Над 100 стари сгради във Варна чакат да бъдат реставрирани

Общо 550 сгради в Община Варна са обявени за паметници на културата
5 мар 2021 23:58, Ния Христова
6
Над 100 стари сгради във Варна чакат да бъдат реставрирани
Снимка: БГНЕС
Над 100 стари сгради във Варна чакат да бъдат реставрирани. През 2015 г. Община Варна актуализира списъкът с паметниците на културата в града. Тогава в него бяха добавени още около 120 сгради. Сега вече те са общо 550, каза архитект Йордан Павлов от Камарата на архитектите в България, цитиран от в. Монитор.
 
Той допълни още, че документите все още стоят в Минстерството на културата и чакат да бъдат одобрени, защото процесът е труден и дълъг. "Сградите трябва да бъдат категоризирани, за да може да се пристъпи към проектиране, реставрация и консервация на някои от тях", обясни експертът. Павлов разясни още, че голяма част тези сгради вече са паметници на културата, а към настоящия момент има 23 реставрирани сгради.
 
"Успяхме да приемем и бюджет за проектиране на реставрации на сгради, на които съсобственик е Община Варна. Една такава сграда е къщата на Антон Новак в Морската градина, като впоследствие идеята е тази сграда да бъде превърната в музей".
 
Миналата година бяха гласувани средства за конкурса за проектиране на пространството в центъра на града, с печалноизвестното име „Дупката”, но ситуацията с коронавируса възпрепятства организирането на този конкурс. Идеята е да се направи същия международен конкурс, който беще направен за библиотеката и беше изключително успешен.
 
"Бюджетът на Варна не е достатъчен, за да се реализира строежа без външна подкрепа", уточни Павлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Хм! преди 3 години
Опасните сгради се събарят, а не се реставрират.
5
1
 
5
 
! Отговори
Дупка преди 3 години
Интересно как ще направят категоризация и паспортизация на "сградния фонд" в цигaнcкaтa махала в Максуда, където се намира основното културно историческо наследство на Варна.
4
0
 
5
 
! Отговори
Унуфрий истинския преди 3 години
Да платят дупката на Гергов имаха пари ама да я запълнят няма. И по-добре даже така, да не откраднат още от бюджета и да го раздадат на свои фирми.
3
0
 
12
 
! Отговори
за някои са проблем преди 3 години
Тази сграда от снимката е м/у бившата Валентина и ОД на МВР. т.е в центъра. Преди време чакам едни хора и минават разни туристи с камерите. Спират, гледат и коментират -каква архитектура , а изоставена. Снимат и идват други. Който не е идвал, там е пълно с такива, някои ги позакърпиха по европрограмите, други се мъчат да ги сринат и да строят хотели и бизнес от стъкло и алуминий..А една с/у общината я сринаха за един уикенд и изнесоха отпадъка ей така с Камазите направо..
2
7
 
4
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
ЕС=ФАЩ=Грабеж срещу българите.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готвят нов грабеж паспорти на сградите 500 лв на апартамент и къща ох бабацо пак някои наши фирми ще бръкнат в кацата