Д-р Прокопова: Това, че си млад и здрав, не те пази от тежък COVID

Болниците започнаха да се запълват на 90%, добави още тя
8 мар 2021 09:45,
34
Д-р Прокопова: Това, че си млад и здрав, не те пази от тежък COVID
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът е всеобхватен и фактът, че си млад и здрав не те прави защитен от тежките усложнения. Възрастните имат по-тежък изход, но се наблюдава тежко протичане и при младите хора. Това коментира пред bTV д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в столичната болница "Св. Анна".

Тя е първият ваксиниран лекар след здравния министър проф. Костадин Ангелов и сред медиците на първа линия.

"Всяко ново нещо плаши и не бива хората да бъдат съдени, че се страхуват от ваксинирането", каза тя, но подчерта, че не бива младите да предпочитат да преболедуват вируса, защото често има трайни увреждания. Освен, че заразата засяга белия дроб, се появяват и трайни увреждания на сърцето. Трудно могат да се изкачват стълби, например.

Болниците започнаха да се запълват на 90% от COVID инфекцията. Усеща се натиск над болницата ни, обясни д-р Прокопова. Тя посочи, че се е наложило да се да отворят наново всичките COVID отделения от ноември.

 "Успяхме да се справим със страха от този вирус. Имаме повече информация как протича заболяването. Имаме доста добра представа как да лекуваме пациентите. По-добре се справяме с по-малка смъртност. Заболяаването протича по-леко в момента. Хората се оценяват, когато са под стрес. Когато сме под стрес, едни реагират много добре, други рухват. Всичките колеги се оказаха достойни хора, който лекуват тази тежка ситуация", каза д-р Рада Прокопова.

Тя препоръча пациентите, изкарали заразата с леки симптоми, да не натоварват здравната система с множество изследвания, но тези, които са били и в болница е препоръчително да минат през прегледи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
стига глупости преди 3 години
има статистики, над 85% от хората които са болни от ковид са възрастни с много заболяванияне се оправдавйте че някой млад човек също кара тежка сигурно са 1-2% такива хораиздънихте се че не ваксинирате възрастното и болно население както са препоръките на всички лекариболниците не са пълни с млади хора нали
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Болниците започнаха да се запълват на 90%, добави още тя" Ако сте я цитирали точно мога да си представя какъв капацитет е
26
4
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Това че си млад нете пази и от това да се спънеш по стълбите. Извод - да се назначят няколко плужека, който да разпоредят забрана за изпозлване на всякакви стълби... освен ако си носиш квитанцията за платен членски внос за гроб.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младият човек няма опита на по-старите и не вярва в нищо преди сам да се сблъска с него, както сега с вируса. Колкото и да разяснява на младите хора какво може да се случи от заразяване с този вирус, младите няма да си вземат поука Това е все едно да кажеш на дете на една година да не бърка в контакта и то ще го направи, за да види как е.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ще си вземат паричките от Биг Фарма така или иначе, защото ако откажеш да се ваксинираш ще ти искат да се тестваш поне два пъти в седмицата, ако искаш да имаш работа, например. И надали тестовете ти ще са платени от държавата. Така че да, продажници са!
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не се страхуват от ваксините, не го ли разбрахте. Страхуват се от това, че няма да действат.
22
3
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Това, че си дърт и болен - не значи, че ще караш тежък КОВИД.
21
4
 
15
 
! Отговори
Край преди 3 години
Повече здрави хора умират от катастрофи отколкото от ковид.Това че си млад и здрав не те пази и оттока от шахтите или фонтаните в СофияНосете си новите дрехи Живота е фатален
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мечтае си тя за по-млад...
19
6
 
14
 
! Отговори
Ковидиот преди 3 години
Изкарах Ковид и от тогава започнах да се задъхвам докато тичам в парка и качвам стъпала. За това пък либидото ми се повиши и пенисът ми е нон-стоп с състояние на ерекция. Д-р Прокопова може да се убеди в това ако даде да я опъна на една задна прашка.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой да неме убеждава че ковид е разкрит като страшен ураган който помита отсреща му който застане! Драги медици, моля ви недейте така да заплашвате хората!
17
3
 
22
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Каза др Прокопова и побърза отпраши с новият си джип подарък по Биг Фарма
16
3
 
35
 
! Отговори
Майстора преди 3 години
ЕДИН НЯМА да каже - излизайте на чист въздух, на слънце! Отслабнете, спортувайте! Хранете се разумно! Само СТРАХ СТРАХ СТРАХ!Продажници долни!
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Д-р Прокопова: Това, че си млад и здрав, не те пази от тежък COVID"Това да ми го заявяваш сега, докато карам втора година без ваксина и съм напълно здрав, е меко казано смешно поне за мен.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И младите почнаха яко да плашат! Ваксините трябва да се пласират! :)))Абе акъл трябва да се пласира но не може! Който си го няма нито можеш да му отсипеш нито пък може да си купи! :)))))))))
13
4
 
15
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
И младите почнаха яко да плашат! Ваксините трябва да се пласират! :)))
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клиничните експерименти в трета и четвърта фаза, на дадено нещо, струват много скъпо, защото фармацевтичните компании, трудно намират подходящи рецепиенти, които обичайно са безнадеждно болни и плащат скъпо за целта. А сега безплатни тестове безчет, с подкрепата на такива като тая докторица. Който иска да експериментира със себе си
11
6
 
22
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
А тази самозванка колко пари взе, за да рекламира ваксините?
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
коя си ти пък ***? Свали си поне маската за снимката, че да може да те видим
9
3
 
5
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Хайде де