според доц. д-р Ангел Кунчев струпването на големи групи хора от различни населени места крие риск от разпространение на COVID-19, заради което провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно.

Макар официалното честване да е отменено, хотелите в близост включват поход до Шипка в своите оферти за празника. Така например ще броим 96 лв. на човек за две нощувки с включени закуски и вечери в местността Узана, екскурзията също влиза в цената. Предлагат се и различни варианти за активна почивка като каране на ски, а също и възможност за обиколка на местността с моторна шейна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно откъде разбрахте колко хора ще пътуват. Предварителни заявки ли са подали?Ако е опасно на Шипка, в София не е ли? Там честването не се отменя.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Вазов нищо не е казал, написал, пропял и т.н. за върха Шипка. Прочети го сам без да си ползвал разни вещества. "Прохода Шипка"не е върха Шипка! И на руските военни карти от това време е Св.Никола!!!! Та като вярваш на Вазов, вземи та му прочети "На руските войни". То му е от по-късните творби, когато вече е"изтрезнял".
18
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде много моля стига с този 3-март! Празник на началото на руското робство. Истинският национален празник би следвало да бъде 22-септември или 6-септември. Две истински дати за България. Скоро ще има и референдум по темата.
17
0
 
0
 
! Отговори
Значи преди 3 години
Само намалява броя на заразени с вируса от ***
16
3
 
9
 
! Отговори
До5 преди 3 години
Тичай към кръчмата,да слушаш чалга на празника ни,да гледаш американски бози,пълни с *** и порно.После пиян се добери до дома на дядо и баба и ги пребии за жълти стотинки ,и пак обратно към кръчмата.Нищо ,че прабабите ти са изнасилвани,че пеленачета са набучбвани на ятагани,че възрожденци са изгаряни и обезглавявани/ВасилПетлешков,Георги Бенковски/Позор сте вие,за народ и родина!
15
0
 
11
 
! Отговори
До12 преди 3 години
Радвам се,че все още има истински българи,като вас!Моите уважения!
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 3 март сме на Шипка семейно
13
2
 
10
 
! Отговори
3 март преди 3 години
Не поздравяваме всички рептилофили,които винаги са искали да не съществуваме на тази земя.Спомнете си какво каза през 1994 г посланник Ейвис Боулън на Боровец-Вие ни трябвате не повече от 4 млн.../.тогава гонехме 10 млн/И им плащаме стабилно-и със златото ни и с бели пари милиарди за черни не съществуващи самолети.Всичко им е евтино-дават на една шайка чичаци да се тъпчат с пачки.Та тъй.
12
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздравявам всички русофили с празника на колонизатора на България Имперска Русия-СССР-РФ.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога беше тоя комунизъм,че не се сещам.Никога не е имало за всички по равно и справедливо и нема начин да стане. Имаше ДС и младият Иван Каракачан ,съдружник на герп, беше неен докладчик.Буци беше член на бкп в ранна младост и охраняваше бай Тош.Най0жалкото е,че сега не помага на сина му Владко,повален от инсулт и с 300 лв.пенсия.Ако си последователен,бъди докрай.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обичам да ходя на Шипка, но винаги е през делничен ден, когато няма много хора. Искам да усетя духа на това място без да има опашки. Дори да не се събират много хора на 3 март, празника си е празник и е важно в сърцата и душите си да сме благодарни за свободата си и тази прекрасна земя. И да я ценим и да поне малко да правим за общото ни благо и развитие.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНИЩО ПОДОБНО, ЯВНО СИ БЯГАЛ ОТ ЧАСОВЕ ПО ИЗТОРИЯ ! ОГРАМОТИ СЕ !
8
0
 
12
 
! Отговори
Вазов преди 3 години
"Но ний знаем, че в нашто недавносвети нещо ново, има нещо славно,що гордо разтупва нашите гърдии в нас чувства силни, големи плоди;защото там нейде навръх планината,що небето синьо крепи с рамената,издига се някой див, чутовен връх,покрит с бели кости и със кървав мъхна безсмъртен подвиг паметник огромен;защото в Балкана има един спомен,има едно име, що вечно живейи в нашта исторья кат легенда грей,едно име ново, голямо антично,като Термопили славно, безгранично.." О Шипка!"
7
1
 
15
 
! Отговори
доц.Кунчев преди 3 години
До Анонимен 6Грабвайте телата,някой се изкряска и трупове с ковид хвръкнаха завчаска...
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвам на доц.Кунчев и Буци,,а на Вазов,какво е казал за Шипка.Всичко останало е словолблудство.
5
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е защото го няма руския посланик на Шипка тая година, затова има такъв спад сред сеирджиите на русофилския празник.
4
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекланям се пред всички загинали за свободата на България! Българи, руси, украинци, финландци и др.знайни и незнайни войни!Поклон пред паметта им!
3
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и 3то класници знаят, че това еруски празник след който руснаците опитаха да разделят б-я и после я НАПАДНАХА с цел разширяване териториите си (комунизъм)истинският празник е Съединението
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ходя на Шипка, но пътувам за родното село на пра пра дядо. Човекът е умрял за свободата на тая държава. Няма паметник, само една надгробна плоча в селското гробище. Но целият род се събираме за да му поставим цветя и свещи. Това е нашата Шипка- един селски гроб с костите на родолюбец. Не можете да ми забраните да посетя това място, нито на мен, нито на братовчедите ми от цяла България!
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИЗглежда, че мисирките от сайта даже се радват, че Тиквата забрани мероприятието на върха от страх какво ще се каже за него.. В същото време е безопасно да се отварят чалготеките, нали? Друсайте там кючеци и се наричайте после българи