Епидемиолог: РНК ваксините могат да се адаптират за новите щамове

Нормално е да има дефицит, обясни д-р Петър Марков
6 мар 2021 13:15, Петя Славова
14
Епидемиолог: РНК ваксините могат да се адаптират за новите щамове
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всекидневно се откриват нови варианти на коронавируса, а как може да въздействат върху тях вече съществуващите ваксините, коментира специалист.

"Две от ваксините, които са лицензирани в България - тази на "Модерна", и тази на "Пфайзер", са с лесна адаптация, защото са РНК ваксини. Те могат много бързо в крачка да се адаптират към новите варианти на коронавируса". Това заяви пред bTV епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков.

"Фактът, че южноафриканският щам е вече в Румъния буди загриженост. Адаптирана ваксина срещу този вариант ще действа", смята той. Индикациите за този щам са, че ваксината действа малко по-недобре, но действа", отбеляза епидемиологът.

Още по темата

По-голям източник за притеснение според него е британският вариант, който вече е в България и навсякъде в Европа. "По-заразен е и това трябва да бъде фокусът на Щаба и на правителството", смята лекарят.
Той посочи, че случаите наистина вече нарастват доста бързо и стръмно. "Аз не бих седнал в заведение. Вирусът се предава чрез аерозол и дълъг престой на затворено място с много хора е висок риск", каза лекарят.

Според него няма допълнителен риск, ако без да знаете, че сте заразени, се ваксинирате. "Когато сме заразени с коронавирус в нашето  тяло започват да циркулират антигените, които имунната система улавя и неутрализира. Това, което ваксината добавя е още малко антиген от същия", обясни епидемиологът.

Той посочи, че степента на реакция от ваксината зависи от индивидуалните генетични различия между хората, а различните организми реагират по различен начин. Когато ваксината е сложена, тя работи независимо от реакцията, уточни д-р Петър Марков.

Според него е нормално ваксините да са дефицит, защото много бързо трябва да се разработят и компаниите да развият производствен капацитет. "Не смятам, че ще има война за ваксините", уточни специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
Диоген преди 3 години
Всички българи разбират от политика и футбол! Сега се оказа, че разбират и от ваксини! Ха ха ха ха ха .........
12
3
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
пълни групости, разработени са за генетично лечение на рак, но тогава не се намира спонсор за разнитието им и само ги патентоват, сега купуват този патент и правят ваксина
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РНК ваксините са разработени преди 15-20 години за нуждите на биологическа война. Характерното за тях е възможността за мащабно производство стотици милиони дози и бързата преадаптация към нови варианти на вирусите. Тези характеристики на РНК ваксините са недостижими за останалите ваксини. Освен всичко тези ваксини се оказаха с около 10 пъти с по-малко странични ефекти отколкото традиционните ваксини.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно РНК "ваксини"- никога, невър!
9
4
 
8
 
! Отговори
Още един агент преди 3 години
Платен от мафията. РНК ваксина може да ти докара и нежелан имунен отговор от нещо, което не са предвидили.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе стига с тия нови ваксини, стария изпитан начин с полуумрял вирус си е най-добър, крещаш го целия и изтраждаш имунитет към всичките му протеини, дреме ти на шмайзера после де се е получил бъг, пардон щамНовите ваксини са само за едните пари, както ги гледам идеята им е всяка година по 3 пъти да бодат хората - пари пари и пак пари!!!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те могат да се модифицират по много начини после да се чудиш защо си жив и защо си зависим от определен вид лекарство...
6
3
 
15
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Може да се адаптират, ама може и да не се! А Човешката Имунна Система е доказано че се адаптира за хилядите години откак човек го има!
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А човешкото тяло може ли да се адаптира към постоянно ваксиниране при всяка мутация на тоя вирус. Нашите клетки да не са балон да се надуват при всяко внасяне на РНК в тялото ни. Ваксинацията е обречена на провал и точно за туй няма дойдат никога ваксините.
4
6
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Другарят самозван лекар да обясни защо не плаща данъци и осигуровки в България и кой хрантути родителите му тук, докато той си вее глутеусите по Пикадили.
3
3
 
16
 
! Отговори
Лицемерие преди 3 години
Най-обичам лекари и политици да ми говорят, колко са ПРИТЕСНЕНИ. Взимат повече пари, имат сцена, власт, унищожават ви бизнесите и животите с едно щракане, но са много притеснени. Като са толкова притеснени - да напускат работа и да се скриват, и да застават на трудовата борса, като повечето "несъществени" хора.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този мега спец говори и вчера. Явно са му взели едно интервю и всичко "притеснително" и страшно е раздробено на по "лъжичка" всеки ден.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След всеки нов щам се пригответе да ви боцкат.С адаптираната ваксина.